İki notçudan Türkiye’ye siyasi komplo

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Standard & Poor's (S&P) dün yine siyasi iki karara imza attı.

İki notçudan Türkiye’ye siyasi komplo
İki notçudan Türkiye’ye siyasi komplo
GİRİŞ 28.01.2017 09:17 GÜNCELLEME 28.01.2017 09:17

Reyting şirketi Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu değerlendirmesi beklenirken, akşam saatlerinde S&P'den ani bir açıklama geldi. Kuruluş, sudan bahanelerle not görünümünü durağandan negatife çekti. Hatırlanacağı gibi S&P, başarısız darbe girişiminden hemen 5 gün sonra, 20 Temmuz'da takvim dışı bir açıklamayla Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına indirerek, siyasi kararlar aldığını göstermişti.

SİYASİ BAHANELER

S&P'nin yönlendirme olarak algılanan kararının ardından gece saatlerinde Fitch de Türkiye'nin notunu bir basamak düşürerek 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına çekti. Reyting şirketi terör riski, OHAL ve referandum gibi siyasi bahaneler üretti. Kuruluş üçüncü çeyrek büyümesinin de düşük çıktığını belirtirken, not verdiği Avrupa ülkelerinin negatif büyüme dönemlerini unuttu.

HEDEFİ REFERANDUM

Avrupa'da büyüme oranları çok daha düşük olan ülkeleri bile en üst seviyede notlayan kurumun yaptığı açıklamada da siyasi mesajlar verildi: "Siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmeler ekonomik performansı ve kurumsal bağımsızlığı zayıflattı. Referandumun başarılı olması halinde kontrol ve dengelerin zayıfladığı bir sistem gelecek." Fitch'in açıklamasının ardından, dolar 3.88'e çıktı.

KAYNAK: SABAH