Çöpten 80 Ferrari çıktı

İSTAÇ, çöp gazını elektik enerjisine dönüştürerek yılda 120 milyon TL’yi ekonomiye kazandırdı. Bu miktar Ferrari’nin 488 GTB’den 80 tane satın alınmasına denk geliyor.

Çöpten 80 Ferrari çıktı
Çöpten 80 Ferrari çıktı
GİRİŞ 15.11.2016 13:13 GÜNCELLEME 15.11.2016 13:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul genelinde son 1 yılda 6 milyon ton evsel atık toplandı. Atıkları, Asya ve Avrupa Yakası’ndaki tesislerinde işleyen İSTAÇ, çöp gazını elektik enerjisine dönüştürerek yılda 120 milyon TL’yi ekonomiye kazandırdı. Bu miktar Ferrari’nin son model spor arabası 488 GTB’den 80 tane satın alınmasına denk geliyor.

İstanbulluların çöpe giden atıkları boşa gitmiyor. Belediye, özel şirket ve seyyar toplayıcılar tarafından toplanan kağıt, ambalaj, cam, metal gibi atıklar tesislerde biriktiriliyor. İBB'ye bağlı İSTAÇ'ın tesislerinde toplanan çöpler bertaraf edilerek hem çevre temizliğine hem de enerjiye dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlanıyor.

1 YILDA 6 MİLYON TON ÇÖP İŞLENDİ

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 11 bin 500 ton, Asya Yakası'nda 5 bin 500 ton olmak üzere günde ortalama 17 bin ton evsel atık İSTAÇ A.Ş. tarafından işlenerek bertaraf ediliyor. Son 1 yılda ise 6 milyon ton çöp Odayeri ve Kömürcüoda'daki tesislerde işlendi. Bu tesislerdeki çöplerin gazı kontrollü yakılarak her saat 70 megawatt gücünde elektrik üretiliyor. 1 milyon nüfusun düzenli elektrik ihtiyacını karşılayabilme kapasitesine sahip bu üretimin 1 yılda ekonomiye katkısı ise 120 milyon TL. Bu rakam, Ferrari'nin son model spor arabası 488 GTB'den 80 tane satın alınabilmesine denk geliyor.

DOĞADAN TOPLANIP DOĞAYA KAZANDIRILIYOR

Ayrıca evsel atıklar kompost olarak da dönüştürülüyor. Eyüp'teki Geri Kazanım ve Kompost Tesisi'nde işlenen atıklar ile yılda ortalama 20 bin kompost üretilerek İstanbul'un park ve bahçelerinde değerlendiriliyor. Geri dönüşümü mümkün olmayan naylon, elyaf gibi atıkların değerlendirilmesi amacıyla kurulan ve günlük 96 ton kapasiteye sahip Atıktan Türetilmiş Yakıt Ünitesi'nde üretilen ürünler ise çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak kullanılıyor. Gemilerin petrol ve petrol türevi atıklarının geri kazanımı için 6 yıl önce kurulan Gemi Atıkları Arıtma Tesisi'nde bugüne kadar 195 bin metreküp atık işlenerek ekonomiye kazandırıldı.

ÜÇ YENİ VİZYON PROJE

İSTAÇ'ın 3 tane de yeni vizyon projesi bulunuyor. Avrupa Yakası'nda kurulacak Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi projesi ile günde 3 bin ton atık yakılarak 70 megawatt saat elektrik üretilecek. Biyometanizasyon Tesisi projesi ile organik atıklar havasız ortamda çürütülerek biyogaz elde edilecek. Asya Yakası'nda kurulacak Gazifikasyon Tesisi projesiyle de evsel ve endüstriyel atıklar bir arada alternatif termal yöntemler ile bertaraf edilecek. Malzemenin lav haline gelecek kadar eritilmesi anlamına gelen ergitme prensibiyle çalışacak tesis bu özelliğiyle Türkiye'de alanında ilk olma özelliğine sahip. Bu 3 vizyon projesi hayata geçirildiğinde 1 milyon 620 bin nüfusun yani Kocaeli'nin tamamının elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilecek.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Hamdi kuyucu 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bişey şöylemişin,bende herzaman ve toplumda güneş enerjisini dile getiriyorum. Reis yakında onuda uygulattırır diye düşünüyorum.H.aksamlar.
    Cevapla
  • doğanbey 7 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizdeki tüm binaların çatısına güneş panelleri konulmalı. binalar kendi elektirik enerjisini güneş ile kendisi üretip akıllı bir sisteme dönebilir. Bu özellikle yeni ve depreme dayanıklı binalarda zorunlu olmalı. Kentsel dönüşüm kapsamında çevre ve enerji bakanlığı bu işin içinde olmalı.
    Cevapla