Tarım bakanlığından 184 ovayı kurtaran adım

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik,Gıda, belirledikleri 184 ovayı sit alanı ilan edecekleri söyledi.

GİRİŞ 28.09.2016 14:05 GÜNCELLEME 28.09.2016 16:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şu an Türkiye'de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184'ünü tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen "Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu" konferansına katılan Çelik,Türkiye'nin artık önüne bakması gerektiğine işaret ederek, her alanda bilgiyi üreten, kullanan ve teknolojiye dönüştüren bir kamu-özel birlikteliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

PETROL SAVAŞLARI GERİDE KALMAK ÜZERE

Bunda kamunun yanı sıra özel sektörün tutumunun da çok önemli olduğunu dile getiren ve bunun için kendilerine teşekkür eden Çelik, bundan sonrasında da çok büyük bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu, küresel siyasete yön veren, petrol savaşları diye bilinen savaşlar döneminin geride kalmak üzere olduğunu vurguladı.

"ÇATIŞMA ALANI GIDA VE SU OLACAK"

Çelik, 80 ülkede su kısıtı, 30 ülkede gıda sıkıntısının yaşandığı dünyada bundan sonra başlayacak çatışma alanlarının başında gıda ve suyun geleceğini belirterek, "Dünya nüfusu artıyor, 7,5 milyara dayanmış durumda. 2050 yılında 9,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada herkesi besleyecek gıda ortamı da aslında var ancak adaletsiz paylaşım ve israf yüzünden bir tarafta sefaletin, bir tarafta da sefahatin yaşandığını biliyoruz. 1 milyar insan yoksullukla, 850 milyon insan ise açlıkla karşı karşıya. Açlıkla karşı karşıya olanların oranı dünya nüfusunun yüzde 11'i. Diğer yandan yılda 1,4 milyar ton gıda israfı gerçekleştiriliyor, değer itibariyle 1 trilyon dolarlık gıda israf edilirken 850 milyon insan açlıkla karşı karşıya" diye konuştu.

Çelik, şöyle devam etti:

"Dünya nüfusunun yüzde 19'u, yani 1,4 milyar kişi aşırı kilolu. Bunun 500 milyonu ise hastalık derecesinde kilolu insanlar. 2030 yılında bu obez durumunun dünya nüfusunun üçte birine ulaşacağı tahmin ediliyor. Kalkınma ile tüketim ihtiyaçlarının da değişiyor.

Şu anda Türkiye'de 184 ova belirledik. Yağmadan kurtardığımız ovalarımızdan 184'ünü tarımsal sit alanı ilan edeceğiz, ekilmedik bir karış yer bırakmayacağız. Topraktan silahlar falan değil, topraktan bereketin fışkırması için bu çalışmaları yoğunlaştıracağız"

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    Tablet yada telefonun şişme teknolojisi bir yere kadar esas geleceğe yatırım tarım ve hayvancılıkta.
    Cevapla
  • mami 7 yıl önce Şikayet Et
    yagmalar kimin iktidarında başladı, silahlar kimin iktidarında gömüldü topraga, neyi kimden kurtaracaksınız?
    Cevapla
  • insan 7 yıl önce Şikayet Et
    senin gibi dusunen zihniyetlerden kurtulacak
    Cevapla
  • Muhasip 7 yıl önce Şikayet Et
    Syn. Faruk çelik dünyayı anlamakta zorlanmayınız. Bakanı olduğunuz Tarım ve hayvancılık konuları ile meşgul olup üreticileri anlamaya çalışınız. Allah aşkına bir gününüzü Pamuk tarlasında, bir gününüzü Fındık tarlasında,bir gününüzü ahırda, bir gününüzü Buğday tarlasında geçirirseniz üreticiyi biraz anlarsınız.. aynı günü akşamında da tarla sahibiyle aynı sofraya oturun.. El insaf, el insaf.
    Cevapla