Eşi ölen kocaya maaş!

Dul aylığı olarak tarif edinen ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir para gibi algılansa da bu para erkeklere de ödeniyor.

Eşi ölen kocaya maaş!
Eşi ölen kocaya maaş!
GİRİŞ 26.08.2016 10:07 GÜNCELLEME 26.08.2016 10:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dul kalan eşlere ödenen ölüm aylığında cinsiyet ayrımı yok. Eşi ölen kocaya da maaş bağlanıyor. Sadece kadınlara verildiği sanıldığı için erkeklerin ölüm aylığına başvuru oranı yüzde 5 ile sınırlı kalmış durumda.

Dul aylığı olarak tarif edinen ölüm aylığı genel olarak kadınlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Oysa uygulamaya bakıldığında bunun için bir cinsiyet ayrımı yapılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla eşi ölen bir erkek de ölüm aylığı alabiliyor. Burada kişinin çalışıyor ya da emekli olmasına da bakılmıyor. Aynen kadınlara ödendiği gibi şartlar oluşmuşsa erkeklere de ölüm aylığı veriliyor. Burada aylığın kesilmesine sebep olan tek değişiklik ise ikinci bir evlilik.

Koca evlenmediği sürece eşinin maaşını alabiliyor. Ölüm aylığı alanlarla ilgili rakamlara bakıldığında ilginç bir durum karşımıza çıkıyor. 'Dul aylığı' adı ile sadece kadınların alabildiği algısıyla erkekler genelde başvurmuyor. Dolayısıyla ölüm aylığı alanların yüzde 95'ini kadınlar oluşturuyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre oysa erkekler de rahatlıkla bu maaşa başvurabilir. Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az bin 800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartı var.

Veya eski adıyla SSK'lı (4A) olanların en az 5 yıl sigortası, 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor. Yine maaş alabilecek durumda çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda bunlar arasında pay edilebiliyor. Yani çalışan ya da emekli eşe yüzde 50 oranıyla maaş bağlanırken çalışmayan ve çocuğu olmayan eşe yüzde 75 oranıyla maaş bağlanıyor. Burada eş olarak tamamen nikahlı evlilikler kast ediliyor. Birlikte yaşamak ya da dini nikahlı olmak çocuklar olsa dahi ölüm aylığı bağlanmasında dikkate alınmıyor.

EVLENMEMEK LAZIM

Erkek ya da kadın eşinden maaş almaya başladıktan sonra eğer ikinci bir evlilik yaparsa maaşı hemen kesiliyor. Bu durumu SGK'ya bildirmekte fayda var. Çünkü ilk anda evlendiğiniz tespit edilmez ve maaş ödenmeye devam ederse sonra bu paralar sizden faiziyle birlikte geri alınır. İkinci evliliği yaptıktan sonra boşanırsanız SGK'ya hemen başvurup maaşı tekrar bağlatabiliyorsunuz. Bu arada ikinci eşiniz de vefat ederse bu durumda ölüm aylığı alabilirsiniz. Ancak iki eşten birden almak mümkün değil. Hangisi fazla ise onu tercih edip maaşı bağlatabilirsiniz.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 6
  • Mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Boşandıktan sonra veya kocası öldükten sonra yeniden imam nikahıyla evlenip evliliğini resmi nikaha dönüştürmeyen ve eski kocalarının maaşını almaya devam eden pek çok haramzade var memlekette . Böyle tanıdıklarınız varsa hemen SGK'ya ihbar edin . Boğazlarından getirin bu paraları. Yedikleri paralar milletin parası .
    Cevapla
  • lllll 7 yıl önce Şikayet Et
    bizim vergimizi bu hovardalara yediriyorlar. evlenmeyip hovardalık yapıyorlar.. zehir zıkkım olsun.
    Cevapla
  • Duyurulur 7 yıl önce Şikayet Et
    bu tür maaşlar kaçak çalışmayı teşvik ediyor, evlenmeyi engelliyor, milli gelirin düşmesine sebep oluyor, bence devletin bu konuda reform yapması gerekmekte!
    Cevapla
  • selim 7 yıl önce Şikayet Et
    bence uzun vadede kötü bir iş.. verilmemeli..
    Cevapla
  • Eren kara 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarz maaşlar çok dar gelirli insanların 2. Evliliğine engel oluyor hatta resmi olmayan evliliklere birlikteliklere sebep oluyor.
    Cevapla
  • aaaaaaaaaaa 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş vatandaş yararına görünüyor ama temelde aile yapısını bozmaya yönelik bir eylem.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle