Bayram tatilinde 'kredi' uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankaların bayram tatillerinde verdiği 12 vadeli krediler için vatandaşı uyardı.

Bayram tatilinde 'kredi' uyarısı
Bayram tatilinde 'kredi' uyarısı
GİRİŞ 06.09.2016 15:23 GÜNCELLEME 06.09.2016 15:23

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Bayram tatilinde rahat edeceğiz diye bankalarla 12 aydan başlayan ilişkiler başlatıyoruz. Buna dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.


 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı  Mahmut Şahin, tüketicileri 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde kredi kullanarak  bütçelerini zorlamamaları konusunda uyardı.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların kendi kar ve  menfaatleri için vermeye çalıştığını belirttiği kredilerin, özel günlerde "tavan"  yaptığını söyledi.

Kurban Bayramı öncesinde tatil ve alışveriş masraflarının en yüksek  seviyeye çıktığını dile getiren Şahin, ''Bankalar kısa süreli ilişkileri  sevmedikleri için uzun vadeli kredi yarışına girerler bu zamanlarda. Bu zamanlar  bizim için çok kısa bir an, banka için aylar, hatta yıllar sürebilecek ilişkinin  başlangıcıdır. 9 günlük bayram tatilinde rahat edeceğiz diye bankalarla 12 aydan  başlayan ilişkiler başlatıyoruz. Buna dikkat etmemiz gerekiyor.'' diye konuştu.

'BİZİ REKLAMLAR DEĞİL, İHTİYAÇLARIMIZ  YÖNLENDİRMELİDİR'

Şahin, tüketicilerin reklamların cazibesine kapılarak, geri ödemeyi  kendileri yapmayacakmış gibi bir düşünceye kapıldıklarını ifade ederek, şöyle  devam etti:

''Krediyi verecek olan banka ama geri ödemeyi yapacak olan da  tüketicilerdir. Kimseye düşük gelirli olmadığımızı ispatlamak gibi bir  zorunluluğumuz yok. Kurban Bayramı'nın değişmeyen muhabbeti, 'bizim kurbandan 30  kilo et çıktı, ya senin?' sorularının son bulması lazım. Banka ve turizm  firmalarının kampanyalarının en kısa tarifi 'aslında birbirimizden farkımız'  yoktur. Bizi reklamlar ve kampanyalar değil, ihtiyaçlarımız yönlendirmelidir.''

Şahin, insanların her zaman ayağını yorganına göre uzatması gerektiği vurguladı.

Bayram alışverişinin son güne bırakılmaması gerektiğini belirten  Şahin, ''Alışverişi son güne bırakmamaya özen göstermeliyiz. Kalabalıkta yapılan  alışverişlerde hata yapma ihtimalimiz fazladır. Araştırmak için fazla vakit de  olmadığından pişmanlıkla sonuçlanacak bir alışveriş olabilir.'' dedi.