Milyonlara müjde! Artık onlar da maaş alacak

Eğitim alanını düzenleyen tasarı TBMM'de kabul edildi. Aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek.

Milyonlara müjde! Artık onlar da maaş alacak
Milyonlara müjde! Artık onlar da maaş alacak
GİRİŞ 02.12.2016 09:15 GÜNCELLEME 02.12.2016 09:24
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan Milli eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na göre, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.

Eğitim alanını düzenleyen yasa ile aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek. Bu kişilere, 20 ve daha fazla personel çalıştıran iş yerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30'undan, 20'den az personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret verilemeyecek.

Aday çırak ve çıraklar ile mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında alan eğitimine başlayan veya işletmelerde mesleki eğitim ve tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden, Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanacak.

Çırak olarak mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30'undan az ödeme yapılmayacak. Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; 20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet katkısı olarak ödenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • savaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Özel veya Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Liselerinde staj ücreti verilmesi zorunluluktur. 3 bin 308 sayılı yasa kapsamında sayılan Özel Sağlık Meslek lisesi öğrencisi/mezunlarına da staj ücretlerinin ödenmesi yasal bir zorunluluktur." Ama bu kanun varken bile bazı işletmeler keyfi uygulamalarla çocukların staj ücretini vermiyordu. Bununla ilgili sayısız dava var. Hüküm açık fakat uygulama keyfi.Böyle bir durum bir hukuk devletinde kabul edilebilir değil.
    Cevapla
  • akte 7 yıl önce Şikayet Et
    tamamda küçük yerleşim yerlerinde öğrenciler staj yapmak için iş yeri sahibine ne ricalar eder o da kabul ederse staj yapar şimdi iş yeri sahibi bu öğrencilere nasıl para ödesin.
    Cevapla
  • 1 2 3 tıp 7 yıl önce Şikayet Et
    E nerde tıp ögrencileri. onlar staj yapmiyo mu. egitimine yardimci olmak yerine bi de bi ton notlwra kitaplara para veriyo cocuklar stajyerken
    Cevapla
  • SSK EMEKLİSİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir çok işyeri zaten vermiyor mu?
    Cevapla
  • savaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef vermiyor. Uygulamayı şirketlerin inisiyatifine bırakmışlar.Benim oğlum özel sağlık meslek lisesinde okuyup devlet hastanesi( ssk)'da staj yapıyor vermiyorlar.
    Cevapla
  • eyt 7 yıl önce Şikayet Et
    önce emekliliği için başlangıç sayılabilecek sigorta hakkını verinde müjde olduğunu anlayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle