Cumhurbaşkanı talimat verdi 'zimmet' değişiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla piyasalardaki dalgalanmadan dolayı kredi vermeye çekinen bankalar için kritik bir değişikliğe gidiliyor.

Cumhurbaşkanı talimat verdi 'zimmet' değişiyor
Cumhurbaşkanı talimat verdi 'zimmet' değişiyor
GİRİŞ 03.12.2016 10:52 GÜNCELLEME 03.12.2016 10:53
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bankaların kredi verirken çekingen davranmalarına neden olan zimmet maddesi gevşiyor. Düzenleme ile madde 2 yıl süreyle ertelenecek ya da dalgalanma dönemlerinde uygulanmayacak.

Hükümet, piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle bankaların kredi vermekte çekingen davranmalarına gerekçe olarak gösterdikleri batık ya da geri dönmeyen krediler için uygulanan zimmet maddesinin değiştirilmesi için çalışma başlattı.

CUMHURBAŞKANI: DEĞİŞTİRİN

Ekonomi kurmaylarının kendi aralarında yaptığı toplantılar ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) gündeme gelen bu konu masaya yatırıldı. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre bankaların frene basmalarının nedenleri arasında olan "FETÖ'cü şirket" tedirginlği ile igili olarak hükümetin, rahatlatıcı adımlar atıp bazı düzenlemeler yaptığı belirtildi. Bankaların kredi verirken çekingen olmalarının ikinci gerekçesinin ise batık, sorunlu krediler için bankacıların da sorumlu tutulması yönündeki Bankalar Yasası'ndaki düzenleme olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yapılan EKK toplantısında bu sorun konuşulurken zimmet maddesinin değiştirilmesine ilişkin bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Hükümetin iki alternatif üzerinde durduğu belirtildi. İlk modelde, zimmet maddesinin uygulamasının iki yıl ertelenmesi gündeme geldi.

İkinci modelde ise maddenin kapsamının daraltılması masaya yatırıldı. Bankalar Birliği'nin maddeye 'ekonomik dalgalanma dönemlerinde bu hükümler uygulanmaz" hükmünün eklenmesini önerdiği bildirildi. Hükümetin, bu öneriye sıcak baktığı bildirildi.

Önümüzdeki haftalarda Meclis'e getirilmesi planlanan değişiklik ile zimmet maddesi yeniden düzenlenecek. Maddenin ekonomik dalgalanma dönemlerinde uygulanmaması yönündeki görüşün ağırlık kazandığı belirtiliyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 10
  • REALİTE 7 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar kredi vermemek için elinden geleni yapıyor bir şekilde bahane üretiyorlar.alım satımları teşvik eden en büyük unsur kredilerle alınanlardır..parası olan bile krediyle alıyordu..
    Cevapla
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Salih kardeş. Haram olan bir şeyi helal kılmak küfürdür. Küfre girmeye razi olmadığına inanıyorum. Tübe istiğfar etsen iyi olur.
    Cevapla
  • ahmet coban 7 yıl önce Şikayet Et
    reissin el attigi her yer düzeliyor cok şükür
    Cevapla
  • hayrettin 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede arkasında kimlerin belli olmadığı sonradan yetme çok büyük zenginler türedi bu zenginler bir yatırıma girerken hiç çekinmiyorlar baktılar o işden zarar ediyorlar 3. kişiye satıyorlar 3. kişide banka kredisi ile aldığı için bir müddet sonra battım diyor banka zarara uğruyor belkide banka müdürlerininde olduğu danışıklı dövüş sonuçda banka zarar etmiş oluyor kasıt yoksa bu yüzden dürüst insanlar düşük faizli kredi alamıyor olabilir
    Cevapla
  • BAŞKANA MESAJ 7 yıl önce Şikayet Et
    Bazı bankalar bahane aramasınlar. Bazı bankalar çekindiklerinden değil bütün TL hesaplarını dolara çevirdiği için, TL kredi vermek istemiyorlar. Böylece vatandaşın hesaplarındaki TLsi ile iki ayda %20 kar etmeyi planlıyorlar. Vatandaşın banka hesaplarındaki TLsi ile dolar alarak "doları bozdur" kampanyasını da boşa çıkarıyorlar. Bu durum kredi vermekten daha cazip geliyor. Bankaların TL rezervlerini ne yaptıklarını kontrol edin.
    Cevapla
  • Fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Doların yükselmesi FETÖ terör işi olduğu için, Örgüt destekleyiciler hemen sırt olmaya başladılar. CHP her taşın altından çıkmaya başladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle