Arabulucunun saati 120 lira

Mahkeme ya da avukatla uğraşmadan sorunu arabulucuda çözmek isteyenler dikkat! 2017 arabulucu ücret tarifesi de yayımlandı. Arabulucunun saati 120 TL

Arabulucunun saati 120 lira
Arabulucunun saati 120 lira
GİRİŞ 08.01.2017 11:23 GÜNCELLEME 08.01.2017 11:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İş Mahkemeleri Kanun Taslağı ile şu anda isteğe bağlı olan işçi-işveren ilişkilerinde mahkeme öncesi arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor.

Çalışanlar işe iade, tazminat, maaş alacağı gibi konularda iş mahkemelerine gitmeden önce zorunlu olarak arabulucuya gidecek ve sorununu daha hızlı biçimde çözecek. Bu süre 3 saate kadar düşecek.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ise taraflara arabulucuya gitme tercihi sunuyor. Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya gitme yolu açık. Ancak zorunlu tutulmuyor.

EŞİT OLARAK PAYLAŞILIYOR

Tabii arabuluculuk ücretsiz bir uygulama değil. Taraflar bu yöntemde anlaşmışlarsa, belli bir tarife çerçevesinde arabuluculara ücret ödüyor. Aksi kararlaştırılmamışsa ücret taraflarca eşit olarak paylaşılıyor. Taraflar hem zamandan kazanıyor, hem de bu masraflardan kurtuluyor. Taraflar ile arabulucu belli ücrette anlaşmamışlarsa ücret tarifesi devreye giriyor. 2017'de uygulanacak ücret tarifesi de belli oldu. Buna göre arabulucuya ilk üç saate her saat için taraf başına 120 lira ödeniyor. 3 saati geçen her süre için de saat başına 90 lira daha ödeniyor. Yani 3 saatlik bir çalışmada toplamda 720 lira ödeniyor. Eğer konu ticari bir uyuşmazlıksa bu kez ilk üç saate kadar saat ücreti taraf başına 240 lira oluyor. Yani toplamda bin 440 lira ödeniyor. Takip eden her saat ise 180'er lira olarak uygulanıyor.

MAHKEMEDEN DAHA AVANTAJLI

Arabulucu çözümünü tercih edenler daha az masraf yapıyor. Özellikle konusu para olan uyuşmazlıklarda oranlar avukatlara ödenen oranlardan daha düşük olduğu, ekstra bir avukat ücreti ve mahkeme masrafı olmadığı için maliyet de düşüyor.

Sabah'tan Faruk Erdem bilgileri köşesinde paylaştı. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    avukatların beleş geçinme devri bitti
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    avukatlara gün doğdu.
    Cevapla