Vatandaş akın etmişti! Sınır kaldırıldı

KOSGEB kredisine başvuru 2016'da rekor seviyesine çıktı. KOSGEB Başkanı Biçer'den ise bu yıl için güzel haber geldi.

Vatandaş akın etmişti! Sınır kaldırıldı
Vatandaş akın etmişti! Sınır kaldırıldı
GİRİŞ 09.01.2017 15:24 GÜNCELLEME 09.01.2017 17:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

KOSGEB kredisine başvuru 2016'da rekor seviyesine çıktı. KOSGEB Başkanı Biçer'den ise bu yıl için güzel haber geldi. Buna göre yeni yılla birlikte kota sınırını kaldırdıklarını KOBİ’lerin aynı anda 3’ten fazla destek programından faydalanabileceğini bildirdi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 2016 gerçekleşmelerini ve 2017 hedeflerini değerlendirdi. 2015 yılında 356 milyon TL olan KOSGEB’in bütçesinin 2016 yılında 1 milyar TL’ye çıktığını kaydeden Biçer, 2017’de KOBİ’lere 1.1 milyar TL’lik destek verileceğini söyledi. Dünya'nın sorularını yanıtlayan Biçer önemli mesajlar verdi. 

Bugüne kadar kaç KOBİ’yi destekledi KOSGEB?

Bugün Türkiye’de faaliyet gösteren 3 milyon 580 bin KOBİ’nin yaklaşık olarak 900 bini KOSGEB veritabanına kayıtlı iken, bu KOBİ’lerden KOSGEB desteklerinden etkin bir şekilde faydalanan sayısı ise 100 bini aştı. KOBİ ve girişimciye toplamda 2 milyar TL civarında destek sağladık.

Başbakan, sıfır faizli işletme sermayesi kredi faiz desteğinin 2017’de devam edeceğini açıkladı. Kaç başvuru vardı?

50 bin TL üst limitli 12 ay ödemesiz geri kalanı 3 (üç) ayda bir eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadeli olarak “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” için 471 bin 993 KOBİ, KOSGEB Veri Tabanı’na yeni kayıt ve beyanname güncellemesi yaptı.

Toplamda 244 bin 980 kredi faiz başvurusu yapıldı. Destek 2016 bütçesinden kullandırılacağı için süre uzatımına gidilmedi. Fakat kayıt yaptıran ve bilgi güncelleyen KOBİ’ler 2017 desteklerinden faydalanabilecek.

3295 BAŞVURUNUN 2153'Ü ONAYLANDI 

Yerli ve Yeni Makine Alımlarına Yönelik Makine Teçhizat Kredisi’ne başvuru da, onay da çok. Nasıl sonuçlanacak? Evet yoğun başvuru aldık. KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı, imalat sanayinde faaliyet gösteren ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine ve teçhizat alımlarının desteklenmesine yönelik olarak Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı’nı uygulamaya koyduk.

Programda işletme başına sağlanacak kredi üst limiti 1 milyon 500 bin TL oldu. Sıfır faizli olarak uygulanacak programda 300 bin TL’lik kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanıyor. Kredi vadesi ilk 6 ayı ödemesiz, kalanı üçer aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay oluyor.

Başvurular KOSGEB tarafından onaylandı, bankaların onay süreci 9 Aralık 2016 tarihinde sona erdi ve kredi kullandırımları 28 şubat 2017’ye kadar tamamlanacak.

Değerlendirme neye göre yapıldı?

Başvuruda bulunan işletmelerin sıralaması bilgisayar ortamında otomatik olarak yapıldı. Her il için TÜİK verilerine göre il kotası belirlendi, İşletmelerin ölçeklerine göre sıralaması (mikro, küçük, orta) yapıldı.

İşletmelerin ölçeğine göre yapılan sıralamada; sıralamanın eşit olması halinde KOBİ Bilgi Beyannamesi'nde yer alan Yıllık İş Birimi sayısı fazla olan işletmeler, bu veriye göre yıllık iş birimi sayısının eşit olması halinde de, KOBİ Bilgi Beyannamesi’nde yer alan net satış hasılatı yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapıldı. Yüzde 93’ü mikro ölçekli İşletmelere, yüzde 6’sı küçük ölçekli işletmelere, yüzde 1’i orta ölçekli işletmelere ayrıldı. İşletmelerin ölçeğine göre yapılan sıralamasında, KOBİ Bilgi Beyannamesi’nde yer alan yıllık iş birimi (istihdam) sayısı büyükten küçüğe doğru sıralama yapılmış, bunun eşit olması halinde ise, KOBİ Bilgi Beyannamesi’nde yer alan net satış hasılatı yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapılmıştır. Bu kriterler çerçevesinde belirlenen 15 bin firmaya bilgilendirme yapıldı.

KOSGEB’in sisteminden geçerek krediyi hak eden işletmeler, KOSGEB’in protokol imzaladığı (Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbankası, İşbankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası) bankalardan herhangi birisi aracılığı ile kredi kullanımını gerçekleştirebilecek. Program kapsamında kredinin riski tamamen krediyi kullandıran protokole taraf bankalara ait olacak.

2016’da yeni geliştirilen destek programlarına şahit olduk. 2017’de de farklı projeler olacak mı?

Doğru, 2016 yılı içerisinde KOSGEB destek programlarında birçok düzenleme yaparken, yeni destek programları da kurgulayarak, KOBİ ve Girişimcilerin ihtiyaçlarına göre yeni destek modelleri geliştirdik.

2016 yılında hemen hemen destek programlarının tamamında revizyon yaparken 3 yeni Destek Programı daha geliştirdik.

Özellikle, KOBİGE-KOBİ Gelişim Destek Programı ile 2 bin 755 adet projeyi destekleme kararı aldık. 2016 yılının başında ilk uygulamasını başlattığımız destek programı kapsamında bu yıl, 2 kez çağrı yayınladık ve bu çağrıları 5 ana başlıkta toparladık:

1. Çağrı Grubu “Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme”, “Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Artırılması” 2 ana başlığında bin 377 Projeye 300 milyon TL civarınde destek verilmesi kararlaştırıldı ve proje ödemeleri başladı.

2. Çağrı Grubu “Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin Geliştirilmesi”, “Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme”, “KOSGEB Destekli Girişimlere İvme” üç ana başlık altında bin 378 projeye yaklaşık 225 milyon TL’lik destek sağlanacak.

12 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe giren TEKNOPAZAR Destek Programı ile işletmelerin teknolojik ürün/prototip tanıtım giderlerine 150 bin TL’ye kadar destek veriyoruz.

Bu desteğin, destek oranı tüm bölgelerde yüzde 100 olarak uygulanıyor. Programın desteği 12 ay sürüyor.

ULUSLARARASI PAZAR REKABET İÇİN DESTEĞE DEVAM

UKM desteğinde verim alındı mı?

Bir ilki daha başlatarak, KOBİ’lerimizi uluslararası alana taşıma vizyonuyla, ABD’de 3 farklı Uluslararası Kuluçka Merkezi'nin (UKM) kurulması için çağrıya çıkmıştık.

Katma değeri yüksek, hızlı büyüme potansiyeli olan yerli üretim ve tekno girişimleri yurtdışında da destekleyerek KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin dış pazarlara ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla çıktığımız bu yolda yoğun ilgiyle karşılaştık. Değerlendirmeler neticesinde gelen başvurulardan 3 tanesini 3 milyon 850 bin ABD Doları üst limitiyle destekleme kararı aldık.

Hedef kitlemizden gelen yoğun ilgi neticesinde teknoloji ağırlıklı işletmelerimizin Avrupa’daki gelişmiş ekosistem içerisinde yer alarak tecrübelerini artırmak için önümüzdeki dönemde Avrupa’da UKM kurulması için çağrıya çıkacağız.

KOBİ’lerin diğer bir sıkıntısı da desteklemelerden yararlanma kotasıydı. Kaldırıldı değil mi?

28 Aralık tarihinde yönetmelikte yapılan değişiklik ile KOBİ’lerin aynı anda en fazla 3 destek programından yararlanabilmesine yönelik düzenlemeyi yürürlükten kaldırdık. Artık KOBİ’ler istediği kadar destek programından aynı anda faydalanabileceklerdir.

KOSGEB’E İHTİYAÇ DUYULAN DÖNEM... 

Programı’nın değiştirilmeksizin 6 yıl üst üste aynen çıkarıldığına da şahit oldum; bir yıl içerisinde ‘üç başkan’ değiştirdiği döneme de; geliştirdiği teknolojik ürünü daha da geliştirmeye çalışan KOBİ temsilcisini, kapısında 5 yıl beklettiğine de; olmayan bir projeye, tanıdık aracılığıyla destek alındığına da; bütçesini siyasi baskılarla alakasız alanlara kaydırdığına da… Kuruluş amacına uygun bir KOSGEB’e en fazla ihtiyaç duyulan/duyulacak bir dönemden geçiyoruz. KOSGEB Başkanı Recep Biçer’in anlattıkları, KOSGEB yönetiminin farklı bir anlayışla yeni döneme ‘fikren’ hazır olduğunu ve somut adımlar attığını/atacağını gösteriyor.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 5
  • ahmet yılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    faizli para haramdir!!!!
    Cevapla
  • RUHİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Valla destek küçük işyerlerine çıkmıyor Hep büyük esnaf kazanıyor. Bakalım başvuru yaptık nasıl olacak bu sefer
    Cevapla
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Bakanlığı tebrik ederim. Böyle sıkıntılı bir dönem de bile çözüm üretiyorsunuz. Devletimize olan güvenimiz tazelendi.
    Cevapla
  • Zengin 7 yıl önce Şikayet Et
    Zengin daha zengin diyoruz.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim çevrem de hep orta ölçekliden oluşuyormuş maşallah. Hep büyük firmalara .çıktı destek!
    Cevapla