Eroğlu: Bu yapılmasın artık diye talimat verdim

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'Kanal tipi HES'lerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Eroğlu: Bu yapılmasın artık diye talimat verdim
Eroğlu: Bu yapılmasın artık diye talimat verdim
GİRİŞ 17.11.2016 11:20 GÜNCELLEME 17.11.2016 11:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Hidroelektrik  Santrallere (HES) yönelik, "Kanal tipi HES'lerden ziyade kanal biriktirmelilerden vatandaş memnun ama sadece itiraz, Karadeniz'de dereyi bir taraftan alıyor  tünelle öbür havzaya aktarıyor. Bu artık yapılmasın diye arkadaşlara talimat  verdim. Derelerde canlı hayatın devamı için DSİ tarafından otomatik meteoroloji  ölçüm istasyonu kurup online olarak bunun takibi şeklinde ve gerekirse yaz  aylarında HES'in durdurulması ve bütün suyun akarsuya verilmesi şeklinde  kararlarımız alındı." dedi. 

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin  görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Konya Ovası Projesi'ne (KOP) yönelik bir soru üzerine Eroğlu, Osmanlı  Devleti döneminden bu yana düşünülen söz konusu projenin AK Parti döneminde  hayata geçirildiğini vurguladı.

KOP'ta 3 önemli adımın hayata geçirildiğine işaret eden Eroğlu,  Derebucak'ta inşa edilen barajla Nevşehir Gölü'nün kurtarıldığını, buradan taşan  fazla suların ise inşa edilen suni nehirle KonyaOvası'na aktarıldığına dikkati çekti.

Eroğlu, Akdeniz'e boşa akan suları da Konya Ovası'na yönlendirmek  amacıyla "Mavi Tünel Projesi"ni gerçekleştirdiklerini belirterek, "Neticede Konya  Ovası'na yaklaşık olarak 700 milyon metreküp su aktarma imkanı hasıl oldu. Ayrıca  bu sulardan yılda 100 milyon metreküp de Konyaiçin içme suyu hazırlıyoruz.  Arıtma tesisi ve ishale hattı inşallah önümüzdeki yıl bitecek. Konya'nın 2070  yılına kadar su meselesi kökünden çözülecek." ifadesini kullandı.

Atık suların sulamada kullanılması konusunda da bir çalışmanın  yapıldığını aktaran Eroğlu, "Akarçay Havzası, Ergene'de, Konya Havzası'nda su  eksikliği olan yerlerde atık suların ileri arıtılarak sulama suyu olarak  kullanılması çalışmalarını başlattık." dedi.

İŞKUR ÜZERİNDEN ALINAN ELEMANLAR

Bakan Eroğlu, bir milletvekilinin İŞKUR'dan kaç işçi aldıklarına  yönelik sorusu üzerine, "İŞKUR'dan genellikle toplum yararına çalışma kapsamında  fidanlık ve ağaçlandırma işlerinde, yaklaşık 20 bin eleman almışız. Fidanlıklarda  2 bin 500, ağaçlandırmada 12 bin 500 kişi istihdam edilmiş." bilgisini verdi.

Bu kişilerin istihdamına ilişkin sürecin İŞKUR üzerinden işlediğini  anlatan Eroğlu, vasfı uygun olanların genellikle kura yöntemiyle alındığını  bildirdi.

Eroğlu, bir milletvekilinin, çalışanların AK Parti teşkilatından gelen  isimler üzerinden belirlendiği yönündeki iddiası üzerine; "Hayır efendim, öyle  bir şey yok. Kura da herkesin gözü önünde yapılıyor. Öyle bir şey olmaz bizde.  Biz, Adalet ve Kalkınma Partisiyiz." yanıtını verdi.

ÇİFTÇİLER İÇİN "OMGİ" TALİMATI

Su Kanunu hazırlanırken, bütün kurum, kuruluşlar ile üniversiteler ve  sivil toplum kuruluşlarının da görüşünün alındığını belirten Eroğlu, bunun yanı  sıra 25 havzanın koruma eylem planını hazırlayarak uygulamaya başladıklarını vurguladı.

Eroğlu, milletvekilerinin sorusu üzerine şu anda Tokat'a 16 tane  Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının (OMGİ) kurulduğuna işaret ederek,  şöyle devam etti:

"Şu anda OMGİ'lerden çiftçilerimiz yeteri kadar istifade etmiyor. Bunu  fark ettik. Bütün okullarda otomatik meteoroloji istasyonu verileri nasıl  kullanılır, okullarda eğitim vermeye başladık. Ayrıca çiftçiler talep ederse,  özellikle Tokat'ta, ben arkadaşlara talimat veriyorum. Bütün çiftçilerde akıllı  bilgisayarlara sistemi yüklesinler. Radar görüntüleri, ikazlar oradan otomatik  olarak görülsün."

Aşağı Çekerek Projesi'nde ana iletim hattının 16 bin 170 metre  uzunluğundaki boru hattı olduğunu anlatan Eroğlu, projede 7 bin 539 hektar alanın  sulanmasını sağlayacak birinci kısımla ilgili ihalenin 24 Kasım tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

NİĞDE'DE YAPILACAK ATIKSU İLERİ ARITMA TESİSİ

Orman yangınlarına yönelik Eroğlu, 'Yangın mevsimi bitti' denilen  dönemlerde de bazen beklenmedik yangınların çıkabildiğine dikkati çekerek, bu  nedenle bazı helikopterlerin yaz-kış yedekte bulundurulabileceğini ifade etti.

Tokat'taki Kaz Gölü'nde de çevreye uyumlu bir temizlik yapılacağını  belirten Eroğlu, İğneada'daki Longoz ormanlarında nükleer santral ve liman  yapımına yönelik kendilerine gelen bir talebin olmadığını, milli parklar içinde  buna müsade etmediklerini aktardı.

Bakan Eroğlu, Niğde Akkaya Barajı ile ilgili soru üzerine de  "Niğde'mizin atıksu ileri arıtma tesisi yapılması lazım. Bunun projeleri bitti.  Çok ileri, çok modern bir arıtma tesisi yapacağız hatta oradan çıkan suları  sulamada kullanacağız. Biz, 2017 yatırım programına teklif ettik, yapmak  istiyoruz." karşılığını verdi.

Eroğlu, Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik de bunun ilgili bakanlıklar  öncülüğünde etkilerini araştırma çalışmalarının yapıldığını belirterek,  havzaların korunduğunu vurguladı.

"FİRMALAR SADECE SUYUN GÜCÜNDEN İSTİFADE EDEBİLİR"

AK Parti döneminde orman kadastrosu ile tapu kadastro işlemlerinin  birleştirildiğine işaret eden Eroğlu, eskiye kıyasla ihtilafların artık  kalmadığını, bazılarının ise mahkeme kararlarıyla çözüldüğünü dile getirdi.

Eroğlu, "HES'in dereleri kuruttuğu" iddasına yönelik gelen bir soru  üzerine de şu görüşlere yer verdi:

"HES'ler elektriğin sigortası. Kanal tipi HES'lerden ziyade kanal  biriktirmelilerden vatandaş memnun ama sadece itiraz, Karadeniz'de dereyi bir  taraftan alıyor tünelle öbür havzaya aktarıyor. Bu artık yapılmasın diye  arkadaşlara talimat verdim. İkincisi de şu kararı aldık, derelerde canlı hayatın  devamı için DSİ tarafından otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurup online  olarak bunun takibi şeklinde ve gerekirse yaz aylarında HES'in durdurulması ve  bütün suyun akarsuya verilmesi şeklinde kararlarımız alındı.

'VATANDAŞIMIZ ENDİŞE ETMESİN'

Vatandaşlarımız endişe etmesin, HES'leri alan firmalar sadece suyun  gücünden istifade edebilir. Suyun bir metreküpünü dahi kullanamaz. Orada,  vatandaşın sulama, içme suyu gibi bütün hakları saklıdır, önceliklidir. Sadece  suyun gücünden istifade etme hakkı veriyoruz. Yani bir litre suyu satamaz veya kullanamaz."

Eroğlu, taşkınlara yönelik de ilgili kurumların tamamıyla havzanın  bütününü dikkate alan bir çalışma başlattıklarına değinen Eroğlu, gelen bir soru  üzerine de Ordu'nun Fatsa ilçesinde 2013'te izin verilen madenin gerekli ÇED  raporlarını aldığını ve dereleri kirletmediğini kaydetti.

YORUMLAR 1
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    İş bitiren görev adamı İstanbul senin başkanlığını kaybetti. Büyük kayıpsın bizim için.
    Cevapla