Bakan Elvan'dan dolar yorumu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Liranın zayıflaması bazı riskler getirebilir ancak gelişmelere dikkatli bakmak gerekiyor" dedi

GİRİŞ 28.10.2016 11:55 GÜNCELLEME 28.10.2016 12:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk oldu.Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: "2017 yılı Türkiye için inşallah iyi bir yıl olacak, ben buna inanıyorum. Özellikle bekle-gör politikası izleyen, 2016'da yatırım yapmayan yatırımcılarımızın, 2017'de özel kesime ciddi bir yatırım yapacağını düşünüyoruz. Özel kesim yatırımları büyümemizde motor işlevini yürütüyor, son derece önemli. Biz de onların önünü açmaya çalışıyoruz"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, döviz kurlarına ilişkin, "Uluslararası alandaki ve ABD'deki gelişmeleri dikkate aldığımızda böyle bir hareketlenme bugünlerde yaşandı, yaşanıyor ama ben bunun uzun süreli olacağını düşünmüyorum." dedi.Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Elvan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın dün açıkladığı enflasyon raporu sunumundaki ifadelerine değinen Elvan, bu yıl için enflasyon hedefinin yüzde 7,5 olduğunu hatırlattı. Merkez Bankasının da bu hedefi sabit tuttuğunu dile getiren Elvan, "Dolayısıyla biz yüzde 7,5 enflasyon hedefine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.Orta Vadeli Programda 2017 yılı için yüzde 6,5 düzeyinde enflasyon oranı tahmini yaptıklarını anımsatan Elvan, Merkez Bankasının da bu hedef ile uyumlu bir yaklaşım sergilemesinin kendileri açısından önemli olduğunu kaydetti.Türk lirasının değer kaybetmesinin enflasyon açısından risk oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine Elvan, şöyle konuştu:"Elbette TL'nin değer kaybetmesi bir risk oluşturabilir ama gelişmelere iyi bakmamız, daha detaylı bakılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bugünlerde dövizde yaşanan hareketlenme, doların yukarı çıkmasının en temel nedenlerinden biri Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırma sinyali. Bu, bir ay önce aşağı yukarı yaklaşık yüzde 20-25 tahmin ediliyordu. Bugün artık 2017 öncesi Fed'in faiz artırımına gideceği yönündeki görüşler ağırlık kazanmaya başladı. Yüzde 75 gibi bir orana çıktı. 2015 yılında da Fed'in faiz artırma sinyali ile birlikte doların 3,07 liraya kadar çıktığını biliyoruz."ABD'de konut satışlarında son 9 yılın en yüksek rakamına ulaşıldığının da altını çizen Elvan, bunun ABD ekonomisi açısından son derece olumlu bir sinyal olduğunu ve faiz artırma eğilimini daha da artıracağını ifade etti. - "Bir süre sonra kurun aşağı doğru ineceğini düşünüyorum"ABD'deki 10 yıllık tahvillerin faiz oranlarındaki ciddi artışın döviz kurundaki artışın bir başka nedeni olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti:"Uluslararası alandaki ve ABD'deki bu gelişmeleri dikkate aldığımızda böyle bir hareketlenme bugünlerde yaşandı, yaşanıyor ama ben bunun uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Bu hareketlenme sadece Türkiye'ye has bir hadise değil. Diğer gelişmekte olan ülkelerde de aynı hareketlilik söz konusu. Dolayısıyla ben, bir süre sonra kurun aşağı doğru ineceğini düşünüyorum. Çünkü geçmişteki gelişmeleri dikkate aldığımızda böyle bir resim ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

CAZİBE MERKEZLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR TAMAM

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe merkezleri ile ilgili olarak ise "Tüm çalışmalarımızı bitirdik. Kalkınma Bankamız gerekli hazırlıkları yaptı. Bakanlar Kurulu kararı çıkarmamız gerekiyor, o da hazır. Önümüzdeki günlerden itibaren, en geç 15 gün içerisinde teklifleri almaya başlayacağız. Önemli bir noktaya geldik" açıklamasını yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • doğruları konuşan 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye eski Türkiye değil. O zaman bu doları niçin düşüremiyoruz, ekonomimizi rahatlatamıyoruz?
    Cevapla