Yıldırım: Bizden saklarsanız üzülürüz

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nda konuştdu.

GİRİŞ 27.10.2016 10:50 GÜNCELLEME 27.10.2016 11:23
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında işadamlarına seslenen Yıldırım, "Bize düşen görev sizin önünüzü açmak, derdinize çözüm üretmek, engelleri kaldırmak. Onun için özellikle sizden şunu istiyorum; Burada her şeyi açık açık söyleyin, siyaset yapmayın. 'Söylersek şikayet anlamına gelir, alınırlar, işlerimiz zora girer' diye düşünmeyin. Asıl gerçekleri bizden saklarsanız o zaman üzülürüz." dedi. Yıldırım, ayrıca 2017'nin Türkiye için yatırım hamle yılı olacağını belirterek, "Bunun için yeni desteklerimiz olacak" ifadelerini kullandı. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

Türkiye son 14 yılda çok önemli işler başardı. Bunları hangi alanlarda yaptığımızı ifade edersek yapısal dönüşüm reformları, demokrasileşme adımları attık ama bunlarla beraber ekonomik büyüme alanında da kayda değer iş yaptığımızı da söyleyebiliriz.

Türkiye'nin Ak Parti geldiğindeki ekonomik görünümüyle bugünü kıyaslarsanız çok rahat farkı göreceksiniz. Siz Türkiye'nin rakamlarını da biliyorsunuz, dünyanın rakamlarını da biliyorsunuz. Dünya ekonomisi 2008'den itibaren küresel krizle karşı karşıya kaldı. Bu küresel krizin sorumlusu gelişmiş ülkelerdeki yanlış yatırımlar, kazanç iştahı küresel krizi ortaya çıkardı. Bundan sonra ne oldu küresel anlamda güven bozuldu.

27 ÇEYREKTİR BÜYÜYORUZ

İnsanların birbirine güvenleri azaldı. Küresel ticaretin finansmanı zorlaştı. Finansman zorlanınca küresel büyüme azalmaya başladı. Dünya ekonomisi büyümek yerine daralmak yoluna gitti. Birçok ülke için büyük bir felaket bazı ülkeler için ise fırsat anlamına geldi. Türkiye olarak biz 2009'da başlayan ve hala da devam etmekte olan küresel krizde ortaya koyduğumuz kararlı politikalar ve küresel krizin ilacının yatırım, istihdam, üretim olması gerektiği gerçeğinden hareketle, 2009 dışında 27 çeyrek boyunca büyümemizi sürdürdük."

ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Yüzde 3'ün altında büyümeler ülkede ilave istihdam yaratmaz, ekonomide ciddi sıçrama gerçekleştirmez. Yani büyümek tamam ama büyüme belirli bir barajın üzerinde olması lazım. O yüzden gelecek yıllar için Orta Vadeli Planda yüzde 5'in üzerinde büyümeyi tutturmak için tüm ekonomik kurgumuzu buna göre yapıyoruz. Tabii bunu yaparken de mali disiplinden vazgeçecek değiliz. Güven, hepinizin bildiği gibi, yatırımcı için en büyük beklentidir. Güvenin devam etmesi, yatırımcı için uzun vadede yeni projelerin, yeni planların hayata geçmesi anlamına geliyor. Güven noktasında Türkiye'de zerre kadar tereddüdünüz olmasın. Türkiye, dünyanın birçok ülkesinden her bakımdan daha güvenli bir ülkedir, hem güçlü siyasi iktidar, siyasi istikrar hem de sürekli kendini yenileyen, bu anlamda yapısal reformlarını hız kesmeden devam ettiren, gerek küresel yatırımcıya gerekse yerel yatırımcıya, beklentilerini karşılayan bir yönetim anlayışıyla sürdürülebilir istikrar ve güveni temin eden bir yönetim iş başında.

15 TEMMUZ'DA DAHA NET ORTAYA ÇIKTI

Türkiye 3,5 ay önce büyük bir olay yaşadı. 15 Temmuz'da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Silahlı bir darbe teşebbüsünü silahsız bir güçle alt eden bir Türkiye'den bahsediyoruz. Geleceğini, ülkesini seven vatandaşlarımız göğsünü siper ederek Türkiye demokrasisini korudu. Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hükümetimizin kararlığıyla milletimizin meydanları doldurmasıyla bu alçakça girişimi bertaraf etmiştir. O gün sadece darbe girişimi önlenmedi, vatandaşımız ekonomiye de sahip çıktı. Göstergelerdeki değişimler çok sınırlı kaldı. Türkiye'de ekonominin sağlam temellere oturduğunu bu darbe girişimiyle görmüş olduk. İş dünyasına ve aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum. Çevremizdeki ülkelerde toplumsal acılar yaşanıyor. Bunun ortak akılla çözüleceğine inanıyoruz. 

İŞLER ZORA GİRER DİYE DÜŞÜNMEYİN

Bize düşen görev sizin önünüzü açmak, derdinize çözüm üretmek, engelleri kaldırmak. Onun için özellikle sizden şunu istiyorum; Burada her şeyi açık açık söyleyin, siyaset yapmayın. 'Söylersek şikayet anlamına gelir, alınırlar, işlerimiz zora girer' diye düşünmeyin. Asıl gerçekleri bizden saklarsanız o zaman üzülürüz.Burada kader birliği yapmışız. Bu ülkeye yıllardan beri emek vermişsiniz, gayret göstermişsiniz, yatırım yapmışsınız. Sizler, yerli yatırımcılar kim olursa olsun, taş üstüne taş koyan, bu ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan, istihdam oluşturan, ekonomimizin ve ekmeğimizin büyümesine katkı sağlayan herkesin başımız üzerinde yeri vardır. Türkiye'de yatırım yapan hiç kimseye yabancı gözüyle bakmayız, bunu bilin. Yabancı mefhumu Türkiye'deki yatırım yapanlar için geçersizdir. Bu ülkeye yatırım yapan, bu ülkenin girişimcisidir, bu ülkenin firmasıdır ve bu ülke için çalışıyor, bu ülke için üretiyor. Bunun bilincinde olarak hiçbir kısıtlama getirmeden, hiçbir ayrım yapmadan bütün sağladığımız imkanlardan sizler de aynı şekilde yararlanacaksınız." 

2017 YATIRIM HAMLE YILI OLACAK

2017 sizlerden müjdeli haberleri sizden duymak ve dinlemek istiyoruz. Ülkemizi daha fazla küresel yatırımcı için cazibe haline getirmek için neler yapabileceğimizi sizlerden duyacağımız önerilerle, taleplerle gözden geçireceğiz. Hazirandan bugüne kadar ciddi anlamda ekonomi ve yatırımcıları ilgilendiren birçok karar aldık. Alınan bu kararları sizlerle ayrıntılı olarak paylaşacaklar. Buradan çıkan sonuç bildirgesini de kabul etmiş olacağız. Yatırımcı ne bekliyor, biz neler verebiliriz. Burada tek taraflı bir çalışma olmayacak. Sizler yapacaklarınızı anlatacaksınız biz de size ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz. Önünüzdeki engelleri kaldırmak ve finansal destekler olabilir. 2017 bizim için yatırım hamle yılı olacak. Bunun için yeni yeni desteklerimiz var. Çok önemli kararlarımız var. Bu toplantıda sizinle paylaşacağız. Toplantımız hayırlı uğurlu olsun.

YORUMLAR 6
  • Tamer Danacı 7 yıl önce Şikayet Et
    2017 yılı için otomobilden, cep telefonuna, televizyondan traktöre yerli ürün kullanımı konusunda seferberlik başlatalım. İhracat miktarı ithalatı yakalasın. Cari açık bitsin.
    Cevapla
  • Gak Guk 7 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret 1000 $ = 3100 TL olmadan ülkenin ve vatandaşın refahından söz edilemez!!!
    Cevapla
  • esnaf 7 yıl önce Şikayet Et
    Isyeri kiralari çok yüksek
    Cevapla
  • kaan 7 yıl önce Şikayet Et
    vatandasin evine misafir olun gelin bakalim asgari ucretle nasil 1 ay gecim yapiliyormus bir ogrenin Allah askina bu milletin akliyla oynamayin
    Cevapla
  • mehmed2515 7 yıl önce Şikayet Et
    dolar 3100 ü geçti cehver fiyatları uçtu gitti akaryakıt türkiyede çok pahalı oldu vatandaş çaresiz
    Cevapla
  • gokhan 7 yıl önce Şikayet Et
    yatırım dedikleri olaylar inşaat sektörüne, turizme yönelik yatırımlar. üreticilere , sanayiye , ne yatırımı var. neler kolaylaştır ki ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle