Faruk Özlü: 10 milyar sıcak para gelecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü önümüzdeki bir ay içinde piyasaya 10.3 milyar sıcak paranın gireceğini açıkladı.

Faruk Özlü: 10 milyar sıcak para gelecek
Faruk Özlü: 10 milyar sıcak para gelecek
GİRİŞ 17.02.2017 10:52 GÜNCELLEME 17.02.2017 11:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK Reformu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun yerine kurulacak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu, KOBİ kredileri, bilişim ve Ar-Ge konusunda atılan adımları ve başlatılan projeleri anlattı. Bakan Özlü, "Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak para girecek." dedi.

Bakan Özlü, Gazetelerin Ankara temsilcilerine şu mesajları verdi:

TÜBİTAK REFORMU

TÜBİTAK reformu aslında Türkiye'nin dönüşümüdür. Son 14 yılda, araştırmacı personel sayımız artarak 2016 sonunda 122 bine ulaştı. Ar-Ge harcamalarımız arttı. Geçen yıl 20 milyar 600 milyon harcama yapıldı. GSYİH'nin yüzde 1'ini geçtik. Patent başvuruları sayısı arttı ama yüksek teknoloji ürünlerinin GSMH içindeki payı artmadı. Sistemde bir problem var ve bu sistemin değişmesi lazım. Bunu 6 ay çalıştık, yabancı bir danışmanlık şirketinden hizmet aldık. Onlar da bizimle aynı sonuçları paylaştılar. Bakanlar Kurulu'muza arz ettik ve kabul edildi.

10'A ALIP 20'YE SATARSAK

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nu kaldırıp yerine Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu'nu getiriyoruz. Sanayimizin içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payı düşük; dolayısıyla katma değer üretemiyoruz. Sanayimize teknoloji enjekte edeceğiz, yüksek katma değerli ürünler üreteceğiz. İhracattaki payımız artacak. Biz 10 dolara bir ara mamul alıp işleyip 11 dolara satıyoruz. Biz ne zaman 10 dolara bir ara ürün alıp 20 dolara satarsak o zaman hiçbir sorun kalmayacak, cari açığımız falan kalmayacak.

BÜTÇEDE AR-GE

Bütçe yaparken hükümet araştırma geliştirme payı olarak koyacak. Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuruluyor. Bu fon, bütçe içi bir fon. Meclis'ten geçtikten sonra Ar-Ge fonuna aktaracağız. Bunun yönetimi Başbakan başkanlığındaki komisyonda olacak.

10.3 MİLYAR TL SICAK PARA

İşletme borcunu belgelendirecek, çalışan sayısı kriterlerden biri. İmalat sanayii öncelikli olacak. Değerlendirmeyi bilgisayar ortamında yapıyoruz. Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak paranın girmesine sebep olacak bir çalışma. Banka, ana parayı geri alabilmesi için önümüzdeki 3 yıl içinde ödeyebilir mi ona bakıyor. Sayın Başbakan'ımızla da konuştum; şartları sağlayacak herkese vereceğiz.

'ÜRETİM MALİYETLERİMİZİN MUTLAKA DÜŞMESİ LAZIM'

TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TİM, YASED ve TTGB gibi 6 STK ile bakanlık olarak bir protokol yaptıklarını belirten Özlü, "Alt çalışma grupları oluşturduk. Üretim maliyetlerimizin düşmesi lazım, rekabet gücümüz için. Düşük üretim maliyetleri nedeniyle Batılı ülkeler endüstri 4.0 gibi bir konsept getirdiler" dedi.

'SANAYİ TESİSLERİ ŞEHİR DIŞINA ÇIKACAK'

Üretim reformunun önümüzdeki hafta EKK'ya sunulacağını kaydeden Özlü, "Ardından Bakanlar Kurulu'na gelecek. Şehrin içinde kalmış sanayi sitelerini şehrin dışında tertemiz, içinde camisi, çarşısı olan modern sanayi çarşılarına dönüştürmek istiyoruz. Yaklaşık 17 milyar liralık kaynak gerekiyor" dedi.

'KOSGEB'E 500 BİN KREDİ BAŞVURUSU OLDU'

TÜBİTAK ve KOSGEB'in yürüttüğü projeler olduğunu hatırlatan Özlü, "Mikro kredilerin artırılmasına büyük önem atfettik. İhtiyacı olan, şartları sağlayan herkese destek vereceğiz. Başvurular 264 bin oldu. Daha önceden 206 bin var. Toplamda 500 bine yaklaşıyor" diye konuştu.

YORUMLAR 1
  • hür adam 7 yıl önce Şikayet Et
    bu super iş olsun dolar düşer tl değer kazanır
    Cevapla