Numan Kurtulmuş'tan kamu bankalarına çağrı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, konuk olduğu bir televizyon programında önemli açıklamalar yaptı.

GİRİŞ 26.01.2017 17:29 GÜNCELLEME 26.01.2017 18:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Özellikle kamu bankalarının kârlarından fedakarlık yapmalarını istiyoruz ve vatandaşlarımızın kredilerini geri çağırmak, belli bölgelerde yatırım yapan insanlarımıza kredi vermemek gibi yanlış uygulamalardan vazgeçmelerini istiyoruz" dedi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan 'Neler Oluyor?-Özel' programına konuk oldu. Hükümet olarak önemli ekonomik tedbirler aldıklarını belirten Kurtulmuş, "Finans sektörünün aynı fedakarlığı yaptığını düşünüyor musunuz" sorusuna, "Bunun yürüyebilmesi için yani yatırımların devam etmesi için ucuz kredi bulabilmesi lazım, bankaların krediyi geri çağırmaması lazım, bankaların şartları ağırlaştırmaması lazım başta kamu bankalarının bunu yapması lazım. Bu alanda hâlâ çok ciddi şikayetler var, Cumhurbaşkanımızın ağır ikazlarına rağmen, Sayın Başbakanın bir gün önce medyaya yansıyan ağır ikazlarına rağmen bu alandaki şikayetler ve sıkıntılar devam ediyor" diye konuştu.

"Kredi meselesini yeniden gözden geçirsinler, finansman maliyetlerini düşürsünler" "Finans sektörüne, özellikle kamu finansı sektörüne ve özel finans sektörüne bir çağrınız var mı?" sorusu üzerine, "Türkiye'nin esas meselesi güçlü bir üretim ekonomisine geçmektir, 65. Hükümetin programının ana merkezi de budur. Yani makro ekonomik dengeleriniz ne kadar iyi olursa olsun adama sorarlar ‘Ne üretiyorsun? Ne ihraç ediyorsun? Yüksek teknolojilerde ne kadar varsın? Bu üretim vasıtasıyla istihdamı ne kadar geliştirebiliyorsun?' Temel bakış açımız budur ve burada yeni bir döneme geçtik. 65. Hükümetle birlikte çok hızlı bir şekilde üretim ekonomisini güçlendirme kararı aldık, buna devam ediyoruz, yüksek teknolojileri desteklemeye devam ediyoruz. Türkiye ekonomisinin bir realitesi var, Türkiye ekonomisinin hâlâ ekonomik büyüklük olarak yüzde 65'ini, istihdam olarak yüzde 80'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Demek ki bizim ana direğimiz KOBİ'lerdir. Bu KOBİ'leri güçlendirmemiz lazım. Ne yazık ki KOBİ'lerimiz başta olmak üzere yatırımcımız ağır bir finansman maliyeti yükü altındadır.

Burada da çok açıkça bir kere daha tekrarlıyorum. Bankacılık sektörümüzde sorun yok, genel rasyolarına baktığımız zaman iyi durumdalar. Kârlılıkları son derece iyi, özellikle kamu bankalarının bu karlarından fedakarlık yapmalarını istiyoruz ve vatandaşlarımızın kredilerini geri çağırmak, belli bölgelerde yatırım yapan insanlarımıza kredi vermemek gibi yanlış uygulamalardan vazgeçmelerini istiyoruz. Hatta şu dahi yapılabilir; mevcut borçlar yeniden yapılandırılıp nasıl Maliye'de vergi borçları yapılandırıldı bundan da Maliye kazançlı çıktı. Böyle bir şey yeniden yapılabilir.

Başta kamu bankalarımız olmak üzere bankalarımızın biraz fedakarlık yapması lazım, diyebilirler ki: ‘İki, üç sene Türkiye şu zorluğu atlatana kadar, dünya ekonomisindeki dengeler oturana kadar kârlarımızı azaltalım ve biz vatandaşımızın finansman maliyetlerini düşürecek tedbirler alalım'. Bu konuda tavsiyelerimizi sürekli yapıyoruz. Bir kere daha buradan bu tavsiyeyi tekrarlıyorum. Doğru değildir, yani sonuçta diyelim ki Türkiye'nin ana direği olan KOBİ'ler, orta direk ne kadar güçlüyse bankalar o kadar güçlüdür, bunu bilmelerini isteriz. Dolayısıyla bütün bu kredi meselesini yeniden gözden geçirsinler, finansman maliyetlerini düşürsünler" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 4
  • Zaza 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş çağrılarla olmuyor. Vatandaşa da direk merkez bankasından aracısız faizsiz kredi sağlanmalı. Böylece her kuruş paranın bir karşılığı sa olur.
    Cevapla
  • anlam 7 yıl önce Şikayet Et
    banka para versin bir günde ülkeyi batırın... çok tehlikeli çok...
    Cevapla
  • Ümit 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Bakanım neden baglayicilik yok neden bu bankalara çeki düzen verilmiyor
    Cevapla
  • faruk 7 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet bankalara konut kredileri ni düsurun diyo bankalar faiz oranı açıklıyor.sadece yeni ev alanlara geçerli dir diye not yazmışlar.yapilandirma faiz oranları farklı bu banka genel müdür leri nereden emir aliyo
    Cevapla