200 bin kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor

Türk-İş, kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin 2017-2018 döneminde alacağı zam oranının belirleneceği Toplu İş Sözleşmeleri için hazırlıklara başladı.

200 bin kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor
200 bin kamu işçisinin zam pazarlığı başlıyor
GİRİŞ 22.02.2017 12:26 GÜNCELLEME 22.02.2017 12:54
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santralleri başta olmak üzere kamudaki yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmelerinin yürürlük süreleri, ağırlıklı olarak 1 Ocak ve 1 Şubat itibarıyla doldu.

İşçi kesimini temsil eden "yetkili konfederasyon" olarak hükümet ile masaya oturacak Türk-İş, 2017-2018 dönemi için bağıtlanacak toplu iş sözleşmeleri için hazırlıklara başladı.

Bu kapsamda gerçekleşen ilk hazırlık toplantısında, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu üyesi sendikaların genel başkanları, TİS görüşmelerinde izlenecek yönteme dair görüş alışverişinde bulundu.

Bundan sonraki süreçte, sendikalar örgütlü oldukları kamu iş yerlerinde teknik çalışmalarını yürütecek, anlaşmazlık halinde ilgili maddeler "Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) Koordinasyon Kurulu"na taşınacak. Kurul, sendikaların üzerinde anlaşma sağlanmayan talepleri için hükümetle masaya oturacak.

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu TİS, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak TİS'lerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

"AĞIR VERGİ YÜKÜNÜ GÜNDEME GETİRMEK İSTİYORUZ"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2017-2018 dönemi için bağıtlanacak toplu iş sözleşmelerinde zam oranın yanında ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün de gündeme geleceğini söyledi.

Türkiye'de gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğunu ve gelir ile kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğini belirten Atalay, toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70'lere ulaşan dolaylı vergilerin çalışanların vergi yükünü daha da artırdığını vurguladı.

Atalay, ücretli çalışanların işverenler ile aynı oranlarda ve tarifede vergilendirilmesinin haksız ve adaletsiz bir uygulama olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak gelir ve servet elde edenler, topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemeleri sağlanmalıdır. Bu toplu sözleşme döneminde zamdan ziyade çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünü gündeme getirmek istiyoruz. Devlet, işçilere ocak ayında verdiği ücreti eksiksiz aralık ayında da versin. Çalışanlardan vergi kesintisi yapmasın, bu toplu iş sözleşmesi dönemini zamsız imzalamaya da razıyız."

YORUMLAR 10
  • Merhaba 7 yıl önce Şikayet Et
    Kamu şoförü emir aldığı şef inden yüksek maas alıyor. Türkiye de böyle Adalet.
    Cevapla
  • mmmmm 7 yıl önce Şikayet Et
    benim anlamadığım ilk sene 5+5 veya 5+4 gibi zam alınır iken ikinci sene ise 3+3 sabit veriliyor her sene aynı senaryo nedeen ikinci yıl için sürekli 3+3 zam veriliyor böyle bi kanunmu var yasamı var millet iyi zam aldığını zannediyor ilk sene ile ikinci seneyi topla 4 e böl bakalım 3,75 zam almış oluyoruz kısacası bişi beklemeyin arkadaşlar
    Cevapla
  • Özet 7 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretin 1300 tl olduğunu biliyoruz. Kamuda 3000 tl artı ikramiye pirim. Biz de insaniz. Askerlik eşit.
    Cevapla
  • Eyt mağduru 7 yıl önce Şikayet Et
    60 YAŞ üstü fazlalık. Emekli olsalar gençlere yeni iş sahası cikar. 300 tl artı pirim . Emeklilik istiyormu HAYIR.
    Cevapla
  • Özet 7 yıl önce Şikayet Et
    3000 tl galiba.
    Cevapla
  • Efe 7 yıl önce Şikayet Et
    Emeklisi dolup çalışanlar kesinlikle temizlenmeli. Dinazorlar doymaz bunlar.
    Cevapla
  • murat 7 yıl önce Şikayet Et
    memurdan kesilen vergiye bakın birde işçiden kesilen vergiye bakın dağlar kadar fark var bazıları sizden fazla kesiliyor ama emekli olduğunuzda memurdan fazla maaş alıyorsunuz deniliyor ya arkadaş ben 60 yaşında emekli olacağım 60 yaşından sonra bana dünyaları versen ne olur o kadar vergi kesme banada emekli olduğumda memur gibi ol bu yaşda verme 60 dan sonra ver
    Cevapla
  • Harranli 7 yıl önce Şikayet Et
    Memurlarda bilgisayar çalışır yazıcı yazar Ohh. Yazın klima kışın sıcak izin derdi yok idare ederler.Ohh. işçiler bedeni ile her şarta maruz kalarak çalışır. Kiyaslayin kardeşim biz hakkımızı istiyoruz.
    Cevapla
  • orhan 7 yıl önce Şikayet Et
    işçiden çok vergi kesiliyor. yılın ilkdört ayı biraz iyi maaş alıyoruz ondan sonra tepetaklak
    Cevapla
  • Insaf 7 yıl önce Şikayet Et
    Özet sektörü görsen Size hergün bayram.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle