Dünya devinden şaşırtan dolar tahmini!

Son günlerde Türkiye'deki döviz kurunda hareketlilik yaşanırken, uluslararası kuruluşlardan şaşırtan açıklamalar da peş peşe geliyor.

Dünya devinden şaşırtan dolar tahmini!
Dünya devinden şaşırtan dolar tahmini!
GİRİŞ 29.11.2016 17:30 GÜNCELLEME 29.11.2016 17:31
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

ABD'deki başkanlık seçimlerini Trump'ın kazanması sonrası dolar/TL kuru, uluslararası piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de hareketlilik gösteriyor. Bu hareketliliğin üzerine uluslararası kuruluşlardan da açıklamalar peş peşe geliyor. Doların şuan için geldiği seviye üzerinden tahminlerde bulunan kurumlar 3,70 gibi karamsar bir tablo çizerken, bugün Fitch'ten dikkat çeken bir dolar tahmini geldi. Dolar için iyimser bir tahminde bulunan kurum, raporunun satır aralarında  Merkez Bankasına faiz arttır, siyasi gündeme de yeni anayasayı koymanız olumsuz mesajı vermeye kalktı. 

FİTCH ŞAŞIRTTI

Küresel Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini açıklayan Fitch, dolar/TL kurunun 2016 sonunda 3.35, 2017 sonundaysa 3.43 seviyesinde olacağını tahmin etti. Fitch, Türkiye ekonomisinin 2016'da yüzde 2.9, 2017 yılı için ise yüzde 3.1 büyümesini beklerken, Türkiye'de enflasyonun 2016'da yüzde 7.3, 2017'de yüzde 7.7 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor. 

Fitch, TCMB'nin politika faizi olan haftalık repo faizi oranının ise 2016 sonunda yüzde 8.25, 2017 sonundaysa yüzde 8.75 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Fitch raporunda, "Türkiye'nin darbe girişimine cevabı ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturuyor" ifadelerine yer verildi. Raporda, "Siyasi ortamın dengelenmesiyle 2017 yılında büyümede ılımlı bir iyileşme bekliyoruz. Bu iyileşmenin yılın ikinci yarısında daha belirgin olması muhtemel, anayasa reformu süreci yılın daha önceki dönemini domine edebilir" denildi.

GEDİKLİ: OBJEKTİF OLMAKTAN UZAK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Fitch'in Türkiye değerleme raporu adı altında yayınladığı metnin satır aralarında verdiği mesajların objektiflikten uzak olduğunu belirtti. Gedikli twitter hesabı üzerinden şu değerlendirmeyi yaptı:

"Fitch'in Türkiye değerleme raporu adı altında yayınladığı metinin satır aralarında verdiği mesajlar,yine objektiflikten uzak,siyasi! Satır aralarında; Merkez Bankamıza faiz arttır mesajı verirken siyasi gündeme de yeni anayasayı koymanız olumsuz mesajları veriyor. Türkiye'nin ekonomik/siyasi gündemine bu kadar müdahale etmeye çalışmaları şeffaf kriterlerden uzak olmaları kendi kredibiliteleri için sorun."

YORUMLAR 16
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    Doları önce merkez bankası bozsun. Merkez bankasında onca dolara gerek yok yerine altın konulsun. Ülkenin merkez bankası dolar biriktirmesin.
    Cevapla
  • emre kadir özçelik 7 yıl önce Şikayet Et
    bunların hiçbirine gram güvenim yok bunlar ne derse tam tersini yapacaksın
    Cevapla
  • zaza kentli 7 yıl önce Şikayet Et
    doların 2,950 , 3000, 3,050 arası buralarda durdursalar çok ideal bir kur hem ithalatçı için hem ihracatçı herkes de razı olur
    Cevapla
  • hüseyin 7 yıl önce Şikayet Et
    dolar almayalım varsa da bozduralım oyun bitsin bu kadar ya...vatanımız için doları boz oyunu boz...
    Cevapla
  • Rıza 7 yıl önce Şikayet Et
    Fitch, açıklamalarınınTürkiye tarafından ciddiye alınmadığını anlamış...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle