Hac vizesi kavgaya neden oldu

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ile hac ve umre yapan bazı seyahat acenteleri arasında kavga çıktı.

Hac vizesi kavgaya neden oldu
Hac vizesi kavgaya neden oldu
GİRİŞ 14.12.2016 09:44 GÜNCELLEME 14.12.2016 09:44

15 Temmuz için özel verilen hac vizesi TÜRSAB’da kavgaya neden oldu. Vizenin usulsüz dağıtıldığını iddia eden acenteler, sorunlarını çözmek için HÜRSAD’a üye oldu. Başkan Ulusoy ise iddiaları yalanladı

Ulusoy'un hac ve umre acenteleri için yeterli çabayı göstermediği, haksız yere hizmet bedeli aldığı ve bazı usulsüzlükler yaptığını iddia eden 180 acenta, sorunlarını kendileri çözebilmek maksadıyla Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği'ne (HÜRSAD) üye oldu. Dernek ve birlik arasındaki son kavga ise sosyal medyaya taşındı. İddialara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz şehit yakını ve gazileri için Suudi Arabistan'dan özel hac vizesi istedi. Suudi'ler tarafından 1.000 vize Cumhurbaşkanlığı'na iletildi. 100 vize 15 Temmuz şehit yakını ve gazileri için kurasız ve bedelsiz olarak verildi. Kalan 900 vize ise Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. Başkanlık da bunun 209'unu acentelere dağıtması için TÜRSAB'a verdi. Bu vizelerin hiçbir duyuru yapılmadan, başkana yakın 17 acenteye dağıtılğı iddia edilirken, en büyük payın ise Başkan Başaran Ulusoy ile İTO kayıtlarında 3 şirkette ortak olduğu görülen Mustafa Çobanoğlu'na verildiği belirtildi. Çobanoğlu'nun ise bu vizelerle, şu anda FETÖ'den tutuklu olan Cahit Durmaz'ın eski şirketi VİKO bayilerini hacca götürdüğü iddia edildi. Acenteler, "Tankın önüne yatana verilen vizeler tankın içinden ateş edene verildi" dedi.

KAVGA YEMEK PARASINDAN ÇIKTI

İddiaları sorduğumuz TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, bu söylemlerin iftira olduğunu belirterek, "Bana Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu vizeler 2 Eylül Cuma günü geldi. O gün başvuru için son gündü. Elimden geldiğince duyuru yaptım. Kimseyi kayırmadık, o gün kim istediyse vizeleri dağıttık" diye konuştu. Bu acentelerle kavganın 3 ay önce patlak verdiğini belirten Ulusoy, "Biz Diyanet İşleri Başkanlığı ile hacı adaylarına öğle yemeği için kumanya verilmesi konusunda bir kurul kararı çıkardık. Bu da ekstra 8 riyal gibi bir bedele tekabül ediyor. Bunu bazı acenteler kabul etmedi ve tartışmalar başladı" ifadelerini kullandı.

ÇOBANOĞLU: 36 VİZE ALDIK

TÜRSAB'ın en çok vize verdiği acertenin sahibi Mustafa Çobanoğlu,iddialarla ilgili konuştu. Çobanoğlu, "Benim Elçi, Amade, Akyol ve Alvaha olmak üzere 4 adet hac acentem var. Bunlar için toplam 36 vize aldık. Vizeler son dakika geldi. Başkan herkese duyurdu, kimseyi kayırma gibi bir durumu olmadı. Bu vizelerin 15 Temmuz şehit yakını ve gazileri için verildiğini de bilmiyordum" dedi. Bu vizelerle 20 VİKO bayisini hacca götürdüklerini doğrulayan Çobanoğlu, "VİKO'nun eski ortağı FETÖ'den tutuklu ve şu anda bu şirket bir yabancıda. Ayrıca eski ortak FETÖ'den tutuklu diye bayileri de bundan dolayı suçlayamam" şeklinde konuştu.

HER BİR HACI ADAYI İÇİN 20 TL HİZMET BEDELİ

Her yıl kendilerinden hizmet bedeli adı altında para alındığını ve yıllık yaklaşık 4 milyon doların TÜRSAB'ın kasasına gittiğini belirten HÜRSAD Başkanı Mehmet Uzuner, bunun sadece hac ve umre yapan acentelere uygulandığını vurguladı. Acentelerden hizmet bedelinin alındığını doğrulayan Başaran Ulusoy, "Her hacı adayı için kişi başı 20 TL alıyoruz. Çünkü ben onlarla birlikte 60 kişilik bir ekip gönderiyorum. Elbette bunun bir bedeli olacak" dedi. Diyanet'ten çıkan hiçbir karara itiraz edilmediğini ve öğle yemeğiyle ilgili iddianın da yalan olduğunu belirten Uzuner ise, "TÜRSAB bizim sorunlarımızla yeterince ilgilenmedi. Biz de sorunlarımızı dernek aracılığıyla çözme yolunu seçtik" diye konuştu.

SİGORTA SORUNU

Acentelerin Başkan Ulusoy ile tartışmalı olduğu bir diğer konu ise geçtiğimiz günlerde Kuveytli Gulf Insurance Group'a satılan, TÜRSAB'ın sigorta şirketi Turins'ten kaynaklandı. Satış aşamasında "TÜRSAB'a üye hac ve umre seyahat acenteleri sigortalarını buradan yaptıracak" maddesinin sözleşmeye eklenmesi acentelerin, "Biz satılık değiliz, böyle bir madde eklenemez" şeklinde tepkisine neden oldu.

KAYNAK: SABAH