İkinci şans! Affı kaçıranlar dikkat

Kanun kapsamında Ocak 2017'den itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılacak.

İkinci şans! Affı kaçıranlar dikkat
İkinci şans! Affı kaçıranlar dikkat
GİRİŞ 30.01.2017 09:32 GÜNCELLEME 30.01.2017 09:32

Geçen yıl çıkan af yasasından faydalanan ancak borçlarını zamanında ödeyemedikleri için hakları yananlara yeni bir hak daha tanındı. Bu kişiler çok küçük bir gecikme zammıyla Mayıs sonuna kadar ödeme yapabilecek. İşte tüm ayrıntılar...

Kanun kapsamında Ocak 2017'den itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, taksit ödeme sürelerinin bitim tarihinden itibaren dörder ay uzatılacak. Taksitlerin ödeme süresi kendiliğinden uzatılacağından, borçluların ayrıca başvuru yapması gerekmeyecek. Uzayan ödeme süresi için herhangi bir zam, faiz uygulanmayacak ve tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayıda bir değişiklik yapılmayacak. 

AYRINTILAR BELLİ OLDU

Vergi ve prim affıyla milyonlarca kişinin borçlarında yüzde 75'e varan indirim yapılmıştı. Borçlarını yeniden yapılandıranlar peşin ve 6.9,12,18 eşit taksit seçeneğinden birini tercih edebiliyordu. Ancak her iki durumda da ödemelerin Ocak'tan önce yapmış olması gerekiyordu. Yapmayanlar, haklarını kaybetti. Cuma günü çıkan torba yasa ile bu kişilere ikinci bir fırsat getirildi. Uygulamanın ayrıntısı dün belli oldu.

27 OCAK İTİBARIYLA

Maliye Bakanlığı'nın dünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğine göre; taksit zamanını geçirenler 27 Ocak'a kadar hesaplanan gecikme cezasıyla birlikte 31 Mayıs'a kadar ödeme yapabilecek. Örneğin; 1500 borcu olup 18 taksiti seçenler aylık 115 lira taksitle 36 ayının sonunda 2070 lira ödeyecekti. Ancak bu kişi 30 Kasım 2016'ya kadar ilk iki taksiti ödemediğinden af hakkını kaybetti.

AYLIK YÜZDE 1.40 ZAM

Bu kişi ilk taksiti 15 Şubat'a kadar yatırırsa ilk taksit için 3.22 lira gecikme zammıyla (yüzde 1.40) 118.22 lira ödeyip hakkına kavuşacak. Diğer iki taksiti de 31 Mayıs'a kadar ödeyen borçlu, dilerse geri kalan 15 taksiti peşin ödeyebilecek. Bu durumda, borçlunun cebinden toplam 1393 lira çıkacak. Toplam 1741 lira ödeyen bu kişiye, ilk 3 taksitte ödenen 45.42 liralık enflasyon farkı da iade edilecek.

İKİ TAKSİT ŞARTI YİNE GEÇERLİ!

İkinci şanstan yararlanarak borcunu ödemeye başlayan veya daha önce ödemelerini düzgün yapanlar, 4'er aylık uzatma sürelerinde kalan taksitlerini ödemeye devam edecek. Borçları gününde ödemeye dikkat edin. Aksatılan taksitler nedeniyle hak kaybı olabilir. Yeni yasaya göre; taksitlerin ilk ikisini yine süresinde ödemeyen veya eksik ödeyenler, bir takvim yılında ikiden fazla taksit ödemesi yapmayanlar hakkını kaybedecek.