Merkez Bankası faiz silahını çekecek mi?

Dolardaki sert hareketler nedeniyle Merkez Bankası teknik anlamda faiz artırımına gidebilir

Merkez Bankası faiz silahını çekecek mi?
Merkez Bankası faiz silahını çekecek mi?
GİRİŞ 21.11.2016 09:34 GÜNCELLEME 21.11.2016 09:34

Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, TL’deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık “teknik” bir artış yapılacağını öngörüyor.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, analistler bu artış olasılığının fonlama politikası düşünüldüğünde piyasalarda büyük bir değişiklik anlamına gelmeyebileceğini hatta “gerekirse faiz artışı yapabilirim mesajı dışında” bir etki beklenmemesi gerektiğini söylediler.

TCMB sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi ay süren 250 baz puanlık indirimlere ekim ayı itibarıyla ara vermişti.

Reuters’ın 13 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre; katılımcıların altısı politika faizinde 25 baz puanlık artış, yedisi ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Ankete katılan tüm bankacılar faiz koridorunun alt ve üst bantlarının ise sabit tutulacağını öngörüyor.

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, “Şu anda faiz koridorunun tavanında daha önceki aylarda olduğu gibi bir indirim olması kurun geldiği noktada söz konusu değil. Bu aşamadan sonra TCMB sadeleştirme adımlarını sonlandırmak istiyorsa bunu yapmasının tek yolu var o da politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 7.75’e getirmek. Politika faizinde artırım diyoruz ancak bu adımın para politikasında önemli bir sıkılaştırma getireceğini düşünmüyoruz, aksine teknik bir adım olacak” dedi.

TCMB politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi ise yüzde 8.25 seviyesinde bulunuyor.

TCMB’den mevcut durumda herhangi bir doğrudan müdahale beklenmezken likidite adımlarının sürebileceği değerlendiriliyor. TCMB en son 17 Kasım’da 700 milyon dolar ilave likidite sağlayacak bir adım daha atmıştı.