Kritik açıklama geldi! 2.270 milyar dolar...

Merkez bankasının açıkladığı verilere göre, kasım ayında 2 milyar 268 milyon dolar açık verdi

Kritik açıklama geldi! 2.270 milyar dolar...
Kritik açıklama geldi! 2.270 milyar dolar...
GİRİŞ 11.01.2017 10:03 GÜNCELLEME 11.01.2017 11:00
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı.

Geçen yıl kasım ayında cari işlemler açığı 2015'in aynı ayına göre 32 milyon dolar artarak 2 milyar 268 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 651 milyon dolar oldu.

Kasımda ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı 2015 yılının aynı ayına göre 199 milyon dolar azalarak 2 milyar 888 milyon dolara düşerken, hizmetler dengesi fazlası 292 milyon dolar azalarak 1 milyar 2 milyon dolara geriledi.

İTHALAT VE İHRACAT RAKAMLARI

Parasal olmayan altın kaleminde, 2015'in kasım ayında 131 milyon dolar net ithalat gerçekleşirken geçen yılın kasım ayında 141 milyon dolar net ihracat kaydedildi.

Hizmetler dengesi altında seyahat gelirleri 2015 yılının aynı ayına göre 209 milyon dolar azalarak 1 milyar 295 milyon dolara, seyahat giderleri de 113 milyon dolar azalarak 340 milyon dolara geriledi.

Birincil gelir dengesi açığı, 2015 Kasım ayına göre 176 milyon dolar düşüşle 476 milyon dolara indi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, 203 milyon dolar azalarak 407 milyon dolar oldu.

BEKLENTİ

"AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi"ne göre, ekonomistler kasım ayı cari işlemler açığının 2,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu.

YORUMLAR 8
  • hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Uretmemiz lazım Güneydoğu hayvancılık tarım bunlarin daha çok hayata geçirilmesi lazım yillardir pkkyi basimiza bela ettiler ibsan kaybettik para zaman kaybettik ama bundan sonra kaybetmeyecegiz Allahtan gayri kimsenin gücü yetmez bizi parcalamaya bizi yaratan rabbime hamd olsun her pis oyunun üstesinden geliriz gazamiz mübarek olsun
    Cevapla
  • Veli 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu açığın kapanması için durgunluk olmaması için vatandaş harcama yapmalı harcamasından kısmamalı, şirketler kamu kurumları ve devlet ise tasarruf yapmalı.
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye elektronik üretime geçmelidir. Türkiye'de üretilmeyen onbinlerce küçük ürün var. Devlet bunları tespit edip onbinlerce kobi kurup meslek liseleri ve üniversitelerle de işbirliği yaparak bu ürünleri ürettirmelidir. Bunları yaparsa Türkiye'de üretim kültürü oluşur ve bunların getireceği sinerji ile eğitim de sanayi de evrilir ve yüksek teknolojinin kapısı açılır. Türkiyenin kur baskısı hızla azalır. Maalesef baştakiler dahil ülkemizde üretim kültürü olmadığı için bunları düşünemiyorlar bile.Asıl güç bunlardan gelir.Yabancılar çok iyi farkında bunun!
    Cevapla
  • yama 7 yıl önce Şikayet Et
    Zamaninda yapilacakti bunlar. Bugun baslasin 10 yil sonra uretiriz
    Cevapla
  • hadi 7 yıl önce Şikayet Et
    kamu da tasarruf yapilsin ithal lüks araçlar kamuya alınmasın bürokrat lar lüks araç yarışına luks makam odası yarışına lüks lojman yarışına girmiş. ....
    Cevapla
  • xxx 7 yıl önce Şikayet Et
    daha çok ithal araba, eşya, ticari mal, ayfon alın ki cari açık daha fazla olsun, TÜRKİYE GİBİ KOCAMAN BİR ÜLKEYE İLK 10'a GİRECEK BİR ÜLKEYE BU KADAR AZ CARİ AÇIK YAKIŞMIYOR, TÜRKİYE KÜRESEL BİR GÜÇ BİLİYORSUNUZ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle