Mehmet Şimşek'ten dolar açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Davos`ta yaptığı açıklamada "Hızlı şekilde yapısal reformlara odaklanacağız" dedi.

Mehmet Şimşek'ten dolar açıklaması!
Mehmet Şimşek'ten dolar açıklaması!
GİRİŞ 19.01.2017 11:05 GÜNCELLEME 19.01.2017 15:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Davos'ta Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

Korumacılığın dünya ekonomisi için önemli bir tehdit olduğunu söyleyen Şimşek, korumacılığın bir çözüm olmadığını, yeni dünya düzenine göre çözümler üretilmesi gerektiğini, ABD'de korumacılığın artmasının Türkiye'yi sınırlı etkileyeceğini söyledi.

Anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yeni bir döneme gireceğini belirten Şimşek Türkiye'nin hızlı şekilde yapısal reformlara odaklanacağını ifade etti. Şimşek "Türkiye ekonomisini bir kelimeyle özetle derseniz 'yüksek direnç' derim. Evet şu an piyasalarda dalgalanmalar ve bir takım sıkıntılar var fakat başka ülke olsa daha kötü bir performans gösterirdi" diye konuştu.

Şimşek Türkiye'nin önümüzdeki birkaç aylık süreci atlatıp referandum belirsizliği ortadan kalkar kalkmaz tekrar toparlanma sürecine gireceğini belirterek "Güçlü reform uygulamalarıyla cazibe merkezine dönüşecektir. Türkiye'nin algısını düzelteceğiz" dedi. Şimşek kötümser olmak için bir neden olmadığını, Türkiye'nin önünün açık olduğunu kaydetti.

'DÖVİZDEKİ DALGALANMAYA KAYITSIZ DEĞİLİZ'

Büyüme beklentilerini açıklayan Şimşek reformların da desteğiyle Türkiye'nin 2018'den itibaren %5 ve üstünde büyüme patikasına oturacağını öngördü.

Şimşek kur hedeflerinin olmadığını ancak dövizdeki dalgalanmalara kayıtsız olmadıklarını belirterek "Kur reel sektörü, özellik açık pozisyonu olan firmaları etkiliyor. Bu konuda çalışıyoruz. Orta-uzun vadede Türkiye'nin tekrar bu sorunla karşı karşıya kalmaması için cari açığı yönetilir düzeyde, açık pozisyonları yönetilebilir düzeyde tutmaya yönelik çalışmalar var. Makroihtiyati adımlar atacağız. Önümüzdeki dönemde özellikle vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz. Enflasyonun hızlı şekilde Merkez Bankası'nın hedeflerine dönmesi için ilave destek vereceğiz." dedi.

MERKEZ BANKASI

Şimşek, "Merkez Bankası'nın doğru zamanda doğru şeyler yapması kritik. MB makro finansal istikrarı sağlamaya yönelik gerekeni yapmalıdır, geçmişte yapmıştır, yapacaktır. Geçmişte yapılan tartışmalar maalesef bu kredibilite açığını oluşturdu." dedi.

FITCH BEKLENTİSİ

Fitch ile son bir ay içinde iki kez görüştüklerini söyleyen Şimşek, "Türkiye zor bir dönemden geçti, bu sıkıntılar maalesef kredi derecelendirmelerine yansıdı. Oraya odaklanmaktan çok yapısal reformlarla belirsizlikleri geride bırakmayı başarırsak yine notumuz artar. Burada esas olan konu hızlı şekilde anayasa reformunu aradan çıkartıp yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar cazibe merkezi haline getirmek." değerlendirmesi yaptı. 

YORUMLAR 1
  • hani 7 yıl önce Şikayet Et
    Hani ekonomimiz çok iyi idi. Hani ekonomideki sorunlar üst aklın manipülatif etkileri sonucu oluşuyordu? Yapısal reformda nereden çıktı?
    Cevapla