Türkiye gecikirse İran ve Rusya kapacak

Türk TIR’ları için önemli geçiş noktalarından biri olan Özbekistan ile transit geçiş belgesi krizi çıktı.

Türkiye gecikirse İran ve Rusya kapacak
Türkiye gecikirse İran ve Rusya kapacak
GİRİŞ 30.09.2016 10:59 GÜNCELLEME 30.09.2016 13:58
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Özbek tarafı Türk araçlarının geçişi için 12 bin belgenin 3 bin adedini hala teslim etmedi. Bu sebepden dolayı ihracat yükü taşıyan 150 TIR, Gürbulak sınırında bekletiliyor. Türkiye’den başlayıp Tacikistan’a kadar ulaşan güzergah üzerindeki toplam 1 milyar dolarlık ihracat ise, Türk TIR'larında yaşanan belge krizi nedeniyle durma tehlikesiyle yüzyüze geldi.

Özbekistan yolu Türk TIR'larına kapandı. Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'a gitmek için kullanılan Özbekistan yolu, Türk TIR'larının taşıma belgesi bittiği için yeni bir kriz ile karşı karşıya. Taşımacılar ihracat yüklerini taşıyamazken, 150 araç Gürbulak Gümrük Kapısı'nda günlerdir kuyrukta bekletiliyor. Özbekistan taahhüt ettiği 12 bin belgenin 3 bin adedini bugüne kadar teslim etmedi. Devlet Başkanı İslam Kerimov'un vefatından sonra doğan yönetim boşluğu nedeniyle belge istenecek muhatap da bulunamıyor.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YÜKÜ TAŞINIYOR

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'den bu yol kullanılarak yapılan ihracat büyüklüğünün 1 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, “Çin'den Avrupa'ya tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandığı bir dönemde en kilit öneme sahip ülkelerden Özbekistan'daki şanssızlık nedeniyle bölge ekonomisi dünya ticaretinden izole oluyor” dedi.

150 TIR sınırda bekliyor

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Özbekistan ile Türk araçlarının kullanımı için mutabakata varılmış yıllık geçiş belgesi kotasının 12 bin olduğunu belirtti. Özbekistan'a ihracatın 500 milyon doları bulduğuna değinen Şener, “Bu ülke kullanılarak taşınan ihracat miktarı 1 milyar $. Özbek tarafı bu belgelerin sadece 8 binini göndermişti. Temmuz ayında bu belgeler bitti. Bakanlığımız ve Özbekistan'daki diplomatlarımızın çabalarıyla bin adet belgemizi de alabildik ancak bu miktar bir ay içinde tükendi. 150 Türk TIR'ı günlerdir Gürbulak Gümrük Kapısı'nda bekliyor. Tek bir gerçek var o da ihracatımız büyük zarar görüyor” diye konuştu.

İRAN VE RUSYA'NIN GÖZÜ BU PAZARDA

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bölgede stratejik ticari dengenin olduğunu söyledi. Şener, Türkiye'nin bölgedeki ağırlığını kaptırmasının Rusya ve İran'a yarayacağını kaydetti. Şener, "İran, Rusya gibi ülkeler var onlar da aynı pazara ihracat yapmaya çalışıyor. Bu zorluklar diğer ülkelerin pazarı ele geçirmesine sebep olacak” dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 11
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    Geçiş Kontrol belgesi sagda solda yani karaborsada 800 ila1300$ tabi bu duruma duseriz .yüzlerce geçiş belgesi kayıp hepsi karaborsada hani ulaştırma Bakanlığı hani und nerde soran yok ben 26 gündür Gürbulak gumrugunde yatıyorum ozbekistan gecis belgesini bekliyoruz he bide bu söforler federasyon u ne işe yarar bize ne bir bekleme parasi veren nede soran Allah hakkımız ı birakmasin
    Cevapla
  • VayBeee 7 yıl önce Şikayet Et
    Hani diyoruz ya bunlar bizim kardeşimiz , biz ağabey gibiyiz. Bunların dikkatli olması gerekmez mi? Burada bir sıkıntı olduğu hiç mi anlaşılmıyor?
    Cevapla
  • ALİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Fetöcüler Türk devletlerini zaptetmiş oralardan fetöcüleri temizlemeleri lazım. Yoksa bizden çok o devletlere zarar verir.
    Cevapla
  • Haritayı düzeltin 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkmenistanı yazın
    Cevapla
  • Murtaza 7 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah (maşşallah değil:))
    Cevapla
  • berkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Sende yanlis yazdin kardesim MAŞAALLAH
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle