70 milyar dolarlık ticarete yeni kapı

Anadolu’nun Orta Asya’ya açılan sınır kapısı Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temeli atıldı.

70 milyar dolarlık ticarete yeni kapı
70 milyar dolarlık ticarete yeni kapı
GİRİŞ 25.08.2016 11:36 GÜNCELLEME 25.08.2016 11:36

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci “Kapıköy 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan en önemli kapılarımızdan” dedi.

Türkiye ile İran arasında turizm ve ticareti artıracak yeni bir adım atılıyor. İran ve Orta Asya ile ticareti artırmak amacıyla Van’ın Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı, 70 milyon liralık yatırımla yenileniyor. Kapıköy Sınır Kapısı’nda yapılması planlanan kompleksin temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleşti. Bakan Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, Van’ı dünya şehri ve Türkiye markası yapmak için çalıştıklarını belirterek, “Kapıköy, İran pazarına açılan önemli kapılarımızdan biri. Bu kapının modernize edilmesinin hem Hoy hem Van kenti için tarihi bir adım olduğunu düşünüyorum. 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan kapımızdır. Bakanlık olarak Kapıköy’ü hızlı bir şekilde temelini atıp bitirmek istemiyoruz aynı zamanda ticaret merkezi oluşsun istiyoruz” dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da,törende yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ticaret ve turizmine büyük katkı sağlayacak üç girişin bulunacağı gümrük kapısı kompleksinin 2017 sonunda hizmete girmesinin planlandığını söyledi. Kapıköy, İran’ın en zengin ikinci şehri Tebriz’e 250 km uzaklıkta.

DEVLET KASASINA 1 MİLYAR TL

Rifat Hisarcıklıoğlu, ihracatın yaklaşık yüzde 40’ının karayoluyla yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik. İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu. Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık. Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik. Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde, devletin vergi gelirleri katlanarak arttı. Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve hizmete açtık. Bütün bunları yapmak için, Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım yaptık. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak devletimizin kasasına toplam 1 milyar liradan fazla nakit para aktarmış olduk.”

TERÖR MAŞALARI DA, ONU KULLANAN ELLER DE YAKILACAK

Bakan Bülent Tüfenkci, FETÖ ve PKK ile mücadele ederken DAEŞ ile de mücadeleye devam edileceğini belirterek, “Bir yandan terörle mücadele yaparken bir yandan da Türkiye’nin kalkınması için gece gündüz çalışacağız. DAEŞ’ın, Fetullah’ın inine giriliyorsa PKK’nın da inine girilip kökü kazınacak” dedi. Tüfenkci, çukur siyasetine karşı konulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu milletin evlerine ateş düşürdüler, dükkanlarını açamaz hale getirdiler. Teröre inat hem Yüksekova Havalimanı hem de Esendere kapısını açacağız. Birileri yıkmaya çalışsa da, bu ülkeyi içine kapatmaya çalışsa da birileri vekalet savaşına gönüllü başkoysa da birileri onları maşa olarak kullansa da o maşayı kullananların elleri de maşalar da yakılacak.”