Suudi şirketten Türkiye'ye dev yatırım!

Suudi Arabistan merkezli elektrik üreticisi ACWA Power, Türkiye'ye rüzgar enerjisi santrali yapmak istiyor.

Suudi şirketten Türkiye'ye dev yatırım!
Suudi şirketten Türkiye'ye dev yatırım!
GİRİŞ 13.10.2016 15:00 GÜNCELLEME 13.10.2016 15:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan merkezli elektrik üreticisi ACWA Power'ın Türkiye Başkanı Abid Hussain Malik, şirketin Türkiye'ye 340 megawatt (MW) gücünde rüzgar enerjisi santrali yatırımı yapmak istediğini söyledi

ACWA'nın Nisan 2015'te rüzgar enerjisi santrali lisansları için açılan ihalede 340 MW santral kurmak için başvuruda bulunduğunu ve ihalenin bu yıl yapılacağını tahmin ettiğini belirten Malik, "Lisansları alabilmemiz halinde 340 MW rüzgar enerjisi santrali yatırımı yapmak istiyoruz" dedi.

Malik, 1 milyar dolar yatırımla kurulacak olan 950 MW güce sahip Kırıkkale doğalgaz kombine çevrim santralinin planlandığı tarihte devreye gireceğini söyledi.

Buna göre santral gelecek yıl ilk çeyrekte şebekeye elektrik verecek ve ikinci çeyrekten itibaren tüm güçle faaliyet gösterecek.

Malik, doğalgaz santralinde olduğu gibi rüzgar santralinde de azınlık hisseye sahip bir ortak ile ortaklık kurulabileceğini söyledi.

Ortadoğu, Asya, Afrika ve Avrupa'da 11 ülkede fosil yakıtları veya yenilenebilir kaynaklarla elektrik üreten ACWA'nın kurulu gücü 33,000 MW düzeyinde bulunuyor.

Kırıkkale santralinde yatırım tutarının yaklaşık üçte ikisini uluslararası kalkınma bankaları ile ihracat kredi bankalarından ve Akbank'tan sağladıkları finansman ile karşıladıklarını ifade eden Malik, rüzgar santralinin yapımında yine yerel bankalardan finansman kullanmak istediklerini belirtti.

Şirketin hedeflediği rüzgar santrali için gerekecek yatırım tutarı hakkında rakam veremeyen Malik, "Rekabetçi maliyetler sundukları sürece her zaman yerel bankalarla çalışmak istiyoruz" dedi.

Malik, enerji üretim alanında Türkiye'de satın alma yapmayı düşünmediklerini de ifade etti.

ACWA'nın piyasa koşulları nedeniyle termik santral projelerine sıcak bakmadığını ifade eden Malik, ancak mevzuat çerçevesi ve finansal koşulların uygun olması halinde şirketin fotovoltaik (PV) veya yek-odaklı güneş enerjisi santrali yatırımlarını değerlendirebileceğini belirtti.

Suudi Arabistan'da 2004 yılında kurulan ACWA Power'da Suudi Arabistan devleti, özel şirketleri ve uluslararası kalkınma bankalarının hisseleri bulunuyor.

YORUMLAR 2
  • Hasan Y 7 yıl önce Şikayet Et
    Suudilere çok teşekkür ediyoruz yatırımların dahada büyüyerek devam etmesini bekliyoruz Suudilerdende Allah razı olsun cümle islam alemine kolay gelsin.
    Cevapla
  • Türkiye 7 yıl önce Şikayet Et
    340 megawatt yaklaşık 425 milyon dolar yapıyor ve 7 senede amorti ediyor öz sermayenin en az %20 sini istiyor banka kredi vermek için yani en az 85 milyon dolar öz sermaye gerekli diyor param olsun direk yaparım hem cari açığı azaltıyor şuan geleceğin mesleği
    Cevapla