Şimşek: Türkiye hak ettiği itibarı görmüyor

Türkiye'nin 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye bu konuda hak ettiği itibarı görmediğini söyledi.

Şimşek: Türkiye hak ettiği itibarı görmüyor
Şimşek: Türkiye hak ettiği itibarı görmüyor
GİRİŞ 07.10.2016 10:38 GÜNCELLEME 07.10.2016 10:38

Başbakan Yardımcısı Şimşek, küresel yatırımcılarınTürkiye ile ilgilenmeyi sürdürdüğünü belirterek, "Türkiye'ye güçlü ilginin devam ettiğini söylemek mümkün." dedi.

WASHİNGTON'DA YATIRIMCILARA SESLENDİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Washington'da düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamındaki JP Morgan Chase Yatırımcı Semineri'nde, Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 3,1 büyümesinin beklendiğini kaydeden Şimşek, büyümedeki yavaşlamada Rusya ile yaşanan gerilimler nedeniyle düşen turizm gelirlerinin önemli rol oynadığını dile getirdi.

"RUSYA'NIN ETKİSİ POZİTİF OLACAK"

Büyüme ve cari açık üzerindeki olumsuz etkilerin bir bölümünün Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle gelecek yıl kaybolacağına işaret eden Şimşek, "Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sadece turizmi değil, diğer sektörleri de olumlu etkileyecek. Tarımsal ihracatımızın önemli bir bölümü Rusya'ya yapıldığı için ambargoların kalkması, tarım sektörünün iyileşmesine yardım edecek. Özetle, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin net etkisi pozitif ve oldukça büyük olacak" değerlendirmesini yaptı.

"AVRUPA ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMIYOR"

Şimşek, Türkiye ekonomisini etkileyen bir başka faktörün sığınmacı sorunu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke. 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklı sığınmacı Türkiye'de yaşıyor. Bu insanlar hayatlarını kurtarmak için kaçıyorlar ve çok büyük bir insani trajedi yaşanıyor. Bu trajediye çözüm bulmak bizim sorumluluğumuz ve biz bunu yerine getiriyoruz fakat Türkiye bu konuda hak ettiği itibarı görmüyor. Oysa ki mülteci krizi sadece Türkiye'nin değil, küresel bir sorun."

Avrupalıların aksine sığınmacılar konusunda çok endişeli olmadıklarına değinen Şimşek, "Biz sığınmacıların sadece bir yük değil, bir değer olduğuna inanıyoruz çünkü her şeyden önce demografi önemli bir etken ve hayatları için kaçmak zorunda olan bu insanların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Biz onlara iyi bir okul eğitimi, iş başı eğitimi veriyoruz ve çalışma izni tanıyoruz." diye konuştu.

"MALİ POZİSYONUMUZ ÇOK GÜÇLÜ"

Şimşek, bir başka soru üzerine, Türkiye ekonomisinin tüm siyasi, ekonomik ve jeopolitik sorunlara rağmen direncini koruduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Mali pozisyonumuz çok güçlü, yatırımcılar için cömert teşviklerimiz var. Ayrıca, ağustos ayında tasarrufları destekleyecek çok önemli bir reformu Meclis'ten geçirmeyi başardık. Çok güçlü bir Bireysel Emeklilik Sistemimiz var ve yaklaşık 6,5 milyon yeni müşteri kayıt oldu. Ayrıca, araştırma ve geliştirme reformunu Ekim 2015'te geçirdik. Bu mayıs ayında da iş gücü piyasasına yönelik reform programımızın en az yarısını tamamladık."

"TÜRKİYE'YE İLGİ DEVAM EDİYOR"

Türkiye'nin yakın dönemde zor bir süreçten geçtiğini hatırlatan Şimşek, "Yatırımcıların temkinli yaklaşımını kısmen anlıyorum ancak bizim işimiz tabii ki Türkiye'nin temellerini daha da sağlamlaştırmak ve Türkiye'ye yatırımcı ilgisini daha da güçlü kılmak. Bu toplantıya katılan yatırımcıların sayısından ve sorularından, Türkiye'ye güçlü ilginin devam ettiğini söylemek mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA