Çinliler peşine düştü!

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un halka arzını gelecek yıl yapmayı düşündüklerini söyledi.

Çinliler peşine düştü!
Çinliler peşine düştü!
GİRİŞ 28.01.2017 09:33 GÜNCELLEME 28.01.2017 09:33

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, Borsa’nın halka arzını 2018’de uluslararası camiada ses getirecek bir dizaynla gerçekleştireceklerini açıkladı. Karadağ “ICBC ve Çin Guangcai Group halka arzla ilgileniyor. ABD’den de ilgilenenler var” dedi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un halka arzını gelecek yıl yapmayı düşündüklerini belirterek “Çin’den ABD’ye kadar borsa grubuyla ilgilenen, hatta çoğunluk hissesi dahil satın almak isteyen çok yatırımcı grubu var” dedi. Borsa İstanbul ve Türkiye Varlık Fonu için düzenlenen NASDAQ gong töreni dolayısıyla bulunduğu New York’ta yaptığı açıklamada, ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı devralmasının Türkiye için hayırlı olması, dalgalanmaları atlatıp 2017’nin de çok başarılı ekonomik hamlelerin yapıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu. Karadağ, bu yıl içerisinde halka arz için hazırlıkların tamamlanacağını belirterek “Sektördeki paydaşlarımızla, aracı kurumlarla, yatırım kuruluşlarıyla beraber çok sıkı bir şekilde hazırlanacağız. Borsa İstanbul’un halka arzını 2018 yılında Türkiye, Avrupa ve uluslararası camiada ses getirecek bir dizaynla gerçekleştireceğiz” dedi.

EVLADİYELİK OLACAK

“Halka arzın 2018’in 2’nci veya 3’üncü çeyreğinde gerçekleştirilmesini düşünüyoruz” diyen Karadağ şunları söyledi: “Ancak uluslararası yatırım ikliminde eğer 2017 sonuna doğru çok olumlu bir hava yakalarsak öne de alabiliriz. Oran, siyasetin belirleyeceği bir alan. Örnek bir halka arz olması açısından belli bir derinliği yakalayacak büyüklük olması gerekiyor. Bunun için ulusal ve uluslararası tanıtım turuna çıkacağız. Bu anlamda da yine bir büyüklük gerekiyor. Milyarın altında olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çin’den ABD’ye kadar Borsa grubuyla ilgilenen, hatta çoğunluk hissesi dahil satın almak isteyen çok yatırımcı grubu var. Çin’den çok ilgi var. ICBC ve Çin Guangcai Group halka arzla ilgileniyor. Çin ve Hong Hong borsasından yetkililer geldi. Körfez’den de ilgilenenler var. ABD’de yatırımcı kuruluşları portföy yatırımı olarak düşünüyor.” Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un halka arzına ilişkin bir başka soru üzerine, “Ürünü öyle dizayn edeceğiz ki evladiyelik yatırım olacak. Mesela Takasbank’ın hisselerini elinde bulunduranlar hiç satmak istemiyor. Çünkü yılda düzenli 200-300 milyon lira net kar elde ediyor. 100 milyon civarında da kar dağıtıyor. Yüzde 1’iniz olsa, her sene 1 milyon geliyor. Onu aşacağımızı da düşünüyorum. Yüzde 1’ini aldığınızda Borsa İstanbul tam evladiyelik. Her yıl 2 milyon, 3 milyon lira kar dağıtımıyla kar akacak. Asgari belli bir oranda kar dağıtacağımızı prospektüsüne de yazacağız. Şu anki planımıza göre önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte yüksek bir yatırım veya nakit ihtiyacı yok. Dolayısıyla kazandığını yatırımcısıyla paylaşacak ve büyüme eksenleri de henüz başlangıçta. Hisse piyasasında çok ciddi bir büyüme eksenimiz var” dedi. Karadağ, fiziki altın tesliminde 100 ton olan kapasitelerini bin 600 tona çıkarttıklarını belirterek, halihazırda bankalar ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) altın saklamasının Londra ve Avrupa’da yapıldığını hatırlattı. 

FETÖ TEMİZLİĞİ

Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’da FETÖ ile bağlantılı çalışanların tamamen temizlenip temizlenmediğine ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: “Bitecek gibi değil bunlar... Hiç ummadığımız kişilerde de FETÖ bağlantısı olabiliyor. Biz akşam bağlantıyı tespit ettiğimizde sabah borsaya sokmuyoruz...”        

Borsada yüzde 25 ucuzluk var çalan vermez, o kadar ucuz

Borsa İstanbul’a ocak ayında 500 milyon doların üzerinde net yabancı girişi gerçekleştiğini kaydeden Karadağ “Çok ciddi bir net giriş... Kurun etkisiyle de yüzde 25 ucuzluk var, çalan vermez yani, o kadar ucuz... Alım yapmak için referandum sonrasını bekleyenler fırsatı kaçırırlar. Yatırım yapmak isteyenlerin şu an hızlı bir şekilde karar verip girmeleri lazım. Sonra bu kadar uygun fiyatlara borsada stok bulabileceklerini zannetmiyorum. Onun için yabancılar şimdiden giriyor” ifadelerini kullandı.

Yabancı tamamını almak istese bile satmayacağız

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, halka arzı, sadece para kazanmak veya Hazine’ye bir gelir transfer aracı olarak görmediklerini, örnek bir ürün dizaynıyla uzun süredir sermaye piyasalarına çekemedikleri küçük yatırımcıyı da borsaya getireceklerini söyledi. Yabancı yatırımcıların hisselerin tamamını almak istese bile satmayacaklarını belirten Karadağ, “Mutlaka ciddi bir oranda yerli yatırımcıya pay ayıracağız. Bu diğer halka arzlarda da oldu. Büyük halka arzlarda mutlaka yerli yatırımcıya belli bir pay ayrılabiliyor” diye konuştu. 

KAYNAK: SABAH