Bakan 'Halt etmişler' demişti! Nedeni belli oldu

İtalyan Tarım Birliği'nin Türk fındığını tehlikeli ilan etmesini değerlendiren Bakan, Çelik, "Kendi fındığı varken Türk fındığına ‘iyi’ demesini bekleyemeyiz” dedi.

Bakan 'Halt etmişler' demişti! Nedeni belli oldu
Bakan 'Halt etmişler' demişti! Nedeni belli oldu
GİRİŞ 19.10.2016 10:02 GÜNCELLEME 19.10.2016 10:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İtalya’nın Türk fındığını en tehlikeli ürünler arasında ilk sırada göstermesi, fındık üreticilerini, yetkilileri ve Türkiye’de üretim yapan üreticileri kızdırdı. Başta fındık çiftçisi ve çikolata üreticileri olmak üzere bütün kesimlerin tepki gösterdiği açıklamayla ilgili konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bunlar politik değerlendirmeler” dedi. İtalya’daki bir çiftçi kuruluşunun yaptığı açıklamalar hakkında görüşü sorulan Çelik, “Fındık bizim göz bebeğimiz. Son derece önemli bir ürün. Rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar politik değerlendirmeler” dedi. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, İtalyan kuruluşun iddiasını, “Çok sıradan bir kuruluşun yaptığı yalan-yanlış beyan. Kendi ürünlerini satmak için yapılmış açıklama” diye değerlendirdi. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da Türk fındığına uluslararası bir saldırı olduğunu belirterek, “Bu açıklamayı yapan İtalyan kuruluş. Coldiretti adlı kurum, İtalyan Tarımcılar Derneği. Yani tamamen kendi üreticisini korumayı amaçlamış bir dernek Türk fındığına ‘iyi’ der mi” ifadesini kullandı.

3,5 milyar dolarlık fındık sattık

Dünya fındık üretiminin ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, son 10 yılda İtalya’ya 492 bin ton fındık ihraç etti. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerine göre Türkiye’nin son 10 yıllık ihracat döneminde en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında İtalya ilk 3’te yer aldı. Türkiye 2007-2016 yılları arasında İtalya’ya 492 bin ton iç fındık ihraç ederken, karşılığında ise 3 milyar 655 milyon dolar gelir elde etti. Türkiye’nin 2007 yılından bu yana en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralaması Almanya, İtalya ve Fransa olarak gerçekleşti.

Biz söyleseydik İtalyan gazeteler yayınlar mıydı?

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, İtalyan Tarımcılar Derneği’nin Türk fındığı ile ilgili açıklamasından çok, sıradan bir kuruluşun yaptığı yalan-yanlış beyanların Türkiye’deki basın-yayın organları tarafından önemsenmesini eleştirdi. Cirav, İtalyan kuruluşun, ülkesinin fındığına öncelik tanımak için bunu sık sık yaptığını belirterek, “Bu art niyetli ithamların karşılığı Türk fındığında yoktur. Fındığımız her aşamada aflatoksin kontrolüne tabi tutuluyor. Kaldı ki biz aynı ithamı İtalya’nın, Gürcistan’ın fındığı için yapsaydık, bu ülkelerin medyasında tek satır yer alır mıydı?” dedi.

İtalyan Ferrero Türk fındığını övdü

Fındık kreması markası Nutella’nın üreticisi Ferrero, Türk fındığını savundu. Şirket, İtalya’da Ulusal Çiftçiler Federasyonu’nun (Coldiretti), ülkeye ithal edilen ürünler arasında en tehlikelilerini saydığı listede Türk fındığını ilk sırada göstermesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Yaklaşık 20 yıldır faaliyette bulunduğumuz Türkiye’de ağırlıklı olarak Türk fındığı kullanıyoruz. Seçilmiş fındıkları alıyoruz. Hasat, depolama ve işleme sürecinde ürünlerimizin kalitesi de tüm testlerden geçmiştir” dedi.

HALT ETMİŞLER

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İtalya'da Türkiye fındığının tehlikeli ürünler listesine alınmasına sert tepki göstermişti. Kurtulmuş, "''Bu haberi yapanlar, bu konuyu gündeme getirenler halt etmişlerdir. Türk fındığı hiçbir şekilde kanserojen olmadığı gibi hiçbir şekilde sağlığı tehdit eden bir nitelikte de değildir. Bu, Türkiye'nin uluslararası alanda, dünyadaki en büyükfındık üreticisi olmasını çekemeyenlerin ortaya çıkardığı manipülatif bir haberdir.'' demişti.

YORUMLAR 1
  • OKTAY METEOĞLU 7 yıl önce Şikayet Et
    Bakan bey haklı, ama bizde bu haber karşısında hamle yaparak italya nın mallarını protesto edelim.
    Cevapla