Ağbal: Eğer maaşınız 1300 TL'nin altındaysa...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, maaşı 1300 TL'nin altına düşen asgari ücretlileri uyardı. Ağbal, işçinin önce işverenden sonra vergi dairesinden araştırma yapması gerektiğini ifade etti.

Ağbal: Eğer maaşınız 1300 TL'nin altındaysa...
Ağbal: Eğer maaşınız 1300 TL'nin altındaysa...
GİRİŞ 30.11.2016 15:02 GÜNCELLEME 30.11.2016 15:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretli çalışanlara seslenerek, maaşlarının 1300 TL'nin altına düşmesi durumunda önce işverenlere sonra da vergi dairelerine gitmeleri çağrısında bulundu. 

Ağbal, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Adana’daki yurt yangınında kalan eğitimci ve öğrencilere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileyen Ağbal, "Allah bir daha bu tür felaketlerle bizleri karşılaştırmasın." temennisinde bulundu.

'SÖZ KONUSU DEĞİL'

Bazı asgari ücretlilerin, maaşlarının bin 300 liranın altına düştüğü yönündeki şikayetlerinin sorulması üzerine asgari ücretin tüm yıl boyunca bin 300 liranın altına düşmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını smyleyen Ağbal, bunu asgari geçim indirimi müessesesi ile sağladıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"İşverenlerimize şöyle bir imkan getirdik; İşverenimiz çalışanın ücret bordrosunda ücretini hesaplayacak. Net ücreti bin 300 liranın altına kaç lira düşmüşse onu ilave asgari geçim indirimi olarak tekrar ekleyecek. Bu getirdiğimiz imkanla dedik ki, 'vergi dairesine ödeyeceğiniz vergiden bunu düşün, ücretliye doğrudan ödeyin.' Dolayısıyla, hiçbir şekilde çalışanlarımızın ücretlerinin ekim, kasım ve aralıkta bin 300 liranın altına düşmesi diye bir şey söz konusu değil."

'1300 LİRANIN ALTINA DÜŞÜYORSA İLAVE GÖSTERECEK'

Zaman zaman bazı asgari ücretlilerin, bordrosunu gösterdiğini ve maaşının bin 300 liranın altına düştüğünü söylediğini aktaran Ağbal, konunun farkında olduklarını ifade etti.

Yaptıkları inceleme neticesinde, ücretteki bin 300 liranın altına düşüşün genelde kişinin kendi isteğiyle yaptırdığı özel sağlık sigortası veya bireysel emeklilikten kaynaklandığını gördüklerini anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Zaman zaman da acaba işverenler devletin getirdiği bu imkanı ücretliye yansıtmıyorlar mı? şeklinde bir tereddüt de oluşuyor. Biz bu konuda daha bir tebliğ çıkardık ve orada açık bir şekilde işverenlere bu uygulamayı nasıl yapacaklarını söyledik. İşverenimiz bordrosunu hazırlayacak, asgari geçim indirimi bordrosunu hazırlayacak. O bordro üzerinde çalışanımızın ücreti bin 300 liranın ne kadar altına düşüyorsa onu ilave asgari geçim indirimi tutarı olarak gösterecek. Vergi dairesine verdiği muhtasar beyanname üzerinde bunu tekrar kendisinin vergi dairesine ödeyeceği tutardan düşecek.

ÇALIŞANLARA ÇAĞRI

Şundan emin olun; her vatandaşımıza, çalışanlarımıza çağrıda bulunuyorum; Herhangi bir şekilde bir özel kesinti olmaksınız ellerine geçen ücret bin 300 liranın altındaysa, önce işverenlerine başvursunlar. Olabilir ki yanlışlık yapılmıştır. Yanlışlık yapılmamış da işveren kendisine bu imkanı sağlamamışsa, o zaman gelsinler vergi dairelerine müracaat etsinler biz haklarını takip edelim."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ali Şen 7 yıl önce Şikayet Et
    Eyt mağdurları na ne verdiniz iş kur tycp kapsamında iş verin de TL yi gör elim
    Cevapla