Erdoğan: Bunu yapmazsak duman oluruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik santralleri toplu açılış töreninde konuştu.

GİRİŞ 07.11.2016 15:31 GÜNCELLEME 07.11.2016 17:08
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı. Yatırım değeri 5 milyar doları bulan 158 enerji santralin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın teröre karşı tutumunu eleştirirken 'Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaklar' ifadesinde bulundu. Erdoğan "Türkiye'nin cari açığının büyük bölümünü enerji oluşturuyor. Kömürde ithal yok. Biz kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Finansman yönetiminde başarılı olamaz, cari açığı aşağı çekmezsek biz duman oluruz" dedi. Yerli üretime vurgu yapan Erdoğan, önümüzdeki ay dünyanın en büyük güneş tarlasının da ihaleye çıkacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

158 enerji santralinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisler çöp, doğalgaz, hidroelektirik, linyit, taş kömürü gibi kaynaklarla elektrik üretiyor. Bu tesislerin hepsi özel sektöre ait. Yatırım tutarı 5 milyar doları buluyor. 

2003 yılı başından bu yana kadar kamusuyla özeliyle 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. 78 bin megawata çıkardık. Bunun 2023'te 120 bin megawata çıkarmak istiyoruz. 

Enerji sektöründe adımların dengeli atılması gerekiyor. Yatırım süreçlerinin uyumlu bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına özel önem veriyoruz. 2002 yılında 12 bin 300 megawat olan kurulu gücümüzü 32 bin megawata çıkarıyoruz. 

HEMEN ENGEL OLMAYA ÇALIŞIYORLAR

Enerji sektöründe adımların dengeli atılması gerekiyor. Siz bakmayın Batı ülkelerinden çevrecilik saldırılarına bunların hepsi art niyetlidir. Kömür ve nükleerle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Polonya'da elektrik nükleerden yüzde 84, Almanya'da yüzde 45, Çin'de yüzde 75, Hindistan'da yüzde 73. Türkiye'de kömüre dayalı elektrik üretimi yüzde 22. Aynı durum nükleer santraller için de geçerli. Şuan Türkiye Nükleer enerji santraline sahip değil. Ülkemizde ne zaman bir proje gündeme gelse hemen engel olmaya çalışıyorlar. Niye bu kaynakları kullanan ülkelerde bu olaylar, kampanyalar neden olmuyor. Onlar çevreyi korumanın değil, Türkiye'nin gelişmesini, büyümesini engellemenin derdindeler. Türkiye'nin cari açığının büyük bölümünü enerji oluşturuyor. Kömürde ithal yok. Biz kendi rezervimizi eritmek zorundayız. 

EKONOMİDE YENİ ÇIĞIRLAR AÇACAĞIZ

Finansman yönetiminde başarılı olamaz, cari açığı aşağı çekmezsek biz duman oluruz. İnşallah bu alanlarda başarılı olarak enerji çeşitliliğimizi artıracağız. Ekonomimizde yeni çığırlar açacağız. Yatırımcı kömürü çıkarıp kullanacak. Devlette alım garantisi verecek. Maliyeti yüksek olan ürünün doğal olarak fiyatı da yüksek oluyor. Bu hamlelerle faturaları da aşağı çekeceğiz. Akkuyu, Sinop için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Üçüncü nükleer santral içinde araştırmalarımız devam ediyor. Akkuyu 2023'te devreye girecek. Bu işler için yurt dışına çok ciddi kaynak aktarmak durumunda kalıyoruz. Ekim ayında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik düzenlemeyle bu kaynakların yatırımcılara tahsis etmek. En uygun teklifi veren firma yatırımı yapacaktır. alt yapısı ve izinleri ihalesi yapılacak bu alanlar için yüzde 80 yerlilik ve 15 yıllık AR-GE şartı aranacak. 

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Dünyadaki en büyük güneş tarlası olacak Konya Karapınar için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Yatırım bedeli 1,3 milyar dolar olarak hesaplandı.Ülkemizde elektrik üretimine ne kadar uygun su varsa bunları özel sektörle değerlendirecek adımlar attık. Bugün yaptığımız açılışla bunların 33'ünün açılışı yapıyoruz. Eskiden 'Su akar Türk bakar' denirdi. Şimdi 'Su akar Türk yapar' durumuna geldik. Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. 

Baraj yapımlarını üstlenen birçok yatırımcımız oldu.Bu yatırımlar bizim israfımızı engellemiş oldu. Bizler hiçbir zaman atık sudan geri dönüşümü sağlayamamıştık. Buna da yeni yeni başladık. Park ve bahçeler artık geri dönüşüm sularıyla sulanıyor. Sabır ve kararlılıkla kurulu gücümüzün yüzde 35'nin hidroelektrikin oluşturduğu bugünlere geldik. Hayvan atıklarından elektirik üreten tesislerimiz var. Bugün açılışını yaptığımız 11 jeotermal tesisimiz büyük yol aldığımızı gösteriyor. Özellikle yoğun enerji talebi olan 21 santrali hizmete açıyoruz. Türkiye'ye terörle ihanet çeteleriyle yolundan çıkartılamayacak bir ülke olduğunu içeride ve dışarıda göstermek durumundadır. 

MAKSAT KOMŞUNUN İKİ GÖZÜ ÇIKSIN

PKK hala ortada çünkü bir takım güçler bu örgütün bitmesini ülkemizin huzura kavuşmasını istemedi. PKK'nın Kürt kardeşlerimiz adına terör estirmesi için ortada hiçbir sebep yoktur. Örgütün en çok kanlarını döktüğü insanlar Kürt kardeşlerimizdir. Tarihinin en şiddetli saldırılarını bu dönemde gerçekleştiriyor. DEAŞ sürekli eylem çabasında bunların İslam'la alakası yok. FETÖ ihanet çetesi dünyanın dört bir yanında ülkemizin alehine faaliyet göstermek için çalışıyor.

Bir şehirde eskiden haset birisi yaşarmış. Bu mesele yöneticinin kulağına gitmiş. Sana ne dilersem onu vereceğim ama bir şartla demiş istediğin şeyin iki katını komşuna vereceksin demiş yönetici. Düşünmüş haset talebim bir gözümün çıkarılması demiş. Sebebini sormuş yönetici. Maksat komşunun iki gözü çıksın. Evet pek çok çevrenin maksatı komşunun iki gözü çıksın. İsteseniz de istemesiniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacağız. Batı dünyası istediği kadar teröristi Batı şehirlerinde barındırsın. Ne yaparlarsa yapsınlar bir gün gelecek onları da vuracak.

15 Temmuz darbe girişimini geçtik Allah'ın izniyle. Bundan sonra da her türlü durumu boşa çıkararak yola devam edeceğiz. Bugün terör örgütlerine kucak açanlar artık kendinizi gizlemeniz mümkün değil. Terör örgütü işte. PKK'nın yan kolu YPG. Apaçık bunlar ortadayken hala siz bunu savunuyorsanız DEAŞ'ı diğer bir terör örgütüyle yok edeceğinizi düşünüyorsanız bunu kimse yutmaz. Yarın onların hedefi haline gelmekten kurtulamayacaklar. Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaklar.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

Enerji kapasitemizin 2 buçuk kadar artamsının nedeni, Türkiye üç kat büyüdü. Türkiye büyümeseydi geçtiğimiz 14 yılda ne yenilenebilir enerji, ne alternatif enerji kaynakları ne de kapasite artırımından bahsedebilirdik. Türkiye enerji arz güvenliği bakımından önemli bir konuma yükselmiştir. 

Hükümetimizin gündeminde enerjide çeşitliliği artırmak vardır. Türkiye enerjide hala dışa bağımlı bir ülkeyiz. 2023 yılına kadar bu bağımlılığı azaltacak, çeşitliliğimizi artıracak projeler üzerinde çalışıyoruz. Nükleer Santraller bu projeler arasında en önemlileri arasında yer alıyor. 

Yerli kömürümüzü kullanarak enerji üretmek hem cari açığımıza katkı sağlayacak hem de istihdam yaratacak. Eğer termik santral kuracaksanız bunu yerli kömür kullanarak yaparsanız teşvikler kolaylıklar sağlanacaktır. Rüzgar vs... enerji çeşitliliğimizi artıracağız. 

Dün Erzincan Üzümlü başta olmak üzere 40 ilçemize doğalgaz bağlantısını gerçekleştirdik. 76 ilimizde doğalgaz var. Geriye kalan 5 ilimize de doğalgaz götüreceğiz. Her ilçeye doğalgaz vereceğiz. Özel teknolojilerle bütün ilçelerimize doğalgaz ulaştıracağız. 

Enerjide Türkiye sadece kendi enerji arz güvenliğini sağlayan bir ülke olmasının yanı sıra Avrupa ve Balkanlar için geçiş güzargahını oluşturuyor. Enerjiyi tüketen ülke olmakla birlikte diğer ülkelere enerjinin aktarılması içinde bir görev üstleniyor. Türk Akımı, TANAP, Bakü-Ceyhan-Tİflis gibi yatırımlar bunların başında geliyor. Bütün bu yatırımları kamu bütçesiyle yapmak kolay değildir. 5 yıl denir 15 yılda yapılır. Buda siyasete güveni zedeler. Biz Ak Parti olarak yapacağımız işlerin sözünü veririz. Bizim vatandaşımıza karşı dürüst olmalıyız. Önümüzde daha yapacak çok işimiz var. 2023, 2053 hedef ve vizyonları gerçekleştirmek için çalışmalıyız. 2018-2019 yüzde 5'in üzerinde bir büyüme hedefliyoruz. Bunun içinde enerji için yatırımlarımız ve planlarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.

Enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesiyiz. Yenilenebilir enerji gücümüz 12 megawattan 32 megawata yükselmiş durumda. Bu yatırımlar bizim cari açığımıza katkı sağlamasının yanı sıra istihdam içinde çok olumlu olacak. Yeni yatırımların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları; 

Kömür sahalarımızı eksiltme yöntemiyle ihaleye çıkarıyoruz. En ucuz elektriği bizlere sağlayan firmalara veriyoruz. Özel sektörümüzün ucuz elektrikle vatandaşımızın kamunun da kazanacağı kazan kazan kazan ekosistemini oluşturuyoruz. İhale sistemimizin başında iş güvenliği, en ileri teknolojilerin kullanılması amaçlanıyor. 

Özel sektörle birlikte BOTAŞ'la ikinci projemizi hayata geçireceğiz. Doğalgaz depolama alanında da çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk gazı ocak ayında basacağız. Silivri'de kapasite artışının yanı sıra, depolama alanında stratejik olarak amaçladığımız noktaya ulaşarak daha büyük depolama alanının lansmanını yapacağız. 

Teknoloji transferi diğer amacımız. Bu kadar büyük potansiyele sahip ülkemizin enerji alanında büyümesini beklemek, ülkemize ve milletimize büyük haksızlık. YEKA ile teknoloji alanında Türkiye'nin dünyayla yarışır hale getiriyoruz. 15 yıl süreyle AR-GE yapma şartını kabul etme hususu ile önemli bir adım atmaya başlıyoruz. 15 yıllık elektrik alım garantisi, bölgeye ve bölgedeki yatırım potansiyeline erişme ile ucuzu hedefliyoruz. 15 yıllık Ar-Ge ve yerli üretimle birlikte ülkemiz kazanacak. 

Bin metrekare Karapınar HES bu yıl tamamlanacak. Rüzgar alanında da 2017'nin ilk çeyreğinde benzer adımları atacağız. Bir taraftan geleceğe adım atarken diğer yandan çalışmalarımızı bugüne göre sürdürüyoruz.

Marmara'dan Güneydoğu Anadolu'ya 52 şirketimizle 158 tesisimizle değişen ve büyüyen Türkiye'nin en önemli resimlerinden bir tanesi. 5 milyar dolarlık enerji yatırımları ile Türkiye'nin gücüne güç katıyoruz. Bırakın eskiden toplu açılışları bir tanesinde bile bütün herkes katılır, sonra o temeller atılsa da heba olur giderdi. Her zamankinden daha çok çalışmaya devam ediyoruz. Batı'da ne varsa Doğu'da da o olmayı mantığıyla çalışıyoruz.

2020 yılına kadar toplam 30 katrilyonu aşan bir yatırım yaparak elektrik altyapıyı modernleştiriyoruz. 

YORUMLAR 45
  • Mahir 7 yıl önce Şikayet Et
    Reisim seninle her şekilde varız, ya Allah ya Bismilllah.
    Cevapla
  • vatandaş 38 7 yıl önce Şikayet Et
    bütün terör suçları için idam bir an önce referandum ile halkın önüne gelmeli gelmeli ki dış mihrakların maşaları bir bir yok olsun.
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet Tarihinin Gelmiş geçmiş En büyük Türk Lideri.,.Üstüne yok!.
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    getirt artık şu hainlere idamı rahat uyuyamıyoruz
    Cevapla
  • islam 7 yıl önce Şikayet Et
    yarın ahirette erbakan özal adnan menders dışında diğer başbakan ve cumhurbaşkanlarından şikayetçi olacağım neden bunları yapmadığınız ve bu ülkeye bu millete ihanet ettiniz diye
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Özal ve Menderesle birlikde Erdoğanıda katacaksın yoksa Allah huzurunda nankör ve en büyük günahkar olursun. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle