Rusya ve Türkiye'den ABD'yi çıldırtacak karar!

Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Ruble ve Türk Lirası kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmeler Merkez Bankaları arasında devam ediyor

Rusya ve Türkiye'den ABD'yi çıldırtacak karar!
Rusya ve Türkiye'den ABD'yi çıldırtacak karar!
GİRİŞ 31.08.2016 15:18 GÜNCELLEME 31.08.2016 15:22
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Türkiye ve Rusya alışverişte Türk Lirası ve Ruble kullanacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünyada çok az ülke vardır ki birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip. Dünyada çok az ülke vardır ki onda olmayanın tamamı diğerinde vardır. Türkiye ile Rusya böyle bir özelliğe sahiptir." dedi.

Bakan Zeybekci, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesindeki bir otelde düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumunda konuştu.

Dünyada birçok ülkenin birbirine rakip konumda olduğunu, çok az ülkenin ise birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip bulunduğunu anlatan Zeybekci, Rusya ve Türkiye'nin de birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu söyledi. Zeybekci, "Dünyada çok az ülke vardır ki birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip. Dünyada çok az ülke vardır ki onda olmayanın tamamı diğerinde vardır. Türkiye ile Rusya böyle bir özelliğe sahiptir." diye konuştu.

Rusya'da ne yoksa Türkiye'de, Türkiye'de de ne yoksa Rusya'da bulunabileceğini belirten Zeybekci, birbirini bu kadar çok tamamlayan iki ülkenin az bulunduğunu ifade etti.

Dünyadaki tüm ilişkilerin menfaat üzerine olduğunu, en iyi dostlukların en iyi menfaati olan insanlar arasında kurulduğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Bütün ilişkilerin en tavanda ve en sağlam oluştuğu karşılıklı menfaatler, kazan-kazan ilişkisiyle oluşan ilişkilerdir. Bu iki olguyu yan yana koyduğunuz zaman da Türkiye ile Rusya ilişkisi en güçlü olması gereken ilişkidir. İki ortak bir araya geldiğinde 1+1= 2 yapıyorsa o ortaklığın matematik ve ekonomik anlamda anlamı yoktur. Çünkü birbirine kazandırdıkları bir şey yok. 1+1= 3 yaptığı zaman, 5 yaptığı zaman, 10-15 yaptığı zaman... ki bu potansiyel Türkiye ile Rusya arasında vardır. İşte benim anlatmaya çalıştığım şey bu."

Kasım 2015'te iki ülke arasında üzücü bir olay yaşandığını, o üzücü olaydan dolayı 7-8 aylık dönemde sürecin kazananı bulunmadığını ifade eden Zeybekci, "Türkiye ile Rusya arasındaki bu dönemde yaşadığımız şey küskünlük diyelim biz ona, iki dostun birbirine küsmesi kırılması olarak diyelim, iki tarafın da zarar gördüğü bir ilişki olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya ile Rusya arasındaki bağ

Rusya ile Antalya arasındaki bağın da çok önemli olduğunu, Rusya'nın Antalya'dan temin ettiği şeyleri başka bir yerden temin etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, özellikle turizmdeki kalite ve yüksek standardın diğer ülkelerle kıyaslanamayacağına işaret etti.

Yaşanan üzücü olayın ardından 7-8 aylık dönemde Türkiye'nin ihracatının düştüğünü, turist sayısının azaldığını, Rusya'dan ithalatın da olumsuz etkilendiğini anlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Bu sürecin kazanını yoktur. İki tarafta da akıl üstün geldi. Her iki ülkenin liderleri, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her iki ülkenin kaybettiği, gelecek adına pek de faydalı olmayan bu süreci sonlandırmakla ilgili inisiyatif almıştır. Bu süreçte de 15 Temmuz terör saldırısı, darbe girişimi ve 16 Temmuz sabahı dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak sivil Türk demokrasi devrimi olarak Türkiye bunu başarı ve zaferle taçlandırdı. 16 Temmuz günü Türkiye'nin dostları, Putin başta olmak üzere Türkiye'nin yanında yer aldı. İlk arayan liderlerden birisi olarak, Türkiye ile dayanışmasını göstermekle, aramızdaki dostluğun, bağların, ortak değerlerin ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. 26 Temmuz'da Moskova'daydık. İlgili bakanlarla önemli görüşmeler yaptık. Her iki ülke de çok hızlı bir şekilde Kasım 2015'in öncesine dönmek istiyor, onu gördük. Hızlı bir şekilde dönmekle ilgili iradelerimizi beyan ettik ve teknik heyetlerimiz çok hızlı bir şekilde çalışmaya başladı."

Ekim ayında İstanbul'da Rus Enerji Bakanı ile buluşacaklarını ve çok büyük bir iş forumuyla Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'nı yapacaklarını belirten Zeybekci, şu an itibarıyla Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Rus Rublesi ve Türk Lirasının kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmelerin de Merkez Bankaları arasında devam ettiğini bildirdi. Bakan Zeybekci, "Hedefimiz, Antalya'ya, Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlarının ruble ile ödeme yapması, Rusya'ya giden vatandaşlarımızın da TL ile ödeme yapması." diye konuştu.

Yaş meyve-sebze ihracatıyla ilgili engellerin de hızla kaldırıldığının görüleceğini dile getiren Zeybekci, karayolu taşımacılığıyla ilgili sıkıntılı sürecin hızlı bir şekilde atlatılacağını söyledi.

İki ülke ticaretine ilişkin gerileyen rakamları telaffuz etmek istemediğini, çünkü bunların son derece moral bozucu rakamlar olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, ticaretin bir an önce artırılması gerektiğini bildirdi.

Rusya'nın elindeki tüm enerji ham maddesi ürünlerini Türkiye ile ortaklık yaparak dünyaya pazarlayabileceğini, Türk müteahhitlerinin Rus şirketlerle iş birliği yapabileceğini anlatan Zeybekci, Türkiye olarak dünyadaki en etkin, en sonuç alınabilir yatırım teşvik sistemini hayata geçirdiklerini kaydetti.

Zeybekci, "Türkiye'de enerji teknolojilerinde, savunma sanayinde, sağlık teknolojilerinde, ilaç sanayinde, petro kimya yatırımlarında ve buna benzer stratejik yatırımlarda teşvik sistemini yatırımcıyla beraber belirleyeceğiz. Yatırımcıların Türkiye'de gayrimenkul almaları, Türk vatandaşlığına geçmeleri ve sınırsız oturma haklarıyla ilgili çalışmalarımızı bitirdik. Her kim nereden gelirse gelsin, özellikle Rusya'dan gelen dostlarımız Türkiye'ye geldiniz, burada bizimle beraber aynı coğrafyada, aynı ülkenin kaderinin paylaşmaya geldiniz, 'başımız gözümüz üstünde yeriniz var' diyoruz ve gerekli her şeyi yapıyoruz." dedi.

Dünyanın yeniden dizayn edildiğini, artık dünyanın sınırlarının ekonomiyle çizildiğini ifade eden Zeybekci, dünya coğrafyası ekonomi kalemiyle çizilirken, Türkiye'nin en yakın iş birliği yapabileceği ülkelerin başında da Rusya'nın geldiğini söyledi.

YORUMLAR 71
  • VATANSEVER DB 7 yıl önce Şikayet Et
    BU UYGULAMAYI TİCARET YAPTIĞIMIZ DİĞER ÜLKELERLE DE HAYATA GEÇİRMELİYİZ Kİ abdyi ve parasını DEĞERSİZLEŞTİRELİM.
    Cevapla
  • vatandaaaaaaaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Küresel oyun hamleleri başladı ve küresel bloklaşmalar beraberinde gelecek.Önemli olan uyanık ve stratejik oynamak.Haydi TÜRKİYEM.
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Rus uçağı düşürüldüğünde Rusya ya ve Putune etmedikleri aşağılamalar küfürler yerini müttefik kardeş sözleri almış.. insan olan ve onuru olanın biraz yüzü kızarır ve utanır..
    Cevapla
  • mutlu 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim sana sadece bir tek söz söyleyeceğim : ünlü ingiliz sömürgecisi der ki benim için ingilterenin dostu yoktur ingilterenin çıkarı vardır gerçekten büyük ülkeler söyledikleri sözü unutan verdiği sözü tutmayan ülkelerdir çıkarı neyse ona göre davranır siyasetçi dürüst olursa ülke fakir olur istersen dünyaya bak avrupanın türkiyeye verdiği sözlere bak hangisini tutmuş anlarsın olayı zaten
    Cevapla
  • Vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok mantıklı ve yerinde bir uygulama olur.
    Cevapla
  • hakan oz 7 yıl önce Şikayet Et
    gec bile kalindi incirlik ustune 5 isid ucagi pilot egtip dalis yapmali sonrada 6 ay icinde kapatilmali kesinlikle,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle