Yüksek gelen elektrik faturasına tedbir kararı

Bakırköy 4. Tüketici Mahkemesi, 27 liralık kullanım bedeline karşılık değişik giderler altında istenen 547 lira elektrik faturasının ödenmemesi için yapılan başvuruyu kabul etti

Yüksek gelen elektrik faturasına tedbir kararı
Yüksek gelen elektrik faturasına tedbir kararı
GİRİŞ 19.10.2016 14:14 GÜNCELLEME 19.10.2016 14:14
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bakırköy 4. Tüketici Mahkemesi, 27 liralık kullanım bedeline karşılık değişik giderler altında istenen 547 lira elektrik faturasının ödenmemesi için yapılan başvuruyu kabul etti.Bahçelievler'de yaşan polis memuru Mehmet Doğdu'ya, Avrupa yakası elektrik dağıtım şirketi tarafından, kirada oturduğu daire için 17 Ekim 2016 son ödeme tarihli 547 lira 80 kuruş tutarında fatura yollandı. Bir önceki elektrik faturası 34 lira gelen Doğdu, ekim ayı faturasında enerji bedelinin 27 lira 33 kuruş, aktif kalemin 297 lira 32 kuruş, dağıtım bedelinin 113 lira 63 kuruş, enerji fonunun 3 lira 25 kuruş, TRT payının 6 lira 49 kuruş ve BTV tutarının da 16 lira 23 kuruş olarak görünmesi üzerine avukatı aracılığıyla Bakırköy Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu.

Avukat Ümüt Mike, Bakırköy Tüketici Mahkemesi'ne müvekkili Mehmet Doğdu adına ihtiyati tedbir talepli menfi tespit davası açtı. Dilekçede, enerji bedeli olarak görünen 27 lira 33 kuruşluk tutara itiraz olmadığı belirtilerek, itirazın kalan tutara olduğu, faturanın hatalı ve yanlış olabileceği düşünülerek elektrik idaresi ile görüşüldüğü ancak sonuç alınmadığı bildirildi.Avukat Mike, dilekçesinde, müvekkili Mehmet Doğdu'nun ödemesi gereken tutarın yeniden hesaplanması gerektiğini, elektrik idaresinin yaygın uygulamasının faturanın ödenmemesi durumunda hemen elektriğin kesilmesi olduğunu anlatarak, idare ile aralarındaki itilaf çözülene kadar müvekkilinin elektriğinin kesilmemesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini ve müvekkilinin faturada tahakkuk ettirilen 547 lira 80 kuruşluk borcunun da olmadığının tespitine karar verilmesini istedi.Avukat Mike, aynı mahkemeye ayrıca dağıtım şirketinden 4 bin lira manevi tazminat talebinde de bulundu.
 
Bakırköy 4.Tüketici Mahkemesi hakimi Aslı Tanrıverdi, 14 Ekim 2016 tarihli kararı ile son ödeme günü 17 Ekim 2016 olan 547 lira 80 kuruşluk faturanın ödenmemesi durumunda davacının elektriğinin kesilmemesine, kesilmiş ise tekrar bağlanması için ihtiyati tedbir kararı verdi.Polis memuru Mehmet Doğdu'nun avukatı Ümit Mike, karar üzerine yaptığı açıklamada, faturanın tahakkuk ettirildiği dönemde müvekkilinin evde dahi olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:''Müvekkilimin ailesi memlekette. Bir önceki fatura 34 lira. Bahsettiğimiz fatura 27 lira ama 547 lira tahakkuk ettiriliyor. Aktif kullanım bedeli, dağıtım bedeli adı altında 547 liraya tamamlanmış. Bu fatura tahakkuk ettirildikten sonra hiç vakit kaybetmeden tüketici mahkemesine tedbir talepli olarak başvurduk. Tedbiren durdurma kararı talebinde bulunduk. Ve belki de Türk hukuk tarihinde ilk kez henüz fatura tarihi, vadesi gelmeden mahkeme tedbir kararı verdi, son ödeme tarihinden önce, ödeme tarihi gelmeden mahkeme talebimizi haklı görerek tedbir kararı verdi. Tedbir, ödenmez ise yargılama sonuna kadar elektriğin kesilmemesi, şayet enerji kesintisi varsa bir an önce açılmasını içeriyor.''
 
Avukat Mike, dağıtım şirketinin genel uygulamasının önce fatura ödemesi, sonra dava açılması olduğunu anlatarak,
 
''Biz ise son ödeme tarihi gelmeden tedbir talepli davamızı açtık, mahkeme haklılığımızı tespit edip tedbir kararı verdi. Şirket bu tür uygulamalarıyla insan sağlığıyla da oynuyor. Müvekkil şeker hastası, kalp hastası ve tansiyon hastası. Faturayı görünce hem eşiyle tartışıyor hem de hastalık sebebiyle fenalaşıyor. Zaten bizim de acil olarak mahkemeye başvurmamızın sebebi budur.'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • hasan57 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben de şikayetçiyim elektrik faturasindan kullanım 3 kuruş şu bu derken100 kuruş oluyor fatura
    Cevapla
  • trafik çilesi 7 yıl önce Şikayet Et
    emekli babam anam. evde bi buz dolabı haftada iki kez camasir makinesi calisir. Bi tv bir de oturma odasi lambasi yanar aylik en az 180 lira fatura gelir. vesselamm.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Boğaziçi Çalık elektrik hükümet te güvenip halkı soyuyor banAda aynısı geldi ALLAH rızası icin biri. çıkıp da dur demiyor yeter artık diyorum ...?
    Cevapla
  • Muammer çatal 7 yıl önce Şikayet Et
    bizede aynisini. yaptilar
    Cevapla