2017’nin daha iyi bir yıl olacağının 10 işareti

Merkez Bankası'nın açıkladığı son veriler 2017 yılı için Türkiye'ye ekonomisine ışık tutuyor.

2017’nin daha iyi bir yıl olacağının 10 işareti
2017’nin daha iyi bir yıl olacağının 10 işareti
GİRİŞ 01.12.2016 09:17 GÜNCELLEME 01.12.2016 09:18
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Bankaların likiditesi güçlü, borcu kolay çeviriyor, iç talep ve şirketlerin kârlılıkları artıyor, Avrupa büyüyor, riskler azalıyor” diyen MB, 2017’den umutlu olmayı sağlayan verileri açıkladı.

Türkiye’de özel kurumlar ve bankaların artan gücünün, finansal istikrarın artarak devamını sağladığı belirtildi. Merkez Bankası tarafından detayları açıklanan Finansal İstikrar Raporunda, 2016’da artan küresel oynaklık ve yaşanan farklı şoklara rağmen Türkiye’nin güçlü iktisadi temellerinin desteğiyle finansal sistemin sağlıklı görünümünü korumaya devam ettiği bildirildi. Küresel finans piyasalarının yılın ikinci yarısı başından ABD seçimlerine kadar göreceli bir sakinlik izlediği belirtilen raporda, Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının politikalarının küresel likiditeyi artırdığı, İngiltere’nin AB’den çıkması, Amerika’da Donald Trump’ın seçilmesinin ardından ekonomik belirsizliğin, ülkenin para birimine değer kazandırdığı hatırlatıldı. Banka, Trump’ın vaatlerinin enflasyon beklentilerini artırması sebebiyle faizler üzerinde baskı oluşturduğu ifade edilen raporda, küresel piyasalarda faizlerin artmasıyla finansman maliyetlerinin de artmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, istikrarın devam ettiğini gösteren unsurlar da şöyle sıralandı:
- Türk bankaları, borçlarını çeviriyor.

- Cari açıkta 2012’den bu yana görülen iyileşme, turizm ve dış ticaretle ilgili gelişmelerle durakladı ama iyileşme devam edecek.

- Türkiye’nin en önemli dış pazarı Avrupa’da büyüme düşük de olsa devam etti. Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının ılımlı seyri ve TL’nin değer kaybıyla artan rekabet gücü, cari açıktaki azalmayı destekleyecek.

- Dövizdeki artış şirketleri riske sokmuyor. Çünkü borçlar uzun vadeli, temeller sağlam.

- Kredi büyüme oranlarında ılımlı seyir devam ediyor. Faizlerdeki düşüş ve makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme yönlü adımlar, konut ve ihtiyaç kredilerinde artışa sebep oldu.

- Jeopolitik gelişmeler, küresel büyümedeki durgunluk ve yurt içi gelişmelerin etkisiyle zayıflayan ekonomik faaliyet yerini büyümeye bırakacak. 2017’de daha olumlu olacak.

- Hane halkının tasarruf tercihinde TL’nin önceliği devam ediyor. 

- Rusya’ya ihracatta toparlanma, enerji fiyatlarının düşük seyri ve turizmdeki ivme, cari açığı ve finansman ihtiyacını azaltacak.

- Hane halkı tasarruflarında artış eğiliminin devam etmesi, finansal sistemin sağlıklı görünümünü koruyor.

- Bankaların likidite pozisyonu güçlü.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 20
  • Ahmt 7 yıl önce Şikayet Et
    Dusuk enerji fiyati , ozel kurumlarin gucunun artmis olmasi borclarin uzun vadeli olup sorun yaratmayacak olmasi ozel sektorun kisa vadeli borc stoku 103 milyar dolar bunlarin 64 milyar dolari bankalar kaynakli ne diyorsunuz bunu kim yazdi amac ne zaytunga cikacaktida yanlis yerdemi yayinlandi 2 aydaki zarar sadece dis borcta 15 milyar lira cari aciktan bahsetmiyorum bile
    Cevapla
  • Ordulu 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu seneden daha kötü olmaz bencede doğru tespit
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    "Dövizdeki artış şirketleri riske sokmuyor. Çünkü borçlar uzun vadeli, temeller sağlam." çok iyi saçmalamışlar
    Cevapla
  • sonumuz yakın 7 yıl önce Şikayet Et
    Son ırmak kuruduğunda, son ağaç kesildiğinde, son balık tutulduğunda, beyaz adam paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak.
    Cevapla
  • cem 7 yıl önce Şikayet Et
    hayat pahalılığını, pahalanmayı çözmediğiniz sürece düzelme beklemeyin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle