Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda!

Yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamalarına odaklandı.

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda!
Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda!
GİRİŞ 28.09.2016 09:59 GÜNCELLEME 28.09.2016 10:08

Küresel piyasalar, Avrupa bankacılık sektörü odaklı endişelerle dalgalı bir seyir izlerken, yurt içi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya`nın açıklamalarına odaklandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu  indirmesinin ardından TL varlıkları üzerinde oluşan satış baskısının sınırlı  kaldığı ve dün genel olarak pozitif bir seyir izlendiği görüldü. BIST 100  endeksi, dün yüzde 0,57 değer kazanarak 77.000 puanın üzerine çıkarken, dolar/TL  ise 2,9665'i görmesinin ardından 2,97 - 2,98 aralığında dengelendi.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın  İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısında yapacağı konuşmasının, yurt  dışında ise ABD'de açıklanacak veriler ileABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet  Yellen'ın açıklamalarının takip edileceğini belirtiyor.

ABD'de dün pay piyasalarında alıcılı bir seyir izlenirken, dolar  endeksinin günün ikinci yarısındaki yükseliş eğilimi dikkati çekti. Sabah  saatlerinde 95,2'ye gerileyen dolar endeksi, bu seviyelerden yükselişe geçerek  95,5'in üzerinde dengelendi. Bugün Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler  Meclisi'nde yapılacak oturuma katılacak ve bir sunum yapacak. Yellen'in sunumunda  para politikası ile ilgili yeni bir şey söylemesinin beklenmediğini ifade eden  analistler, soru-cevap bölümünde gelecek döneme ilişkin ipuçlarının aranacağını  kaydediyor.

Avrupa tarafında, bankacılık sektörüne ilişkin endişeler piyasalar  üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Deutsche Bank hisselerinin fiyatı dün  tarihinin en düşük seviyelerine kadar gerilemesinin ardından gelen tepki  alımlarıyla günlük kayıplarını telafi etti ve günü önceki kapanış seviyesinin  hemen üzerinde tamamladı. Banka hisselerindeki negatif seyrin Avrupa borsalarının  geneline etki etmesiyle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,31, Fransa'da CAC 40  endeksi yüzde 0,21 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 geriledi. Bugün  Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin Londra'da katılacağı  toplantıda bir konuşma yapması bekleniyor.

Cezayir'de devam eden Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC)  toplantısında petrol üretimine ilişkin bir anlaşma çıkıp çıkmayacağına odaklanan  piyasalarda bugün Brent petrolünvaril fiyatı 46 doların hemen üzerinde yatay bir  seyir izlerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,4, Şanghay  bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

Analistler, Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin haberler ve  açıklamalar ile ABD'de Yellen başta olmak üzere Fed üyelerinin konuşmalarının  piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği uyarısında bulunarak, yurt içinde  ise TCMB Başkanı Çetinkaya'nın açıklamalarından parapolitikasındaki sadeleşme  sürecinin devamına ilişkin ipuçlarının aranacağını dile getiriyor.

Dolar/TL'nin 2,9750'nin altında kalması durumunda teknik açıdan  iyimserliğin artabileceğine dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinde ise  77.700 puanın üzerinde kapanış yapılmadığı sürece yeni yükseliş trendinden  bahsedilemeyeceğini ifade ediyor.

ALTIN KAN KAYBEDİYOR

Altın, ABD'de tüketici güveninin dokuz yılın en yüksek seviyesine çıkması ve buna bağlı olarak doların değer kazanmasının ardından son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesi sonrası kayıplarını korudu.

Spot altın hafifçe düşerek Melbourne saati ile 10:07'de ons başına 1,326.61 dolara geldi. Metal Salı günü, ABD'de tüketici güveni endeksinin Eylül ayında işgücü piyasasına ilişkin iyimserlikle sıçrama yapmasının ardından yüzde 0.8 düştü ve 30 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.