MEB'den 'fake site' iddialarına cevap!

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, e-Okul sisteminin sahtesinin yapıldığı yönündeki haberlerle ilgili açıklama geldi.

MEB'den 'fake site' iddialarına cevap!
MEB'den 'fake site' iddialarına cevap!
GİRİŞ 08.11.2016 16:30 GÜNCELLEME 08.11.2016 16:33

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türk eğitim sisteminin dijitalleştirilmesi çerçevesinde uygulamaya aldığı ilk projesi olan e-Okul sistemi Ocak 2007 yılından bu yana kesintisiz olarak velilere ve öğrencilere aktif şekilde hizmet veriyor. Bu sabahtan itibaren siteye girmek isteyen öğretmenler ve velilerin fake site bir siteye yönlendirildiği iddia edilmişti. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konuya ilişkin açıklama geldi. Söz konusunu http://e-okul.meb.gov.tr", "eokul.meb.gov.tr" ve "https://eokulyd.meb.gov.tr" sitelerinin bakanlığa ait olduğu ortaya çıktı. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı internet sitelerinde yayınlanan “Öğretmenler dikkat! Bu tuzağa düşmeyin” başlıklı haberde özetle “e-Okul sistemine girilmek istendiğinde  “eokulyd.meb.gov.tr” adresine yönlendirildiği bu sayfanın “fake” olduğu, bu şekilde öğretmenlerin şiflerinin çalındığı” şeklinde bir haber yayınlanmıştır.

Bakanlığımız Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından güvenlik altyapılarının iyileştirilmesi kapsamında “Proxy” kullanan kişilerin erişimlerinin kısıtlanması için kısıtlı yetkiye sahip eokulyd.meb.gov.tr adresi açılmıştır. Yurtdışından ve Proxy kullanan kişiler otomatik olarak bu sayfaya yönlendirilmektedir. İlgili haberi yapan kişilerin bu sistemi sahte bir sayfa olarak algılamışlardır.

Proxy genel olarak sahte IP numaraları kullanarak kendini gizleyerek internete yasaklı sitelere erişmek için kullanılan bir yöntemdir. Proxy aracılığı ile sistemlerimize giriş yapan kullanıcıların kim oldukları tespit edilemediğinden sadece yurtdışı kullanıcılarına açık olan eokulyd.meb.gov.tr adresine otomatik olarak yönlendirilmektedir.

Dikkat edilirse hesapların uzantısından anlaşılacağı üzere bu hesaplar da Bakanlığımıza aittir. Dolayısıyla öğretmenlerimizin kullanıcı bilgilerinin çalınması gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.