'Siber ordu' güçleniyor!

'Siber ordu' yapılanmasına giden TSK, siber savaşlar için kalkanı güçlendirmeyi hedefliyor.

'Siber ordu' güçleniyor!
'Siber ordu' güçleniyor!
GİRİŞ 30.10.2016 15:20 GÜNCELLEME 30.10.2016 15:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

 TSK Siber Savunma Merkezi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na yetki verildi. Siber saldırılara anında karşılık verecek bir yapılanmaya gidiliyor. Milli imkanlarla geliştirilecek 'ağ' ile birlik ve silahlar da gizlenecek.

Kırmızı Kitap' olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) de giren 'siber tehdit'e karşı yeni önemler hayata geçiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Siber Savunma Komutanlığı kurulmasının ardından bu kez 'TSK Siber Savunma Merkezi- SİSAMER' oluşturulması için düğmeye basıldı. Elektronik harp konusunda da yeni imkanlar devreye girecek. Türkiye, darbe girişimi ve terör saldırılarının ardından güvenlik konseptinde yeni anlayışa yönelmiş, 'savunma'dan, 'taarruz'a geçilmişti.

FETÖ tehditleri için de...

Bu anlayış, siber alemde de geçerli olacak. Tedbirler, yurtdışından gelebilecek muhtemel saldırıların yanı sıra, başta FETÖ olmak üzere devlet içine gizlenmiş yapılanmaların tehditlerini de bertaraf etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda son değerlendirme, cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında yapıldı. TSK Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesinin hayata geçirilmesi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) yetki verildi. 'Siber ordu' yapılanmasına giden TSK, son kararlarla siber savaşlar için kalkanı güçlendirmeyi hedefliyor. TSK bünyesinde 2012 yılında 'Siber Savunma Merkezi Başkanlığı' kurulmuş, 2013 yılında bu Başkanlık, 'TSK Siber Savunma Komutanlığı'na dönüştürülmüştü.

'E-HARP SİSTEMİ' YOLDA

Alınan kararlarla 'elektronik harbe hazırlık' kapsamında da önemli adımlar atıldı. Önümüzdeki dönem siber saldırılar ve elektronik harp konusunda risklerin daha da artacağı tespitinden hareketle 'Milli Müşterek Elektronik Harp Bilgi Bankası- MMEHBB' oluşturulması kararlaştırıldı. Elektronik Harp Komuta Kontrol Ve Koordinasyon Sistemi Projesi'nde de sözleşmeler için Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na yetki verildi. 

Merkez savaş açacak

SSM’nin, iştirakçisi olduğu Savunma Teknolojileri Merkezi (STM) öncülüğünde TSK SİSAMER Projesi’ni hayata geçirmesi bekleniyor. TSK’nın bilgi sistemleri güvenliği ve siber savunma konusunda anında tepki verebilmesi ve olası saldırıların etkilerinin azaltılması maksadıyla kurulacak SİSAMER kapsamında, Siber Savunma Harekat Merkezi oluşturulacak. Bu merkezde, hacker saldırıları başta olmak üzere her türlü siber tehdide karşı uzman personel görev yapacak.

Birlikler 'görünmez' olacak

'Geliştirilmiş Gizleme Ağı Projesi' de, sahadaki askeri birliklerin korunması ve güvenliği için hayati önem taşıyor. Sözleşmelerin yapılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na yetki verildi. Bu projeyle, arazideki birliklerin gizlenme imkanları üst düzeye çıkacak. Milli imkanlarla geliştirilecek ağ, silah ve diğer araçların gizlenmesini de sağlayacak.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 3
  • Zafer 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu siber güvenlik sadece askeriyede olmamalı. Sivil ayağında da olmalı. Ayrıca 15 temmuz darbe girişimide unutulmamalı bu kapsamda.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Gonullu siber askerleride alabilirsiniz. Cok iyi aglara sahip turk hackciler yurtdisinda kendi ozel serverlerini kurup cok buyuk saldirilar yapabiliniyor.
    Cevapla
  • Artuk 7 yıl önce Şikayet Et
    Siber güvenlik çok önemli, geçen hafta ABD'ye yapılan saldırıların maliyeti milyon dolarla hesaplanıyor. Sadece 2017'de Fransa 1000 Siber güvenlik personeli alacak. Bu konuda geri değil çok ileri olmamız lazım.
    Cevapla