Elektrik saldırılarına siber savunma timi

Türkiye’yi karartmak için dağıtım şirketlerinin sistemlerine sızmaya çalışan terörist hacker grubuna ulusal siber güvenlik birimleri vize vermedi

Elektrik saldırılarına siber savunma timi
Elektrik saldırılarına siber savunma timi
GİRİŞ 03.01.2017 09:57 GÜNCELLEME 03.01.2017 09:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yeni yıldan bir gün önce ve yılbaşı gecesi elektrik dağıtım firmalarının internet sitelerini 'çoklu bilgisayar saldırısı' (DDOS) ile ele geçirerek sistemlerine sızmaya çalışan terörist hacker grubuna ulusal siber güvenlik birimleri anında müdahale etti.

ALBAYRAK'A BİLGİ VERİLDİ

Elektrik dağıtım firmalarının internet sitelerine yönelik düzenlenen DDOS saldırısı, Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu'na (BTK) bağlı olarak görev yapan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ekipleri tarafından fark edilince saldırının bertaraf edilmesi amacıyla "acil" koduyla saldırı önleme tedbirleri devreye sokuldu. Saldırı bilgisi ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la paylaşıldı. Bakan Albayrak'a saldırının önlenmesi için alınan tedbirler hakkında bilgi verilirken, Albayrak'ın talimatı ile saldırının püskürtülmesi için tüm siber olaylara müdahale ekipleri, terörist hackerları önlemek için çalışmalara katıldı.

OPERATÖRLER DEVREDE

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da saldırı girişiminin önlenmesi için yoğun bir mesai harcadı. Saldırının haber alınmasının hemen ardından saldırıların bertaraf edilmesi için mobil telefon işletmecisi operatörlerle temasa geçen Sayan, elektrik dağıtım firmalarının özel ağdan iletişime geçirilmesini ve sistemleri ile ilgili bilgilerin yayılmasının önlenmesini istedi. USOM ile birlikte dört bir koldan savunmaya geçen operatör firmaları sundukları DDOS atak önleme hizmeti ile dağıtım firmalarının internet trafiklerine terörist hackerlar tarafından yönlendirilen saldırıları internet ağlarına ulaşmadan etkisiz hale getirdi.

KRİTİK SEKTÖRLERE YENİ MODEL

Hükümet, olası DDOS saldırısına karşı kritik sektörlerin başında gelen bankalar, finans ve enerji kurumlarının internet güvenliklerinin sağlanması için yeni bir model geliştirecek. Operatörlerce geçici süreyle dağıtım firmalarına ücretsiz DDOS saldırısı önleme hizmeti verilecek. Firmaların internet ağına yönelik saldırılar ağa erişemeden engellenecek.

DDOS SALDIRISI NEDİR?

Birden fazla bilgisayarın güçlerini birleştirip tek bir merkeze saldırdıkları DDOS (Dağıtık Servis Dışı Bırakma) yönteminde, binlerce farklı IP adresinden yararlanıldığı için saldırının sistemlere verdiği zararın boyutları da bir o kadar yüksek oluyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 5
  • mami 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede devlet kadrolarında adam gibi bilişim uzmanları yok .piyasada daha akıllı adamlar var.
    Cevapla
  • gürhan deniz 7 yıl önce Şikayet Et
    WEB sitesi ile İŞLETİM SİSTEMİ aynı bilgisayarı kullanırsa HACKER da show yapar
    Cevapla
  • 2 yol 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha bugün kitaptan öğrendiğim benim bildiğim 2 yol var. Birincisi paket gönderen bilgisayarın göndereni ile organizasyonu uyuşmaz ile paketi kabul etmeden bırakmak. İkincisi ise paket gönderen sistemin normalden daha fazla oranda paket göndermeye başlamasında paketleri düşürmek. Güvenlik duvarı olarak sanal bilgisayarlar oluşturup gelen paketler bu bilgisayarlara rota edilip incelendikten sonra ana bilgisayarlara gönderilebilir fakat bağlantı hızında değişikliğe yol açabilir. USOM ekiplerine kolay gelsin, Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    Her ülke kendi internet protokolü oluşturmalı ve dünyaya tünel ile açılmalı bakın iran şuan buna benzer bir proje geliştiriyor.
    Cevapla
  • cevat 7 yıl önce Şikayet Et
    bilişim ve teknoloji tarafında yeni güvenlik birimleri ve teşkilatları kurulmalı ....
    Cevapla