İnşaat sektörünü uçuracak düzenleme

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı KDV müjdesi inşaat sektöründe heyecan yarattı.

İnşaat sektörünü uçuracak düzenleme
İnşaat sektörünü uçuracak düzenleme
GİRİŞ 11.12.2016 10:23 GÜNCELLEME 11.12.2016 10:23

Yaklaşık 1.5 milyar liralık KDV iadesi beklediklerini söyleyen sektör temsilcileri, “Bu düzenleme inşaatı uçurur” dedi

Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki gün açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarından inşaat sektörüne milyarlık KDV müjdesi çıktı.

İVME KAZANACAK

Başbakan Yıldırım'ın "İnşaat işlerinde KDV'ye iade vereceğiz. İnşaata yeni bir uygulama, kolaylık, ilave imkân geliyor" açıklaması sektörede heyecan yarattı. Yaklaşık 1.5 milyar liralık KDV alacağı bulunan inşaat sektörü bir yıl içinde yaptığı harcamaya karşılık KDV'nin tamamını alacak. KDV iadelerini birkaç yıl gecikmeli ve eksik olarak aldıklarını belirten inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri, müjdeyi "Sorunun çözülmesini yıllardır bekliyorduk. İnşaata başladığımız her süreçte KDV ödüyoruz. Bitmesini beklemeden, üretim aşamasında KDV'yi alacak olmamız bize ciddi anlamda finansman rahatlığı sağlayacak. Bu düzenleme inşaat sektörüne büyük bir ivme kazandıracak" şeklinde yorumladı.

NAKİT AKIŞINA DESTEK

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, üretim aşamasında oluşan KDV alacaklarının alınması gerektiğini belirterek, "Projelerimizi hayata geçirirken ödenen KD V miktarının bir kısmını alabilirsek eğer, nakit akışımıza destek olur diye düşünüyorum. Bu durum da sektörü ciddi anlamda hareketlendirir" şeklinde konuştu.

SIKINTILARA MERHEM OLUR

Gayrimenkul sektörünün istihdam yaratarak 250 alt sektörübeslediğini hatırlatan GYODER Başkanı Aziz Torun, "Büyümeninlokomotif sektörü inşaatın desteklenmesi gerekiyor. Böyle bir KDV iadesi söz konusu olursa ve çerçeve büyütülürse sektör ivme kazanır. Sıkıntılarımıza merhem olur" ifadelerini kullandı.

OYUNDA GÜÇLÜ KALIRIZ

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Hükümet inşaat sektöründeki faaliyetlerinin devamı için en gerekli şey olan nakit ihtiyacının karşılanması için güzel bir hamle yaptı. Yıllar sonrasına atılan KDV iadesinin ödenmesi, bizim oyunda daha güçlü kalmamızı ve daha atak yapmamıza neden olur" diye konuştu. Durbakayım, "Hükümet, döviz kredilerindeki sıfır faiz desteği ile yurtiçinde konut yapan müteahhitlerin yanı sıra yurtdışında faaliyet gösteren meslektaşlarımızın da yanında olduğunu gösterdi" diye konuştu.

ADIMLARI DESTEKLİYORUZ

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün (TMB) "İçinden geçilen zor dönemde ekonomide büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörüne yönelik yatırımların ivme kaybetmeden sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Hükümetimizin attığı adımları destekliyoruz" dedi.

İŞ BİTMEDEN İADE ÖNEMLİ

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, KDV iadelerinde kafa karışıklığı olduğunu belirterek, "İnşaatın başladığı her süreçte KDV'mizi ödüyoruz. KDV'yi de konutları tamamlayıp teslim ettikten en az 1 sene sonra geri alabiliyoruz. İnşaatların bitmesini beklemeden KDV iadesini alabilirsek eğer, sektöre ciddi anlamda finansman rahatlığı sağlar" dedi.