Hepimizin evine giriyor! Yeni dönem başlıyor

Vatandaşlar artık cep telefonu ya da bilgisayarlardan ambalajlı suların kaynağından kalite özelliklerine, damacanın kaç kez kullanıldığına kadar birçok bilgiye ulaşabilecek.

Hepimizin evine giriyor! Yeni dönem başlıyor
Hepimizin evine giriyor! Yeni dönem başlıyor
GİRİŞ 09.11.2016 12:21 GÜNCELLEME 09.11.2016 12:21

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel  ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) iş birliğinde hayata geçirilecek  sistem ile vatandaşlar cep telefonları ya da bilgisayarlardan ambalajlı suların  kaynağından kalite özelliklerine, damacanın kaç kez kullanıldığından son kullanım  tarihine kadar pek çok bilgiye ulaşabilecek. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire  Başkanı Dr. Hüseyin İlter, AA muhabirine ambalajlı suların takibi konusunda  yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
 
Suyun hayatın önemli bir parçası, vazgeçilmezi olduğunu belirten  İlter, vatandaşlara suyu sorunsuz ulaştırmak için kurum olarak çeşitli çalışmalar  yürüttüklerini dile getirdi.
 
Artık eskisi gibi doğal kaynaklar bulunmadığını ifade eden İlter,  insanların kendi elleriyle bu kaynakları kirlettiğini anlattı. Temel su  kaynağının şebeke suları olduğuna işaret eden İlter, şebeke sularının  tüketilmesini önerdi.
 
 Ambalajlı sularla ilgili de Daire Başkanlığının bir çalışma  yürüttüğünü aktaran İlter, "Ambalajlı suları 3 farklı kategoride  isimlendirebiliriz, doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları  gibi. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sular yer altında doğal şekliyle  çıkan, herhangi bir işleme tabi olmadan vatandaşın tüketimine sunulan sular. Yasaların öngördüğü işlemlere tabi tutularak vatandaşa sunulan sular ise işlenmiş  sulardır. En güzeli doğal mineralli sulardır." diye konuştu.

"Ambalajlı sularda ciddi kalite standardı yakalanacak"
 
Türkiye genelindeki 300'ün üzerinde ambalajlı su markasına yönelik  illerde ve merkezlerinde denetmenlerin sıkı denetimler yaptığını ifade eden  İlter, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Ambalajlı suların elektronik ortamda takibi için yaklaşık 3 yıl önce  bir proje başlattık. TÜBİTAK ile projeyi belirli bir noktaya getirdik. Şimdi bir  merkezi yazılım konusu var ihale aşamasında. Tamamlandıktan sonra sistemimizi,  hayata geçireceğiz. Tüm firmaların içerisinde bu sistemin kurulması için  isteyeceğiz. Böylece vatandaşlarımız da artık evlerde cep telefonlarında ya da  bilgisayarlarında aldıkları suyun nerede üretildiği ve temel kalite  özellikleriyle birlikte damacanın kaç defa kullanıldığı ve ömrünün ne zaman  dolduğu gibi bazı temel bilgileri rahatlıkta görebilecek. Biz de merkezden tüm  damacanaları online olarak takip edeceğiz. Böylece ambalajlı sularda ciddi bir  kalite standardı yakalamış olacağız."

KAYNAK: AA