Çalışan emekliye ikinci tazminat müjdesi!

Emekli ödenecek kıdem tazminatı çalışma başladığı ikinci dönem üzerinden hesaplanıyor.

Çalışan emekliye ikinci tazminat müjdesi!
Çalışan emekliye ikinci tazminat müjdesi!
GİRİŞ 22.02.2017 09:41 GÜNCELLEME 22.02.2017 09:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Emekli maaşıyla bu zamanda geçinmek çok zor. Çocukların okumaya devam etmesi veya başka bazı nedenlerle emekliler çalışmayı sürdürüyor. Bu durumda emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin akıllarına işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alıp alamayacakları ve emekli aylıklarının emekli olduktan sonra çalışmaları nedeniyle artıp artmayacağı soruları sıkça soruluyor.

İKİ SEÇENEK VAR

Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışmaya devam etmek isteyenler için belirleyici olan, bu kişilerin ilk kez ne zaman sigortalı olduklarıdır. 1 Ekim 2008 öncesi çalışmaya başlamış veya emekli olmuş kişiler, emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışmaya devam etmek isterlerse karşısına iki seçenek çıkıyor. İlk seçenek emekli olmuş bu kişilerin aylıklarını kestirip, normal bir sigortalı gibi çalışmasıdır.

YÜZDE 32 DESTEK PRİMİ

Bu durumda emekli olan kişi aylığını kestirir ve tüm çalışanlar gibi bütün sigorta kollarına prim ödeyerek çalışmaya devam ediyor. İkinci seçenek ise sosyal güvenlik destek primi ödenmesidir. Bu durumda çalışan emekli, aylığını almaya devam ediyor. Diğer yandan da işverenden ücret alabilirler. Ancak yüzde 32 oranında destek primi ödenmektedir. Bu kişilerin ücretlerinden yüksek prim kesilir, ancak emekli aylıklarında azalma olmaz. Emekliye ödenecek kıdem tazminatı çalışmaya başladığı ikinci dönem üzerinden. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve aylığını kestiren kişilerin maaşında değişiklik olabiliyor. Bu dönemde hem aylık almadıkları, hem de yaşlılık sigortasına prim ödedikleri için bu süre sonunda yeniden aylık hesaplanır ve kendilerine bağlanır. Dolayısıyla çalışan emekli eğer aylığını kestirip çalışmaya devam etmiş ise çalışması sonlandığında daha yüksek bir aylık alabilir.

HANGİ DURUMDA TALEP EDEMEZ?

Emeklilik sonrası destek primi ödeyerek yani aylığını kestirmeden çalışmaya devam eden kişi çalışmasını sonlandırmak istediğinde kıdem tazminatı talep edemez. Desek primi ödemek yerine aylığını kestirip çalışmaya devam edenler, istediği zaman çalışmasını sonlandırıp işverenden kıdem tazminatı talep edebilir. Bu nedenle emekli olup çalışmaya devam edecek kişiler, bu tercihi yaparken kıdem tazminatı konusunu da göz önünde bulundurmalı.

YORUMLAR 5
  • Handan 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayır " Hayırlısı olsun inşallah"
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı inşallah herşey iyi olup.
    Cevapla
  • dobracı-izmir 7 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir emekli aylığını kestirip yeni bir işe başlamaz aylık 1.800 alıyorsa aylığını kestirip 1.500 tl ye işemi girecek adam emekli olduktan sonra 2.bir işte çalıştıysa emeği geçiyor en başta kul hakkı geçiyor nasıl tazminat alamıyor.hem iş yeri emekli çalışanına 700 tl sigorta yerine 100 tl destek pirimi ödüyor çoğuda hiç sigortasız çalışıyor
    Cevapla
  • a ozdemir 7 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl müjde. emekliyim keyfimden mi çalışıyorum. emekli olduktan sonda Destek primi ödemek suretiyle çalışıyorum. işime son verdiğimde kıdem tazminatı alamayacağım yazık değilmi
    Cevapla
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Ağlanacak halimize gülüyoruz.
    Cevapla