Hacı adaylarına kötü haber! Ek harç geliyor...

Suudi Arabistan, hac veya umre ziyareti için gelenlerden ilave 2 bin riyal (530 dolar) harç alacak.

Hacı adaylarına kötü haber! Ek harç geliyor...
Hacı adaylarına kötü haber! Ek harç geliyor...
GİRİŞ 24.09.2016 15:07 GÜNCELLEME 24.09.2016 15:07
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan’da Harem şehirleri olan Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye ikinci defa hac veya umre ziyareti için gelenlerden ilave 2 bin riyal (530 dolar) harç alınacak.

Karar, özellikle turizmciler ile Harem bölgesindeki otel ve ticarathane işletenlerin tepkisini çekti. Çünkü 530 dolarlık ek ücret ikinci defa veya mükerreren gelenleri bu kararından vazgeçirebilecek büyüklükte bulundu.

KRAL SELMAN HENÜZ ONAYLAMADI

Ulusal gazetelerde çıkan habere göre, 2 Ekim 2016 Pazar gününden itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulama ile ikinci defa veya mükerreren gelenlerden 2 bin riyal ek harç alınacağı kararı Kral Selman bin Abdülaziz’in onayına sunuldu. Ancak uzun bir süre geçmesine rağmen henüz bu karar onaylanmadı.

Türkiye’de 15 günlük umre programlarının bin ila bin 500 dolarlık paketler olarak satıldığını belirten seyahat acentaları, Suud Krallığı’nın 530 dolarlık ek riyaset bedeli ile mükerrer gelmek isteyenleri vazgeçirmeyi hedeflediği düşünülüyor. Hicaz bölgesindeki otel ve ticarethane sahipleri ise, umre müşterilerinin özellikle yarısının tekrar gelen kişiler olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın zaten son 5 yılda yavaşlayan iş hacmini iyice içinden çıkalamaz hale getireceğini düşünüyor.

Harem bölgesinde ticaretin son 5 yılda Kabe büyütme çalışmaları sebebiyle, hac kotasının arttırılmamasından dolayı sıkıntılı olduğunu belirten tüccarlar, umreci sayısında yaşanacak bir azalmanın birçok işyerinin kapanması anlamına geleceğini belirtiyorlar. 2 Ekim 2016 Pazar günü yani yeni hicri yılda uygulamaya girecek 530 dolarlık ek harç öncelikle ikinciye umreye geleceklere uygulanacak.

EN ÇOK OTEL SAHİPLERİ TEPKİLİ

Seyahat acentaları, hac döneminin bitmemesi sebebiyle henüz umre vizelerine başvurmadıklarından önümüzdeki günlerde 2 bin riyallik ek harç talepleri ile karşılabilecekler. Türkiye’de ikinciye gelenler için umre ve hac bedellerini yüzde 30 ile 40 oranında arttıracak olan bu karara en çok otel sahipleri tepki gösteriyor.

Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Mekke Din Ateşiliği de Suudi Arabistan gazetelerinde yer alan haberleri tercüme ederek, turist getiren acenta ve kurumlara bu kararı bildirdi. Ancak Suudi Bakanlar Kurulu kararı Kral Selman bin Abdülaziz henüz tasdiklemediği için yürürlüğe girmedi.

Suudi Krallığı ise hac ve umre konusunda ciddi adımlar atmayı sürdürüyor. Bu yıl hac için harem bölgesine kaçak girişleri yüzde 90 oranında önleyen Hac Bakanlığı,yerli halkın hac yapabilmesi için 4 bin ile 10 bin riyal arasında bedelle alınan izin belgesi olmadan harem sınırına gelen yaklaşık 400 bin Suudi Arabistan ikameli kişinin tespitlerini yaptı. Parmak izi ile tespit edilenler arasındaki ikamet sahiplerinin vizelerinin uzatılmayacağını ve süre bitiminde sınır dışı edileceklerini açıkladı.

Ülke nüfusunun binde 1 oranındaki hac kotalarının islam dünyasında sıra bekleyen 28 milyon kişi sebebiyle 2017'den itibaren attırılması talep ediliyor. Suudi yetkililer ise Kabe’de inşaat çalışmalarının biteceği 2018 yılından itibaren kotaların yeniden değerlendirilebileceğinin sözkonusu olacağını açıkladı.

Türkiye ise hac için sıra bekleyen 1.8 milyon kişi ile kuyruk sırası en uzun olanlar arasında, Endonezya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de 7-8 yıl hac çıkmayınca birçok Türk vatandaşı, Diyanet veya acentalar vasıtası ile umre ziyaretine geliyor. Çok giriş çıkışlı görevliler için alınan 6 aylık vizelerin bedeli de 3 bin riyal, yıllık vizeler 5 bin, iki yıllık vizeler ise 8 bin riyal oldu.

Diğer taraftan, hac mevsimi sonrasında 1 ay yabancı ziyaretçilerin ülkeye kabulünü kapatan Suudi Arabistan bu yıl 1 Ekim’den itibaren hiç ara vermeden umre ziyaretçilerini alacak.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • mustafa ince 7 yıl önce Şikayet Et
    arapların işi güçü para.adamlar para için her şeyi yapıyor.
    Cevapla
  • caner 7 yıl önce Şikayet Et
    hac da olsun lakin umrede olması çok saçma ve aç gòzlülün olur..
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    çağrı filmindeki bir sahne geldi aklıma kabe hem ibadet hem ticaret yeridir diye geçiyordu
    Cevapla
  • trk 7 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    iş ticarete döndü petrolden sonra en büyük gelir darphane gibi para basıyor işte arapların gerçek yüzü arap-para
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle