Özgün helikoptere yerli motor projesi başlatıldı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacıyla Turboşaft Motor Geliştirme Projesi başlatıldı

Özgün helikoptere yerli motor projesi başlatıldı
Özgün helikoptere yerli motor projesi başlatıldı
GİRİŞ 08.02.2017 11:56 GÜNCELLEME 08.02.2017 11:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen Özgün Hafif Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında önemli bir adım atıldı.

Müsteşarlıktan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit'in katılımı ile Turboşaft Motor Geliştirme (TMG) Projesi imza töreni gerçekleştirildi.

Helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amaçlanan proje kapsamında, 2 adet 1400 shp gücünde Sertifiye Edilmiş Turboşaft Motor geliştirilecek. Turboşaft motorun özgün helikopter üzerinde entegrasyonu yapılacak ve sertifiye edilecek. 2000 shp'ye kadar olan turboşaft motorlar ile modülleri için test altyapısı kurulacak.

Motorlar için malzeme veri tabanı oluşturulacak. Tasarım ve test yazılımları geliştirilecek. Fikri ve sınai mülkiyet hakları müsteşarlığa ait olacak. Turboşaft motor yurt dışına satılabilecek.

Proje, 5 ana aşamada gerçekleştirilecek. İlk motor çalıştırma ikinci yılda yapılacak ve motor sertifikasyonu ise sekizinci yılda tamamlanacak.

ÖZGÜN HELİKOPTER 6 EYLÜL 2018'DE UÇACAK

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde uzun yıllardır görev yapan UH-1 helikopterlerinin yerini alması amacıyla başlatılan Özgün Helikopter Programı kapsamındaki çalışmalarda ilk helikopter 6 Eylül 2018 tarihinde ilk uçuşunu yapacak.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, üretimi tamamlanan 19'uncu "T129 ATAK Helikopteri"nin 4 Ocak 2017 tarihinde birliğine uğurlanması töreninde yaptığı açıklamada, "İnşallah 6 Eylül 2018 sabah saat 06.00'da Türkiye'nin kendi geliştirdiği özgün, milli helikopterini de uçurmuş olacağız." demişti.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç sahibi makamların eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan projede sözleşme 26 Haziran 2013 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI/TUSAŞ) arasında imzalanmıştı.

Programda 5 ton sınıfında, çift motorlu, iki pilot ve 12 yolcu taşıma kapasiteli bir genel maksat helikopterinin tasarım, imalat, test, sivil ve askeri versiyonun tasarlanarak üretilmesi amaçlanıyor. Askeri pazarda uzun yıllardır kullanılan UH-1 serisinin yerini alacak helikopterin sivil modeliyle (VİP, ambulans, trafik kontrol) ilgili olarak kamu kuruluşları da gelişmeleri yakından takip ediyor.

YORUMLAR 1
  • Mahlasim 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne motormus beee
    Cevapla