Son 7 yılın en düşük rakamı!

Ağustos ayı enflasyon rakamları, son 7 yılın en düşük ağustos ayı rakamı olarak kayıtlara geçti.

Son 7 yılın en düşük rakamı!
Son 7 yılın en düşük rakamı!
GİRİŞ 05.09.2016 14:31 GÜNCELLEME 05.09.2016 14:35

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgiye göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 0,29 düşüşle piyasa beklentisinin üzerinde gerileyerek iyimser bir tablo sergiledi. Yıllık enflasyon artışı temmuzda yüzde 8,79 iken, sert düşüşle ağustosta yüzde 8,05'e geriledi.

TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEDİLER

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, aylık enflasyonun piyasa beklentilerinden daha iyimser olduğunu ve yıllık enflasyonda beklenen düşüşün belirgin şekilde gerçekleştiğini kaydetti.

Enflasyondaki iyimser tabloda, gıda fiyatlarının etkisinin büyük olmakla birlikte ulaşılan seviyeleri göz önüne alarak yıl sonu tahminlerini yüzde 8,5’ten yüzde 8,2'ye çektiklerini belirten Tokalı, "Orta vadede devam eden riskler nedeniyle 2017 tahminimizi yüzde 8'de tutuyoruz." dedi.

'TEMMUZ'DA ZİRVE YAPMIŞ'

Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da ağustos ayı verilerinin genel anlamda dezenflasyonist bir sürece işaret ettiğini belirterek, "Bugünkü veriyle yüzde 8,1 seviyesine gerileyen yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 8,8 oranında zirve yaptığı anlaşılıyor." dedi.

2013 yılında kur şoku ile başlayan ve tüm gelişmekte olan ülkelerde oynaklığı artıran dinamiklerin aradan geçen 3 yılı aşkın sürenin ardından ortadan kalkmaya başladığını ifade eden Yılmaz, sadece TÜFE'deki aylık yüzde 0,3'lük düşüşün değil, ÜFE'deki aylık yüzde 0,1 artışın da çok ciddi şekilde dezenflasyonu teyit ettiğini vurguladı.

MERKEZ'İN ELİNİ KUVVETLENDİRDİ

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise enflasyonda büyük bir sürprizin olmaması nedeniyle piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını vurguladı.

Kömürcüoğlu, enflasyonda gerilemenin olması, bu ayki PPK toplantısında Merkez Bankasının indiriminde elini desteklediğini ifade etti.

KAYNAK: AA