2017 projelerini peş peşe açıkladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı Editör Masası'nın sorularını yanıtladı.

GİRİŞ 26.10.2016 12:50 GÜNCELLEME 26.10.2016 12:56
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası toplantısında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Konuşmasında Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için Rusya ile mütabakata varıldığını belirten Albayrak, "Üçüncü santralle ilgili çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Bunun için 17 kriter var. İstediğiniz yere yapamıyorsunuz. Hem bölgeye hem de yatırımcıya 2017'de karar verileceğini düşünüyorum" dedi. 

Berat Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları;

Aralık ayında yapacağımız ihalede aradığımız en önemli iki şart hızlı bir şekilde devreye alınması, ürettiği panellerin Türkiye'de üretilmesi-yerlilik şartı, asgari 100 AR-GE çalışanı, bunlarında yerli olması koşuluyla böyle bir model ortaya koyduk. Hem ucuz hem temiz enerji istiyoruz .

Bugün itibariyle bile gördüğümüzde maliyeti düşürüp bu eko sistemi oluşturursak başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bir sonraki planımız aynı planı Rüzgar enerjisi için uygulayabilmek. Bu ihaleyle birlikte güneş ve rüzgar, önümüzdeki dönemin büyüyen sektörü.

TÜRKİYE'NİN DOĞALGAZ DEPOLAMA POLİTİKALARI

Geçtiğimiz Kasım ayında açıklanan hükümetle birlikte kadim komşumuz Rusya ile yaşanan kriz bize çok farklı şeyler öğretti. Bu çerçevede enerji politikalarımızı somut bir şekilde güncelledik. Bizim enerjiye ihtiyacımız çok önemli.

Türkiye için enerji arz güvenliği açısından farklı senaryolara hazır olmak lazım. Bugün Türkiye ısınmada doğalgazdan büyük oranda faydalanıyor. Önemli adımlar attık ama daha iyi bir noktaya gelmek açısından, ürün ve altyapı çeşitlendirmesini yapması lazım.

Aralık ayı itibariyle iki önemli proje var. NLG terminali, yüzer bir enerji terminali dediğimiz modern dönemde önemli bir ürün. 9 ay gibi kısa bir sürede devreye alınarak Türkiye'ye ek 20 metreküp gaz basmak için önemli bir proje. İkinci Aliağa terminali. O da bu Aralık ayı itibariyle yüzde 50'lik kapasite artışını ortaya koyacak. Yaz aylarında bu oran artacak.

Bu alternatifleri genişletmek anlamında Ocak ayında da önemli bir projemiz var. Tuz Gölü'ndeki bu projeyi bu kışta devreye alacağız. Bu da rekor düzeyinde bir şey olacak.

TÜRKİYE'NİN HAZIRLIKLI OLMASI LAZIM

Türkiye'nin enerjideki tüm senaryolara hazır olması lazım. Bu kışa çok güzel adımlar attık. Bunun bir tarafında BOTAŞ tabii ki olmak zorunda ama özel sektörün rekabetin önünü açacak iklimi de oluşturmamız lazım.

Türkiye gerek depolamada gerek alt yapıda çok önemli adımlar atıyor. Bu kış önemli adımlar atacağız. 2019'a kadar kritik aşamayı geçeceğiz. Türkiye'nin enerji arz ve güvenliği bölge için çok önemli. Tuz Gölü'ndeki ilk doğalgazı Ocak ayında değpolayacağız.

DÜNYA ENERJİ KONGRESİ

Sektörün farklı alanlardaki paydaşlarının katılımıyla 2016 yılının enerji ve siyaset gündeminin konuşulduğu yoğun bir kongre oldu.

Türkiye bölge üzerindeki bakş açısını 3 dinamikte değerlendiriyor. 1- Kazan kazan çerçevesinde paydaşlara katkılı olması lazım. 2- Bölgenin enerji arz güvenliğine ciddi katkısı olması lazım. 3- Bölgenin ve küresel çerçevedeki dünyanın barış ve huzuruna katkılı olması lazım.

Gazze'ye elektrik sağlanması için teknik ekipler çalışmalara başladı. Doğu Akdeniz gazı Avrupa için de önemli.

İletim, sistem alt yapısı anlamında ciddi eksiklikler var. Yaşanabilecek her türlü olumsuzluğa dayalı en makul çalışmalar içerisindeyiz. Konun birçok farklı ayağı var. Bu çerçevede tüm bunları bugünkü ihtiyaçlar çerçevesine çalışıyoruz. İnşallah en yakın dönemde olumlu çalışmalar atacağımıza inanıyorum.

İSRAİL İLE ENERJİ İŞBİRLİĞİ

İsrail ile de Haziran ayındaki gelişmelerden sonra normalleşmeye dayalı ilk görüşmemizi yaptık. Türkiye İsrail özelinde değil tüm bu bölge üzerindeki herhangi bir projeye bakış açısını üç ana kriterde değerlendiriyor. Biz diyoruz ki herhangi bir proje varsa masada bunun üç tane ana noktası var. Bir; bu projenin paydaşlara kazan kazan çerçevesinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine ciddi anlamda bir katkısı olması lazım. Üçüncüsü ise bölgenin ve küresel çerçevedeki barış ve huzuruna katkıda bulunması lazım.

Doğu Akdeniz gazı sadece Türkiye için değil bölge ve Avrupa içinde çok önemli bir alternatif. Bu çerçeveye uydurduğumuz durumda Doğu Akdeniz'de gelişecek projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Teknik düzeyde görüşmeler başladı. Önümüzdeki dönemde gelişmelere şahit olacağız.

TÜRK AKIMI'NIN İNŞASINA 2017'DE BAŞLAYACAK

Önce Güney Akım sonra Türk Akımı... Biliyorsunuz isim değişikliği oldu. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizle daha da hızlanan bir süreçten bahsediyoruz. Rusya ve Ukrayna arasındaki durumdan dolayı daha da hızlanan bir süreç. Kontratları sona eriyor. Rusya bu durumdan dolayı yeni bir proje ortaya koydu.Rusya yeni bir alternatif geliştirdi ve yeni bir proje ortaya koydu.  Türk Akımının Avrupa piyasası ayağı da var. Türkiye olarak yaklaşık bir 7-8 aylık problemli bir dönemin ardından ilişkilerin düzelmesiyle Türk Akımı'nda önemli bir adım attık.Burada iki tane boru hattı var. İkinci hat Türkiye üzerinden geçecek. İmzalar Türkiye için kazan-kazan anlaşması. Bu projeye Türkiye açısından çok önemle bakıyoruz. Türkiye'nin menfaati için de önemli bir proje. Proje, 2017'de başlayacak, 2019'a yetişecek.

3. SANTRAL İÇİN 2017'DE KARAR VERİLECEK

Nükleer enerji Türkiye'nin 60 yıllık rüyası. Bu çerçevedeki talep arz dengesinde önemli adımlar atıldı. Rusya'ya başlayan bir yolculuk, ikincisiyle önemli adım atılması ve üçüncüsünde gördüğümüz taleple Türkiye'nin önemli bir pazar ve oyuncu olma potansiyelini görüyoruz. Akkuyu açısından bakınca projenin bölge ve Türkiye açısından önemli bir yatırıma dönüşmesi açısından önemli. Türkiye ve Rusya ilişkilerinde önemli olacağını düşünerek adım attık. Önümüzdeki dönemde resmi adımlar atılacaktır. Türkiye nadir ülkelerden biri. Bu teknolojiye biz en yeni teknoloji ile yapalım diyoruz. Ermenistan'a bakınca 40 yıllık bir nükleer santralden bahsediyoruz. Ciddi sorunlar yaratabilecek bir santral bu. Biz en yeni teknoloji ile yapalım istiyoruz. Enerjideki kaynak çeşitlendirilmesi açısından bundan vazgeçemeyiz. Bununla yürüyüşümüze devam edeceğiz. Rusya'ya önemli bir görev düşüyor.

Bizimde bilgimiz dahilinde gerçekleşiyor. Biz burada yatırımcı değiliz. 20 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. 10 yıllık bir yolculuk 2023 yılında ilk reaktörün devreye alınması için adım atmaya çalışıyoruz. Rusya'da adımlar atıyor. 3. nükleerle ilgili bir çalışma devam ediyor. Kafamızın estiği yere inşa edemeyiz. Birçok farklı element var. 17 nokta var. Bu çerçevede son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem yatırımcıya yönelik 2017'de en geç adımımızı atacağız. Hali hazırda çalışmalarımızı başlattık. Şu an biz çalışmalara başladık. Yeri konusunda son aşamaya geldik. Her şeyi çok hızlı yapalım diye bakmamak lazım. Ama çok yoğun mesai ortaya koyarak bu anlamda bu sektörde önemli bir yatırımcı olarak adımları atmamız lazım.

YORUMLAR 17
  • serhat 7 yıl önce Şikayet Et
    basarı 100 tl lik elektrik ve dogal gazı 50 tl ye indir bak ozaman ulkeni ve milletini seviyorsun derim ben
    Cevapla
  • şeriat 7 yıl önce Şikayet Et
    iyice saçmalamışın çok biliyorsan sen yap
    Cevapla
  • Mühendis 7 yıl önce Şikayet Et
    Nükleerden üretilecek elektrik vergisiz fiyatı 40-50 kuruş ve alım garantisi var. Şu anda biz elektriği vergisiz 20 kuruş civarı alıyoruz.aradaki farkı faturalarda biz ödeyeceğiz. Şu anki yüksek faturaların bir nedeni de 2000 Öncesi yapılan alım garantili doğalgaz santralleri. Nükleerin fiyatı onlardan da yüksek. Cari açığa ise faydası yok çünkü yapanlar ve işletenler yabancı olacak ve onlara döviz olarak ödeme yapacağız. Bence halka sorulmalı her yönüyle.Teknik yönüyle nükleere karşı değilim.
    Cevapla
  • İsim 7 yıl önce Şikayet Et
    O zaman depremden sonra gelen ötv kaldırımda göreyim
    Cevapla
  • ......... 7 yıl önce Şikayet Et
    çalışmadan yatarak para kazanmayla ne alakası var kardeş nasıl bir ilişki kurdun, akp yapsında ne yaparsa yapsın zihniyetinden gelenler
    Cevapla
  • asena 7 yıl önce Şikayet Et
    ab hersey parali siz herseyi bedava isteyin. alistiniz calismadan yatarak para kazanmaya
    Cevapla
  • Doğal kaynak 7 yıl önce Şikayet Et
    Yabancılar BÖLGE petrol ve gazına el koymak için ortalığı savaş alanına çevirirken, bize ucuz-temiz diye vazgeçtikleri, halkın karşı geldiği kirli-pahalı-verimli olmayan teknolojileri, kaya gazı gibi, kakalamaları çok kötü.
    Cevapla
  • PİRE 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrail ile kazan-kazan, başta oluyor gibi görünse de uzun vadede olmaz. Olsaydı Filistin toprakları günden güne küçülmez, keyfi tutuklamalar, suikastlar, işkencelerle Filistin halkı bezdirilmez, Lübnan ve Suriye işgal edilmez, Sudan bölünmez, Peşmerge 1950'lerden beri eğitilmez, kendisi doğal ithal ederken, etrafa gdo satılmaz, Hayfa'ya giden bütün boru hatları tamir edilmez, yeni boru hatları çekilmezdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle