İki dev kurumdan kritik TL kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın döviz çağrısına son destek Savunma Bakanlığı ve EPDK'dan geldi.

GİRİŞ 07.12.2016 11:06 GÜNCELLEME 07.12.2016 23:02
Bu Habere 85 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı, 'Yastık altındaki dövizi, altına veya TL'ye çevirin' çağrısı üzerine özel sektörün yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarından da hamleler üst üste geliyor. 

Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dövizden Türk Lirası'na dönüş çağrısı'na ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlığın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın 'dövizden Türk Lirası'na dönüş çağrısı' çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın kullanımında olan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait 262,7 milyon ABD Doları ile 31,3 Milyon Avro bugün itibarıyla Türk Lirası'na çevrilmiştir."

Savunma Bakanlığı'nın yanı sıra Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, doğalgaz dağıtım ihalelerine dolar yerine Türk Lirası cinsinden çıkma kararı aldı. Karar çerçevesinde, yakında yapılması planlanan Tunceli, Ağrı ve Doğubayazıt doğalgaz dağıtım ihaleleri Türk Lirası cinsinden gerçekleştirilecek.

TSE DE DÖVİZ BİRİKİMİNİ TL'YE ÇEVİRDİ

Türk Standardları Enstitüsünce (TSE), kurumun döviz cinsi varlıklarının tamamının Türk lirasına çevrildiği açıkladı. 

TSE'den yapılan yazılı açıklamada, ekonomi ve Türk lirası üzerindeki baskı ve spekülasyonlara karşı vatandaşlar tarafından tepki olarak geliştirilen "doları bozdur" kampanyasının etkili bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Bu çerçevede Kurumun dolar ve avro cinsi yabancı nakit varlıklarının tamamının bozdurularak Türk lirasına çevrildiği ifade edildi.

BİR DESTEK DE THY'DEN

Türk Hava Yolları'nın bu yönlü girişimiyle, dönem ve kullanılan seferlere göre vergi dâhil Türkiye çıkışlı Umre ücretleri TL cinsinden uygulanacak. 

Açıklamada şöyle denildi:

"Türk Lirasına çevrilen ücret uygulaması çerçevesinde, biletlemeyle ilgili cezai sürecin de -değişiklik/iade ve no-show (yolcunun rezervasyonu yaptırmış olduğu hâlde uçuşa gelmemesi)- TL olarak uygulanabilmesine yönelik gerekli tüm düzenlemeler tamamlandı."

4,5G İHALESİNDE TL KARARI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos 2015'te katma değer vergisi (KDV) dahil yaklaşık 4 milyar euro bedelle gerçekleştirilen 4,5G ihalesinin 657 milyon 171 bin 462 euro tutarındaki son taksit ödemesinin de Türk Lirası olarak yapılması kararlaştırıldı.

YORUMLAR 85
  • Cesue 7 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Erbakanın başını yemelerinin temel nedeni dolar hegemonyasından kurtulmak için İslam para birimi kurmaya çalışmasıdır.
    Cevapla
  • gemlikli 7 yıl önce Şikayet Et
    dolarım eurom yok ama bu saatten sonra da olmaz almam reis evelallah yerli yiz
    Cevapla
  • Okuyucu 7 yıl önce Şikayet Et
    Yetmez...! Sıradaki adımı atalım. TL nin dünyada değerlenmesi için Tüm Dünyadaki Türklere seslenelim. Ülkelerindeki bankalardaki birikimlerini bulundukları ülkelerdeki Türk bankalarında TL hesapları açarak TL ye çevirip Türk bankalarına yatırsınlar. Türkiyeden ihracat yapan Türk şirketlerine seslenelim. İhraç ettikleri ürünlerin ödemelerini Türk Bankalarındaki TL hesaplarına TL olarak ödenmesini istesinler. TL uluslararası arenada değer kazanması için yapılması gereken ikinci adım bence budur.
    Cevapla
  • Murtaza 7 yıl önce Şikayet Et
    Haydi chp senden de bir hamle görelim. Anlayan anladı.
    Cevapla
  • UcakbeY 7 yıl önce Şikayet Et
    madem ki dovize karsi boyle bir yontem etkili oluyordu oyleyse neden 15 sene beklendi?Ak parti iktidara geldiginde dolar 1.70 lerde idi.5 ay once kopru acilisini dolar uzerinden yapmaktaydik:)
    Cevapla
  • tachiwaza 7 yıl önce Şikayet Et
    Vakitsiz öten horozun başını keserler diye boşuna dememişler atalarımız. O yüzden, her şey sırayla ve zamanla olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle