Devlet yüzde 50'sine ortak olacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız" dedi.

GİRİŞ 21.09.2016 17:37 GÜNCELLEME 21.09.2016 17:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde  yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız.  Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin  değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya  siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi  alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak." dedi.

Bakan Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı  konuşmada, bir ekonominin sağlam olmasının kamu maliyesinin sağlam olmasıyla  mümkün olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri olarak kamu maliyesine önem  verdiklerini dile getirdi.

Ülkelerin üretim ve ihracat yapıları karşılaştırılırken esas olarak  teknolojik yapıya bakıldığını anlatan Ağbal, Türkiye ekonomisinin sanayi ve  ihracat yapısı itibarıyla "orta teknolojili ürünler üreten" görünüme sahip  olduğunu kaydetti.

Ağbal, bu görünümün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek,  teknolojik yoğun üretim ve ihracata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

'50 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDEYSE KDV'Yİ İADE EDECEĞİZ'

Mevcut teşvik sisteminde önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran  Ağbal, 3 yıl önce yatırımdöneminde diğer kazançlardan indirimi yüzde 80'e kadar  sağladıklarını belirtti.
 
Ağbal, en son yaptıkları yasal düzenlemeyle sanayicinin, yatırım  yaptığında o dönem içinde diğer bütün kazançlarından yüzde 100 oranında  indirimden yararlanabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor. Bu  yatırım yapacaklar için büyük bir kolaylık getirdi. En son yaptığımız  düzenlemede, 'sanayicimiz yatırımı tamamlar da ilk yılda eğer indirimden  yararlanamazsa sonraki yıllarda hangi yıl indirimden yararlanacaksa o yıla kadar  rakamı artırırız' dedik. 10 milyon liralık yatırım yaptınız 2016'da, geldi  2019'da indirimden yararlanacaksınız. Şu andaki mevcut sistemde hala 10 milyon  lira yararlanacağınız rakam şimdi enflasyonun rakamına göre belki 13 milyon  olacak. Bilin ki yaptığımız düzenlemeyle sizin bilançodaki aktifin değerini bu  şekilde artırmış olduk. Bir başka düzenlemede, yatırımcı inşaat yapıyor. Bunu  yaparken katma değer vergisi ödüyor. Onları indirebiliyor mu? İndiremiyor yakın  zamana kadar 500 milyon liranın üzerindeki stratejik yatırımlarda KDV iadesi  vardı. Sizden gelen taleplere göre bu sistemi değiştirdik. Şimdi sanayicimizin  yaptığı yatırım 50 milyon liranın üzerindeyse stratejik yatırım şartını  kaldırdık, bu durumda inşaatın yapılması sırasında ödediğiniz KDV'yi maliye  olarak size iade edeceğiz. Bu da yatırımın finansman maliyetini aşağıya çeken bir  düzenleme olacak."

'BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARA KATKISI OLACAK'

Türkiye'de Süper Teşvik Sistemi'ni getirdiklerini anlatan Ağbal, bunun  birçok ülkede bulunan bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bakan Ağbal, ülkelerin artık birbirleriyle rekabet ettiğini ifade  ederek, kendilerinin de global şartlarda rekabet nasıl yürüyorsa ülke olarak buna  uymaları gerektiğini dile getirdi.

Bu sistemle yeni teşvikler getirdiklerini vurgulayan Ağbal, şunları  kaydetti:

"Yatırım yapın yeter ki, 10 yıla kadar vergi almayacağız. Bu son  derece agresif bir düzenleme. Hazine taşınmazlarını bedava veriyoruz. Herhangi  bir kira almak, bunu kapatıyoruz. Süper Teşvik Sistemi'nde bedava hazine arsası  vereceğiz. Önemli konulardan biri enerji desteği. Bu teşvik sistemi içinde  yatırım yaparsanız, enerji harcamalarının tamamını ya da bir kısmını devlet  olarak biz karşılayacağız. Burada üretimin maliyetini de aşağı çeken düzenlemeyi  getiriyoruz. Eğer bu teşvik sistemi içinde bir yatırım yaparsanız, -yurt dışından  da getirebilirsiniz yurt içinde de- devlet olarak çalıştıracağınız nitelikli  personelin ücretini biz karşılayacağız. Yeter ki fabrikanızda nitelikli personel  çalıştırın. Biliyorum, güzel bir projemiz var, yatırım yapmak istiyoruz ama  sermayemiz yok. Devlet olarak gelin ortak olalım. Sizin işçilerinize karışacak  halimiz yok. İşletmenin hakim ortağı siz olun. Biz en fazla yüzde 49'a kadar  ortak olalım fabrikaya, belirli bir süre. Yeter ki siz baştan devletin  hissedarlığını yanınızda görün.

Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde  49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir  süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi  bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye  desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı  olacak. Görüştüğüm sanayicilerimiz bana 'Kredi sistemi üzerinden uzun vadeli  kredibulmakta zorlanıyoruz. Bizim en kritik ihtiyacımız başlangıçtaki yatırım  sermayesi.' diyor. O zaman devlet olarak yatırım sermayesine katkımız olacak."

'DAMGA VERGİSİ UYGULAMALARINI TEK TEK KALDIRACAĞIZ'

Süper Teşvik Sistemi'nde kritik öneme sahip yatırım yapılırsa, bu  devletin aldığı ürünse başlangıçta anlaşıldığında 10 yıl boyunca alım garantisi  verdiklerini belirten Ağbal, "Başlangıç aşamasından belirli aşamaya gelinceye  kadar devletin alım garantisini getirmiş olacağız. Bu teşvik sistemi içinde eğer  teşvik belgeniz varsa bütün izinler, ruhsatlar, başvurular.. tamamını  kaldırıyoruz. Tek bir noktadan hızlı bir şekilde yatırıma başlayın." ifadelerini  kullandı.

Ağbal, bütün bunların Türkiye'de ekonomik niteliksel dönüşümü  sağlayacak stratejik büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olacağını  vurgulayarak, bunun da bir numaralı adayının Kocaeli olduğunu söyledi.

Makine ve teçhizat alımında bankadan kredi kullanıldıysa banka sigorta  muameleleri vergisi almayacaklarını ifade eden Ağbal, "Damga vergisinde ve harçla  ilgili radikal düzenlemeler yaptık. Damga vergisini kaldıramayız, iyi para  topluyoruz. İşletmeleri bezdiren, üretime maliyet oluşturan damga vergisi  uygulamalarını tek tek kaldıracağız. Bir teşvik belgeleri, yatırım varsa bunun  üzerindeki bütün vergileri kaldıracağız." diye konuştu.

Ağbal, vatandaşların zaman zaman Maliyenin vergi denetimiyle karşı  karşı kaldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kolay değil, Maliyeciden yazı, telefon geldi mi, yürekler hopluyor.  Şunu samimiyetle söyleyeyim bunları tamamen ortadan kaldıracağız. Maliye olarak  sizlere güveniyoruz. Sizler alın teriyle riskalan istihdam üreten insanlarsınız.  Peşin hükümlü şekilde 'Siz verginizi ödemezsiniz' şeklindeki bakış açısını asla  kabul etmiyoruz.

Burada vergi denetiminde şöyle bir mevcut sistem var. Olur, ihbar  gelir veya Maliye idaresi olarak istihbarat alırız. Direkt incelemeye teşvik  ediyoruz. Bir denetim elemanı alıyor, 'Getir defterini ve belgeni inceleyeceğim'  diyor. Bunu değiştiriyoruz. Önce sor, vatandaşın söyleyeceği bir şey var mı?  Belki inceleme yapmadan gördüğümüz konu doğru değil. Hiç inceleme yapmadan da bu  konu çözülebilir. Bundan sonra vatandaşı izaha davet edeceğiz. Maliye olarak  sizin hakkınızda birtakım bilgilere sahibiz, emin değiliz ama burada bir hata mı  var? Bunu bir izah edin. Eğer izah ederseniz teşekkür ederiz. Vatandaş olarak  baktım ki Maliye olarak bulduğunuz doğru, 'Tamam hata yapmışız, istemeyerek  olmuş, geleyim vergimi ödeyeyim. Boş yere inceleme külfetiyle uğraşmayın, gelip  vergimi yatırayım.' Bu doğru mu? Yapmamız gereken bu. Vergi denetiminde doğrudan  doğruya mükellefin baştan peşin hükümlü şekilde 'Vergi ödememiştir' yaklaşımını  ortadan kaldırıyoruz."

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • serhat 7 yıl önce Şikayet Et
    en doğrusu bizim paramızı tekrar bize dağıtmanız bravo
    Cevapla
  • dost 7 yıl önce Şikayet Et
    vallahi yalan yok uzun zamandan beri ilk defa sizi destekliyeceğim tekrar ha şöyle anlayın milletin halinden artık ya bravo
    Cevapla