Lübnan gözünü Türkiye'ye dikti

Lübnan Petrol İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Vissam Zahabi, doğalgaz ihracatı için en önemli seçeneklerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Lübnan gözünü Türkiye'ye dikti
Lübnan gözünü Türkiye'ye dikti
GİRİŞ 05.11.2016 12:18 GÜNCELLEME 05.11.2016 12:25

Lübnan Petrol İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Vissam Zahabi, Türkiye'nin Ortadoğu  ve Avrupa arasında köprü  görevi gördüğünü belirterek, "Türkiye bizim Avrupa'ya doğal geçidimiz ve ülkede  oldukça büyük bir iç talep var. Doğalgaz ihracatımız için en önemli seçeneklerden  biri." dedi.

Enerji sektörüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan  Zahabi, Beyrut'ta geçen ay gerçekleştirilen Basra Petrol, Gaz ve Altyapı  Konferansı'nın Lübnan'ın ev sahipliğinde yapılmasının kendileri için çok önemli  olduğunu söyledi.

Zahabi, konferansa katılan şirketlerin Lübnan'da yatırım, üretim ve  keşiflerde istekli olduğunu anlattı.

Lübnan'ın, Doğu Akdeniz havzasında doğalgaz aramayı planladığını dile  getiren Zahabi, "Petrol ve doğalgaz sektörü geleceği parlak sektörler. Bölgede bu  alanda neler yaşandığını göz önüne alırsak, lisanslama ihalesinin yeniden  başlatılmasının tam zamanı. Biz, denizdeki lisanslama süresini tekrar başlatmak  için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Lübnan'da petrol ve doğalgaz için  büyük bir potansiyel bulunuyor ve sismik araştırmalar yapılıyor." diye konuştu.

Münhasır ekonomik bölgelerin yüzde 80'inin üç boyutlu teknoloji  kullanılarak incelendiğini dile getiren Zahabi, "Bazı modellemeler, tanımlamalar  ve izahatlar yaptık. Diğer ülkelerin burada yaptığı sismik araştırmalardan farklı  çalışmalar yaptık. Bu yüzden bölgedeki doğalgaz varlığından oldukça eminiz ama  yine de sondaj yapılana kadar bekleyeceğiz."  ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE İLE LÜBNAN'IN STRATEJİK BİRLİKTELİĞİ OLDUĞUNA İNANIYORUM'

Zahabi, Lübnan'ın, coğrafi konum olarak önemli bir yerde bulunduğunu  belirterek, enerji alanında uluslararası piyasaların yanı sıra bölgesel talepleri  de karşılayabileceklerini söyledi.

Bölgede oldukça büyük bir piyasa bulunduğuna dikkati çeken Zahabi,  "Ürdün'ün gaz ihtiyacı var. Ürdün'e doğalgaz gönderebiliriz. Boru hatlarıyla  denizden doğalgazı Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya da gönderebiliriz. Ülke  ekonomimiz projelere müsaade ettiği ölçüde bunu değerlendirebiliriz.  Seçeneklerimizi açık tutuyoruz." dedi.

Türkiye ile Lübnan'ın stratejik bir birlikteliği olduğuna inandığını  vurgulayan Zahabi, şunları kaydetti:

"Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Genel Energy'nin de  aralarında yer aldığı ön yeterlilik aşamasından geçmiş firmalar var. Bu firmalar  keşif aşamalarıyla da ilgileniyor. Türkiye Ortadoğu ve Avrupa arasında köprü  görevi görüyor. Türkiye bizim Avrupa'ya doğal geçidimiz ve ülkede oldukça büyük  bir iç talep var. Doğalgaz ihracatımız için en önemli seçeneklerden  biri." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA