Bunu yapana vergi indirimi geliyor

Damga Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören ekonomi ile ilgili Torba Yasa tasarısı Meclis’e sunuldu.

Bunu yapana vergi indirimi geliyor
Bunu yapana vergi indirimi geliyor
GİRİŞ 25.11.2016 10:08 GÜNCELLEME 25.11.2016 10:08

Tasarıya göre üretim sektöründe faaliyette bulunan kurumların birleşmeleri halinde, 3 yıl süreyle Kurumlar Vergisi indirimli uygulanacak. Star'da yer alan habere göre yasa tasarısında yer alan bazı düzenlemeler şunlar:

- Tasarıyla Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ayda bir kez toplanması kuralı yılda en az 8 defa olarak değiştirilecek. Düzenlemenin gerekçesinde, “Böylece, başta Avrupa Merkez Bankalar Sistemi ve Avrupa Merkez Bankası Statüsü olmak üzere karşılaştırmalı hukuk örneklerinde olduğu gibi, Para Politikası Kurulu’nun toplantı zamanları yönetim organından farklılaştırılmış olmaktadır” ifadesine yer veriliyor.

- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılan yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları, Katma Değer Vergisi’nden (KDV) istisna tutulacak.

- Belediyeler ve il özel idarelerinin taşınmaz teslimleri katma değer vergisine tabi tutulmayacak.

- Tasarıyla denizcilik sektörünün gelişmesini, yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmesini teşvik etmeye yönelik düzenlemeler getiriliyor.

- Yurt dışında bulunan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiye’deki gerçek veya tüzel kişilere bedelsiz intikali, yurda ithali, kayıt ve tescili iş ve işlemlerine vergi, resim, harç istisnası gelecek.

- Küçük ve orta ölçekli işletmeler için bu yıl uygulanan asgari ücret desteği, 2017’de de devam edecek.

- Gemi, deniz ve iç su araçlarının yapılacak vize işlemlerinden harç alınması uygulamasına son verilecek.

YENİDEN YAPILANDIRMADA SON GÜN

Vergi ve prim borçları için getirilen yeniden yapılandırmada başvuru süresi bugün bitiyor. 19 Ağustos 2016’da yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun çerçevesinde son başvuru tarihi 31 Ekim 2016 olarak belirtilmişti. Ancak bu süre 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatılmıştı. Maliye Bakanı Ağbal, ilk taksit ödemelerinin ise 30 Kasım’da sona ereceği uyarısında bulunmuştu.