Arabuluculuk ücret tarifesi belli oldu

Arabuluculuk faaliyetini yürütenlere yeni yılda yapılacak ödemeye ilişkin asgari ücret tarifesi belil oldu.

Arabuluculuk ücret tarifesi belli oldu
Arabuluculuk ücret tarifesi belli oldu
GİRİŞ 27.12.2016 12:40 GÜNCELLEME 27.12.2016 15:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya taraf başına saatlik (ilk üç saate kadar) 120 lira, takip eden her saat için 90   lira ödenecek.

Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde görev alan,  arabulucular siciline kayıtlı kişilere, arabuluculuk faaliyetleri için 2017'de  yapılacak ödemeye ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu.  "2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi" Resmi gazete'nin  mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla  çözümlenmesinde, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli bir ücret  sözleşmesi yapılmadığında veya ücret miktarı konusunda arabulucu ile taraflar  arasında ihtilaf bulunan durumlarda söz konusu tarifedeki hükümler uygulanacak.

Arabuluculuk faaliyeti süresince arabulucu tarafından düzenlenen evrak  ve yapılan diğer işlemler ayrı ücreti gerektirmeyecek. Arabulucu, arabuluculuk süreci başlamadan önce yapmış olduğu  masrafları arabuluculuk teklifinde bulunan taraf veya taraflardan isteyebilecek.Arabulucu, arabuluculuk sürecine ilişkin olarak belirli kişiler için  aracılık yapma veya belirli kişileri tavsiye etmenin karşılığı olarak herhangi  bir ücret talep edemeyecek. Aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk ücreti  taraflarca eşit ödenecek. Somut bir uyuşmazlıkla ilgili arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi  sırasında, yeni uyuşmazlık konularının ortaya çıkması halinde, her bir uyuşmazlık  için ayrı ücret verilecek.

  İŞTE ÜCRET TARİFESİ... 

  Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya   taraf başına saatlik (ilk üç saate kadar) 120 lira, takip eden her saat için 90   lira ödenecek.  Bu rakam ticari uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 240,   takip eden her saat için 180, ticari uyuşmazlığın taraflarının tümü sermaye   şirketiyse saatlik (ilk üç saate kadar) 290, takip eden her saat için 220, diğer  tüm uyuşmazlıklarda saatlik (ilk üç saate kadar) 150, takip eden her saat için   110 lira olacak.Söz konusu tarife 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek.

13 BİN KİŞİ GÖREV YAPACAK!

2017’nin ocak ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Türkiye'de 13 bin kişininin arabuluculuk yapması bekleniyor. Bu sayede 400 bine yakın iş dosyası önce arabuluculuk yöntemiyle çözülecek. 

NASIL BAŞVURULACAK? 

İş uyuşmazlığı sorunu yaşayan çalışan ya da işveren, işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvuracak. Uzlaşmazlık yaşayan taraflar, komisyonlarda hazır bulunan listelerden bir arabulucu üzerinde anlaşacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    oohh iş sahasına bakın .. ne güzel üretiyoruz.
    Cevapla
  • ttttt 7 yıl önce Şikayet Et
    Haberlerin farkında mısınız. Yeni zamlar şöyle, yeni fiyatlar böyle, yılbaşından sonra rakamlar şu oldu, yapmaya na cezası şu kadar, 3 gün içinde yapmazsanız cezası şu kadar. Hep ceza verme, hep
    Cevapla