İsveç'ten tam güven

Bölgesinde jeo-politik yangının her geçen gün arttığı Türkiye, yeni yatırımcı çektiği gibi mevcutlar da piyasadaki yatırımlarını artırıyor.

İsveç'ten tam güven
İsveç'ten tam güven
GİRİŞ 20.10.2016 11:18 GÜNCELLEME 20.10.2016 11:18

AB'nin sessiz devi İsveç'in küresel markaları Türkiye'ye güven tazeledi. 400'e yakın İsveçli marka ile yapılan araştırmaya göre yatırımcıların % 92'si ciro artışı beklerken, % 96'sı ülke ekonomisindeki büyümeyi yatırım fırsatı olarak görüyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) sessiz devi ve soğuk kuzey ülkesi İsveç'ten Türk ekonomisine sıcak mesajlar geldi. 400'e yakın marka ile ülkemizde faaliyet gösteren İsveçli şirketler, İsveç Ticaret ve Yatırım Merkezi Business Sweden tarafından hazırlanan 'Türkiye İş Ortamı Araştırması' ile Türk ekonomisine güven tazeledi.

KÜRESEL PİYASAYA MESAJ

Küresel ciroları 1 milyar dolardan fazla olan İsveçli markalar, ülkemizdeki yatırımlarından yüzde 92 ciro büyüme, yüzde 87 orta ve çok yüksek düzey arası karlılık artışı bekliyor. Yüzde 89'u ise önümüzdeki üç yılda yeni yatırım yapacak. Yatırımcıların, çizdiği müspet tablo Türkiye ekonomisine duyulan güveni tazelemesi bakımından önemli. Rapor küresel piyasalara verilecek mesaj açısından da önemli bulundu.

MOODYS'E DEĞİL BÜYÜMEYE BAKIYOR

Araştırma sonuçları, katılımcıların büyük bir bölümünün Moodys'in siyasi içerikli öngörülerine değil, Dünya Bankası tahminlerini baz alarak hareket ettiğini gösteriyor. Bu şirketlerin, yüzde 96'sı için, Dünya Bankası'nın Türkiye GSYH'sına yönelik üç yıl içinde yüzde 3,5 büyüme beklentisi, ülkemizde iş yapmak için önemli bir avantaj. Katılımcıların yüzde 95'i, Türkiye'nin dünyanın 18'nci büyük ekonomisi olmasına ve gelecek yıllarda ilk 10 arasına girme hedefinin önemini vurguluyor. Orta gelirli kesimin alım gücünün artması ile 3. havaalanı, 3. boğaz köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi gibi yatırımlar da önemli fırsatlar olarak değerlendiriliyor.

85 üst kademe yöneticinin görüşünün yer aldığı araştırma, İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Therese Hydén ve İsveç Türkiye Ticaret Baş Müşaviri Erik Friberg tarafından açıklandı.

Araştırmaya katılanların büyük kısmını H&M, IKEA, Volvo, Spotify, Ericsson, Oriflame ve Tetrapak gibi küresel ölçekte ciroları 1 milyar avroyu aşan markalar oluşturdu. İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Therese Hydén şunları söyledi:

DÜNYA DEVLERİNİN ORTAK GÖRÜŞÜ

“Türkiye yüksek potansiyele sahip bir G20 ülkesi; aynı zamanda bazı zorlukları da bünyesinde barındıran bir pazar. Zorlu bir yaz dönemi geçirdi; ancak hem Türk halkı hem yerli ve yabancı yatırımcılar güçlü bir kararlılık göstererek bu dönemin hızla atlatılmasını sağladı. 400'e yakın marka ile Türkiye'de hayli faal olan İsveç sermayesinin bu araştırma vasıtasıyla ortaya koyduğu sonuçlar da, şirketlerin Türkiye'de faal olmaya devam edeceğini ve pazara güven duyduklarını tasdik etmiş oluyor.”

Nihai hedef kalıcı olmak

Rapor sonuçlarını İsveç Türkiye Ticaret Baş Müşaviri ve Business Sweden Ülke Müdürü Erik Friberg açıkladı. Friberg, yeni yatırımlar yanında şirketlerin derinleşmeye odaklandıklarını söyledi. Buna göre, ilgili şirketler Türkiye'de sadece kalıcı olmayı değil, büyümeyi de hedefliyor. Kurumların yüzde 95'i önümüzdeki üç sene içerisinde faaliyet gösterdikleri sektörün büyüyeceğine inanıyor. Yüzde 96'sı yine orta vadede Türkiye'deki faaliyetlerini artırmayı ya da aynı seviyede korumayı planlıyor.

Yeni istihdam fırsatı kapıda

İsveçli yatırımcılar özellikle derinleşme stratejileri ve markalaşmaya odaklanacak. Şirketlerin yüzde 80'i kısa vadede yatırımlara devam etmeyi planlıyor. Bu pozitif tablonun istihdam artışını da beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu şirketlerin özellikle istihdama öncelik verecekleri de dikkat çekiyor. Başlıca yatırım alanları ise, yüzde 67 ile personel, yüzde 45 ile ofis, yüzde 32 ile IT altyapısı ve yüzde 20 ile imalat ve imalat ekipmanları olacak. Bununla birlikte Türkiye'de üretim tesisi bulunan şirketlerin yüzde 50'si de mevcut tesislerine üç yıl içinde ek yatırım yapacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK