Karadeniz ekonomisine trüf dopingi geliyor

Dünya mutfağının vazgeçilmezi, kilosu 3500 euro’yu bulan trüf mantarı için Karadeniz’e özel 220 dekarlık trüf ormanı oluşturulacak.

Karadeniz ekonomisine trüf dopingi geliyor
Karadeniz ekonomisine trüf dopingi geliyor
GİRİŞ 19.11.2016 07:31 GÜNCELLEME 19.11.2016 07:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Orman Bakanlığı, kilosu 3 bin 500 euro’yu bulan trüf mantarında önemli başarı hedefliyor. Normalde köpeklerle aranan bu lezzetli mantar türü için Karadeniz’de 220 dekarlık trüf ormanı oluşturulması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2017 bütçesini sundu. Türkiye’nin Meteoroloji çalışmalarında dünyanın ilk 7 ülkesi arasında girdiğini belirten Eroğlu, hava tahminlerinde yüzde 92’lik başarı hedeflendiğini ifade etti. 

ABD’ye Türk sistemi

Eroğlu, Türkiye’nin bal üretiminde 6. sıradan 2. sıraya çıktığını belirterek, “Salep seferberliğine başladık. Şu anda 400 bin ton yılda tıbbi aromatik bitki olan ürünleri hazırladık ve piyasası oluştu. Hedefimiz 2019’da 500 bin tona çıkmak ve 2023’e kadar da 5 milyar dolarlık ihracat yapmak. Şu anda 600 milyon dolarlık ihracat var” dedi.

Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede dünyanın en ileri teknolojisinin Türkiye’de olduğunu anlattı. Gözetleme kulelerinde kameralı takip sistemleriyle çalışıldığına işaret eden Eroğlu, ABD’de Kaliforniya eyaletinin bu sistemi denemek için istediğini söyledi. Kameralı sistemin dumanı gördüğü anda en yakın işletme müdürlüğü, bölge müdürlüğü ve Ankara’ya bilgi verdiğini belirten Eroğlu, “En geç 15 dakika içinde yangın mahalline müdahale ediliyor. Yangınların sayısı arttı ama hızlı müdahale edildiği için yanan alan azaldı” diye konuştu. 

Eroğlu, 81 ilin tabiat turizmi master planı ve uygulama eylem planlarını tamamladıklarını bildirdi. Milletvekillerinden bu konuda kendi illeriyle ilgili görüş isteyen Eroğlu, bir vekilin “çevrecileri de çağırıyor musunuz” sorusu üzerine, “Herkes var. En iyi çevreci benim herhalde. Marjinal çevreciler derseniz, gelsinler başımız üzerinde yerleri var ama önce kitaplarımı okusunlar da -150 tane kitabı- ondan sonra” dedi.

2018’de tam 2450 hektar trüf ormanı

Bakanlık sunumuna göre içinde bulunduğumuz ay itibarıyla 1370 dekarlık trüf ormanı oluşturuldu. 2018 yılına kadar 2 bin 450 hektar trüf ormanına ulaşılması hedefleniyor. Trüf mantarı için Karadeniz bölgesinde de ayrı bir çalışma yürütülecek. Bu bölgede 220 dekar trüf ormanı oluşturulacak. Trüf mantarı özellikle Avrupa ülkelerinde sevilerek tüketiliyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 3
  • sevgi 7 yıl önce Şikayet Et
    HeP ileri TÜRKIYEM Sanada yakışan budur ALLAH işimizi ras getirsin.
    Cevapla
  • metin SEMERCİOĞLU 7 yıl önce Şikayet Et
    Allaha şükür 4 sene oldu Arıcılık mesleğine girdim. Sıfır kimyasal vede katkı kullanmadan eski balları üretmeye çalışıyorum Eşimle beraber. Bu sene Almanya ya kendi çapımızda bal gönderdik hedefimiz büyütmek. Çok çalışıp çok üretip ülkemizi kalkındıracağız Rabbimin izni ile.. ŞİMDİ ÜRETME ZAMANI.... Haydi ÜLKEM ÜLERİİ...
    Cevapla
  • GK ESNAF 7 yıl önce Şikayet Et
    Kendi sektorunde hukumetin en basarili bakanlarindan biride sn. Veysel Eroglu'dur. Memlekete cok hizmeti oldu. Ayni basariyi yeni Tarim bakani sn. Faruk Cekik'tende bekliyorum...Basarinin formulu: Durustluk, azim, gayet ve emek, vatan ve millet sevgisi.....
    Cevapla